Marieke Nijkamp schreef mee aan Star Wars - From a Certain Point of View: Return of the Jedi

Exclusief interview met Marieke Nijkamp

Schrijfster van "The Impossible Flight of Ash Angels" uit Return of the Jedi: From a Certain Point of View

Schrijfster Marieke NijkampOnlangs kwam het nieuwste deel uit in de Star Wars FACPOV-boekenreeks: Return of the Jedi: From a Certain Point of View. Deze bundel met veertig korte verhalen door evenzoveel verschillende schrijvers is uitgebracht als eerbetoon aan het veertigjarig bestaan van Star Wars Episode VI: Return of the Jedi (1983) en door Roel beoordeeld met een mooie score. In elk van de verhalen staat een ander personage of onderdeel uit de betreffende film centraal. De uitgave is extra bijzonder door de bijdrage van niemand minder dan Nederlands talent Marieke Nijkamp! Om dit te vieren mocht Star Wars Awakens haar onlangs interviewen. Hieronder kun je lezen wat Marieke ons te vertellen had.

Hoi Marieke, we zijn enthousiast dat je de tijd wilt nemen om ons te woord te staan. Zou je ons als eerste wat meer over jezelf willen vertellen?

HawkeyeIk ben Marieke Nijkamp, ik schrijf boeken, comics, en graphic novels. Naast mijn eigen werk (met name kinder- en jeugdboeken) schrijf ik ook voor bestaande franchises. Zo heb ik twee jaar geleden een Hawkeye miniserie geschreven voor Marvel Comics, heb ik de eerste Critical Role roman geschreven, en nu dus ook dit kortverhaal voor Star Wars!

Je noemt jezelf naast schrijver ook een dromer en een geek. Hoe uiten deze karaktereigenschappen zich bij je?

Ha, dat dromen is vooral altijd bezig zijn met verhalen, ideeën, het bouwen van werelden (voor verhalen of voor D&D). Ik vind het bijvoorbeeld ook heerlijk om lekker het bos in te gaan met muziek op en dan na te denken over verhalen.

En geek… tja, ik hou van science fiction en fantasy, comics, D&D, games… Het is even geleden dat ik bij mijn laatste comic con geweest ben, maar dat is echt een plek waar ik me ontzettend thuisvoel.

In de afgelopen jaren gooide je al hoge ogen met de young adult romans van jouw hand. Vooral “This Is Where It Ends” (in het Nederlands uitgegeven onder de titel “54 minuten”) was een gigantisch succes. Hoe komt het dat je in eerste instantie voor de Amerikaanse markt bent gaan schrijven? En hoe is het om vanuit ons koude kikkerlandje zo succesvol te zijn aan de andere kant van de oceaan?

This is where it endsIk schrijf al sinds mijn tienerjaren, en tijdens mijn studie heb ik heel veel gereisd. Ik maakte in die periode ook veel vrienden die geen Nederlands spraken, en zij moedigden mij aan om ook in het Engels te gaan schrijven. Omdat ik al veel Engels las (eindeloos veel SFF paperbacks, bijvoorbeeld) en ook heel comfortabel Engels sprak, leek me dat een goed idee. In praktijk bleek het echt wel een stukje lastiger! Goed kunnen schrijven vraagt nu eenmaal meer dan alleen een grammaticaal begrip van een taal, maar ook het gevoel en de nuances. Inmiddels is dat tweede natuur, maar daar is heel wat jaren oefening in gaan zitten. Maar ik vind het heerlijk. Juist ook omdat allemaal vanuit Nederland te kunnen en mogen doen. Dit is mijn thuis, maar ik heb ook een ontzettend fijn netwerk van vrienden, collega’s, en lezers in de VS. Dat is een heerlijke combinatie.

Je schrijft ook beeldverhalen voor de grote Amerikaanse comic-uitgevers zoals Marvel en DC Comics. Kun je hier wat meer over vertellen? Hoe gaat de totstandkoming van een comic-serie of graphic novel in zijn werk?

Marvel Voices Pride 1Ik ben begonnen met strips omdat ik door DC werd uitgenodigd te schrijven voor hun  nieuwe lijn van jeugdboeken en vanaf het eerste moment wist ik dat ik méér wilde schrijven. Het fijne aan strips is dat het ontzettend collaboratief is. Ik schrijf het script, maar dat is echt pas de helft van het werk, en eigenlijk nog niet eens dat. Een illustrator laat het verhaal, de wereld, de personages tot leven komen. Op basis van de pagina’s pas ik vervolgens het script weer aan. En zo zijn we constant bezig met het samen bouwen van een verhaal. En die samenwerking vind ik ontzettend waardevol, zeker omdat het schrijven van romans zelf best solitair kan zijn.

Vanuit Star Wars Awakens zijn we uiteraard benieuwd naar je link met het universum van Luke Skywalker en Darth Vader. In hoeverre ben je zelf Star Wars-liefhebber? Heb je een favoriete titel binnen de franchise?

Schrijfster Marieke NijkampIk denk dat liefhebber het juiste woord is! Ik ben van de Prequel Trilogie generatie. Ik was een jonge tiener toen Episode I in de bioscoop kwam. Hoewel dat niet mijn eerste introductie tot het Star Wars universum was, was dat wel de eerste keer dat ik er heel bewust mee bezig was. En ik vond het geweldig. Niet alleen de film op zich, maar ook en misschien wel vooral alles erom heen. De muziek. Actiefiguren. De originele trilogie uiteraard ook. Games. En vooral, de boeken. Ik las alle expanded universe boeken (nu bekend als Legends) die ik maar kon vinden. Die hebben echt een ontzettende impact gemaakt. Op een gegeven moment, en zeker tijdens mijn studie, werd het lastiger om alles bij te houden, maar dat gevoel is nooit weggegaan. En tegenwoordig, als auteur, heb ik vrienden en collega’s die Star Wars verhalen schrijven. Ik kan genieten van een universum dat zich nog steeds verder uitbreidt. Eigenlijk is het er alleen maar beter op geworden!

En voor wat betreft een favoriet… als het om films gaat, toch echt wel ROTJ.

Een verhaal mogen schrijven binnen het Star Wars-universum is iets waar veel schrijvers van dromen. Hoe is de samenwerking met Lucasfilm / Random House Worlds tot stand gekomen?

Kith & KinWeet je, volgens mij zou je de geniale mensen achter de FACPOV schermen moeten vragen hoe ze precies bij mij terecht zijn gekomen. Maar ik denk dat een van de dingen die meespeelde was dat ik al eerder had gewerkt met Elizabeth Schaefer, toen we samenwerkten aan Critical Role – Kith & Kin. Zij was ook voor dit verhaal mijn contactpersoon en het is altijd zo fijn om met haar samen te werken. Daarnaast was FACPOV mastermind Tom Hoeler nauw bij dit en alle FACPOV verhalen betrokken. Ik voelde me ontzettend welkom en gesteund.

Hoe was het om een verhaal in het Star Wars-universum te schrijven?

Onwerkelijk!

Je korte verhaal “The Impossible Flight of Ash Angels” vertelt over Arvel Crynyd, de A-wing piloot die we veertig jaar geleden in “Return of the Jedi” zagen als Green Leader. In de climax van de film boorde hij zijn schip in de Executor, waardoor deze neerging. Een kleine rol, maar belangrijk voor het verloop van de strijd. Hoe is de keuze gemaakt om je verhaal op Arvel Crynyd te baseren?

Arvel CrynydToen ik de uitnodiging kreeg om een FACPOV verhaal te schrijven, vond ik dat een heel goed excuus om ROTJ opnieuw te kijken. En dan in het bijzonder met het oog op personages die ik misschien wel zou kunnen schrijven. Ik wist vrijwel meteen dat het Green Leader zou moeten zijn, want zijn beslissing om zijn A-wing in de brug van de Executor te vliegen is eigenlijk een heel klein moment in de film, maar zo belangrijk. En het fascineerde mij. Ik wilde meer weten over zijn personage, en dat was voor mij een heel goed startpunt.

Kun je ons wat over het verhaal van “The Impossible Flight of Ash Angels” vertellen zonder al te veel te verklappen?

The Impossible Flight of Ash AngelsImpossible Flight is het verhaal van een piloot die nergens in gelooft, totdat hij dingen vindt die de moeite waard vinden om voor te leven—en voor te sterven.

Denk je dat een relatief onbekend personage als Arvel Crynyd interessanter is om over te schrijven dan één van de populaire Star Wars-figuren?

Persoonlijk vind ik het super. Het is echt een heel gave ervaring om bekende personages te schrijven, maar het ik vind het juist ook erg leuk om een ander perspectief te krijgen. Dat is waarom ik de FACPOV serie in het algemeen zo sterk vind, omdat het een heel mooi verhaal nog rijker maakt.

En voor Arvel geldt natuurlijk ook nog eens: hij is niet zo bekend, maar hij is zo belangrijk.

Green Leader's A-Wing

Een terugkerend thema in je eerder uitgebrachte verhalen zijn minderheden en hun rol in de maatschappij. Is dit iets wat je nauw aan het hart ligt en je wellicht ook in dit “Star Wars”-verhaal hebt kunnen verwerken?

In mijn werk vind ik het ontzettend belangrijk om inclusief te zijn. Om een wereld te reflecteren die rijk is aan verschillende ervaringen en verhalen. En een waarin iedereen de kans heeft zichzelf terug te zien in de hoofdpersonen en helden. Voor The Impossible Flight of Ash Angels betekende dat vooral dat ik de eer had om voort te bouwen op een inmiddels schitterende traditie van queer personages in dit universum.

Je droeg eerder al bij aan een andere verhalenbundel, namelijk “Unbroken: 13 Stories Starring Disabled Teens”. In welk opzicht verschilt het schrijven van een dergelijke bijdrage van een volledige roman (Naast de lengte natuurlijk)? En hoe voelt het om je naam te zien tussen de andere grote schrijvers?

UnbrokenIk vind kortverhalen schrijven ontzettend leuk. Het is een andere schrijfspier dan volledige romans. Je hebt minder ruimte om een verhaal rustig op te bouwen, je hebt meestal minder personages. Maar je zoekt nog steeds wel naar dezelfde emotionele resonantie. Dat vind ik een heel fijne uitdaging. Zeker in afwisseling met de diepte in kunnen gaan in romans.

Zou je ons al iets kunnen vertellen over je aankomende werk? Naar welke verhalen en wat voor uitgaven kunnen we uitkijken, die van jouw hand zijn?

Ink GirlsIk ben op dit moment met een aantal verschillende boeken bezig, waarom mijn eerste fantasyboek voor kinderen (Splinter & Ash—een avonturenboek met ridders en queestes), een stripserie in de wereld van Critical Role, en nog een paar dingetjes waar ik niet teveel over mag zeggen. Maar mijn eerstvolgende boek is een graphic novel voor kinderen, Ink Girls, met illustraties door de geweldige Sylvia Bi.

Ten slotte: Wanneer Nederlandse Star Wars-fans meer over je te weten willen komen, waar kunnen ze je op het internet vinden?

Op mijn website en zo nu en dan op social media (@mariekeyn)

Marieke, heel erg bedankt voor dit interview! We hopen dat “From a Certain Point of View: Return of the Jedi” een bestseller wordt en dat we in de toekomst nog veel meer toffe verhalen van je hand mogen lezen!

Dankjewel!

De Star Wars-verhalenbundel Return of the Jedi: From a Certain Point of View is verkrijgbaar bij Bol.com:

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!