Action figures Nederland

Winactie: een drietal Hasbro The Black Series action figures

Star Wars verzamelaars bestaan er in vele vormen: van action figures tot de trading card games en alles daartussen. Van deze hobby dan ook je werk maken is niet velen gegund. Jeanpaul van Rogue Collectors is iemand die het tegendeel bewijst. Met dank aan hem mogen we een drietal Hasbro The Black Series action figures weggeven. Wil jij hierop kans maken? Doe dan mee met de give-away!

Jeanpaul is al jaren voor veel verzamelaars van action figures in Nederland en België een bekende naam. Het wordt hoog tijd dat hij bij ons in de spotlight komt! Vandaar dat we met een bak koffie bij elkaar digitaal aan de keukentafel hebben gezeten voor dit interview.

Voor de mensen die je niet kennen, wie ben je?

Hi, ik ben Jeanpaul Jonker. Oorspronkelijk uit Rotterdam en later Zoetermeer en nu woonachtig in Tienen, België. Inmiddels over the hill met 46 jaren op de teller. Twee Padawans thuis van vier en zeven jaar oud en sinds ’82 fan van Star Wars. Dus de categorie 40+ papa’s met jeugdtrauma en een midlife-crisis.

Hoe ben je met Star Wars in aanraking gekomen?
Dat is ergens in ’82 geweest, daar heb ik in een speelgoedwinkel in Zoetermeer poppetjes gezien en helemaal verliefd geworden. Geen idee wat Star Wars was of verhaal erachter. Eerste figuur weet ik niet maar op de oudste fotos staan een Rebel soldier, Lando, Darth Vader, een MLC3 tank en een Wampa, dus één van die moet de eerste zijn geweest. Op 14-jarige leeftijd alles verkocht voor  een habbekrats.

Pas vele jaren later in 2004 in London in een winkel een vintage AT-AT Driver gezien op een plankje te koop in een boekenwinkel. En toen ging de waakvlam weer vol aan. Van alles teruggekocht, niet gehinderd door enige vorm van kennis, dus waarschijnlijk een berg repro thuis. Eerst vintage en toen alle LEGO gerelateerd aan de originele trilogie. Later met name door Rogue One, echt helemaal terug in de scene gekomen. Via een oude klasgenoot gewezen op Echo Base en toen voor levenslang verkocht denk ik.Je hebt een eigen winkel? Hoe ben je op het idee gekomen/hoe is het begonnen?

Ik denk zoals dat heel vaak gaat. Een hobby die uit de hand loopt, veel exclusives waren niet in Benelux te krijgen of tegen pure rip-off prijzen. Dus zelf wat uit de VS gehaald, toen ook voor een vriend, nog één en daarna nog één en zo gaat dat rollen. Je komt ook steeds meer in contact met andere verzamelaars, die helemaal niets gemeenschappelijks hebben met jouw leven, behalve Star Wars en dat geeft natuurlijk een positieve vibe.

Op dit moment ben je een webwinkel, tijdens de pandemie heel fijn natuurlijk, maar mis je dan het contact niet met de klanten ?

Ja, want daarmee is het begonnen natuurlijk: met anderen de hobby delen. Aan de andere kant is er genoeg contact via chat, kom je elkaar tegen op de Comic Cons en juist in Covid-tijden heb je dan wat diepere gesprekken, of wilde men bijvoorbeeld een pick-up buiten doen omdat er  behoefte was om even het huis uit te gaan of een babbel te hebben. Denk ook dat juist door corona-maatregelen mensen meer contact zoeken. In dit geval via online kanalen in plaats van face-to-face. Maar zo’n hobby als Star Wars is juist ook een supergoede afleiding als jezelf locked down zit.

Veel mensen hebben ook van Covid-tijd gebruik gemaakt om extra skills aan te leren. Diorama building en action figure photography hebben een enorme vlucht genomen. Dan zie je op Instagram wat mensen gedaan hebben met een figuur wat van jouw komt en dat is natuurlijk leuk.

Action figures Nederland
Een uit de hand gelopen hobby

Kunnen we jou nog vinden op een Comic Con?

Op de Belgische Comic Cons sowieso. Voor Nederland staan we al een tijd op de reservelijst helaas, maar dat komt nog wel.

Action figures Nederland
Sfeerimpressie op Comic Con

Je verkoopt de action figures van Star Wars, hierin is een verschil tussen vintage en modern. Kun jij uitleggen wat het verschil is?

Dat is een vraag waarover iedereen zijn eigen mening heeft. Vintage sparen is natuurlijk nostalgie. Voor de generatie die het exacte speelgoed in handen wil hebben als toen hij klein was. Daar kun je heel ver in gaan, met gesloten verpakking, speciale versies, kaarten, landen van oorsprong etc. Ik begrijp dat wel, want ik ben ook van die generatie waar verzamelen een bepaalde invulling gaf. Natuurlijk hangt daar een heel ander prijskaartje aan dan moderne Star Wars die steeds accurater lijkt en ook perfect voor poses en diorama’s is.

Natuurlijk is er een groot deel fans die die series ook verzamelt in verpakking etc. maar een veel groter gedeelte die het uitpakt en het op een diorama neerzet, de figuren zelf een andere verf geeft, headswaps doet, figuren meeneemt op pad en foto’s maakt. Er wordt mee gespeeld, in de breedste zin van het woord en daar ben ik wel fan van. Ik word soms wel wat kriegelig als anderen menen mij te moeten vertellen dat ik een vintage figuur op kaart niet zelf mag openen. Dan slaan we een beetje te ver door is mijn opinie. Ik zie vintage ook niet als investering voor de lange termijn. Als al die 40+’ers met pensioen gaan en een thuishulp nodig hebben, wie gaat al die duizenden collecties wereldwijd opkopen?

Ben je zelf ook een verzamelaar van één van de twee stromen?

Ik heb een zelf  stuk vintage verzameling die sterk uitgedund is, vooral figuren voertuigen van Return of the Jedi  en The Empire Strikes Back omvat en een hele omvangrijke Micro Collection (nee geen micro machines). Dat houden we. De hoop of wil om vintage compleet te maken heb ik ergens 6 jaar geleden in de koelkast gezet. Ik vind persoonlijk €600,- voor 1 figuur een no-go. In de verkoopscene van vintage draait het weinig meer om de hobby, vooral om de pegels. Dat was al één van de redenen om daarmee niet verder te gaan. Daarnaast kwam er de Star Wars Vintage collection met hele gave figuren van oude en nieuwe films en om die droom van een diorama van Jabba the Hutt te maken zijn al die bouwstenen er al.  Ik vind dat heel mooi. Zeker ook de playsets erbij. En ja, die prijzen gaan ook omhoog. Maar vergeleken met de rest vind ik dat proportioneel. Dus ik ga voor nieuw spul, en dan met name 3,75 inch omdat het zich leent voor diorama’s en er bij 6 inch vrijwel geen voertuigen zijn. En als ze er al zijn, ben ik niet echt verkocht persoonlijk.. Dus de vintage collection all the way!

Een mooie 6 inch figuur kan er zeker bij natuurlijk. De nieuwe figuren zijn ook veel beweeglijker. Het blijft altijd een raadsel waarom G.I. Joe in de jaren ’80 al met beweeglijke figuren kwam, en ook mijn A-team poppetjes.. en dat we tot en met The Last Jedi opgescheept werden met belachelijk klunzige figuren.

Als al die 40+’ers met pensioen gaan en een thuishulp nodig hebben, wie gaat al die duizenden collecties wereldwijd opkopen?

Als jij designer bent bij Hasbro welke figuur wil jij dan laten produceren?

Niet echt een figuur, liever playsets. Doe mij maar een mooie Vintage collection Endor playset, of een Hoth Echo Base met een ion cannon. Diep van binnen hoop ik op een mooie Jabba’s dungeon. Als laatste verandering zou ik de army builder packs, niet exclusief maken. Vind die Shore trooper packs en Rebel trooper packs mooi, maar waarom exclusief?

Zoals ik eerder heb gezegd ben ik een 80’s kid daarom wil ik ook wel een Bespin Guard Army builder pack voor bij de Slave 1. Als Hasbro een beetje nadenkt en echt voor de fans gaat, kan er nog veel moois uitkomen.

Tot slot, om nieuwe fans een leuke kickstart aan de verzameling te geven heb jij een leuke give-away voor alle fans van Star Wars Awakens!

Dat klopt, aangezien ik erg fan ben van de originele trilogie en Rogue One heb ik de volgende drie figuren die jullie mogen weggeven.

Action figures Nederland
Win de Hasbro Black Series action figures van Chirrut Îmwe, Bodhi Rook en Baze Malbus!

Wil jij kans maken op deze prijs? Doe mee met onze give-away in de Star Wars community van de Benelux!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!