Marissa Herder
Marissa als Darth Zash uit Star Wars: The Old Republic.

Interview met Marissa Herder (Commanding Officer van de Dutch Garrison)

Een openhartig gesprek over fandom, cosplay en de 501st Legion

De perceptie en het imago van Star Wars wordt op conventies zoals Heroes Dutch Comic Con en Star Wars Celebration natuurlijk grotendeels gevormd door de vele high-quality kostuumdragers die de 501st (en zoals de Nederlands tak heet: de Dutch Garrison) creëren met hun cosplay. Marissa Herder is al vanaf jongs af aan gefascineerd door kostuums en recentelijk verkozen tot Commanding Officer van de Dutch Garrison.

Ik besloot Marissa aan te schrijven om haar te bevragen over haar ervaringen met cosplay, haar visie op Star Wars, hoe zij haar fandom daarin beleeft en natuurlijk ook haar ervaringen met de Dutch Garrison; zowel als lid als nu in haar nieuwe rol als Commanding Officer.

Wat leuk om je eindelijk eens te spreken Marissa, zou je iets over jezelf willen vertellen: wie is Marissa in het dagelijks leven?

Alright! Nou, ik ben dus Marissa (29), in het dagelijks leven werk ik al een tijdje op een ministerie bij Human Resources. Ik ben in mijn dagelijks leven dus ook al veel met mensen, organisatie en teamontwikkeling bezig – dat is dus sowieso wel een beetje een patroon in mijn werk en ook in mijn vrije tijd. Naast Star Wars heb ik veel te veel andere hobbies; ik zing in verschillende koren, maak en draag kostuums en ben inmiddels ook overgestapt op kleding maken, want ik kan niet eindeloos alleen maar kostuums blijven maken haha! Ik kan ze toch niet allemaal tegelijk aan.

Snap ik, verleen je ook diensten via bijvoorbeeld Etsy of kunnen mensen jou inhuren?

Nee, het is gewoon allemaal voor mezelf! Daar heb ik weleens over nagedacht, maar ik ben ook gewoon niet zo snel met dingen en ik kan dingen op mijn eigen maat maken maar het lijkt me echt onwijs ingewikkeld om dat voor andere mensen te doen. Nee, ik help natuurlijk wel medeclubgenoten met dingen af en toe, maar ik denk niet dat het rendabel is om daar nog meer in te steken.

Hoe is jouw fascinatie voor kleding, verkleden en kostuums etc. eigenlijk ontstaan?

Mijn moeder naaide altijd al. Die heeft zelfs overwogen om de modevakschool te volgen. Zij maakte altijd kleding voor ons toen we klein waren. Daarna een hele tijd ook niet meer, toen vonden we dat als kinderen niet meer leuk en wilden we het niet meer aandoen. Dus toen is zij er ook een beetje mee gestopt, op af en toe een broek korter maken na. Maar toen kwam ik jaren geleden in aanraking met de 501st. Ik vond verkleden altijd al echt wel heel leuk, ik had ook een doos met verkleedkleding die m’n moeder zelf gemaakt had.

Maarja, als volwassene die niet in Brabant is opgegroeid heb je niet per se carnaval of iets waarmee je een legitieme reden hebt om jezelf te verkleden. Ik kende toen de hele cosplay scene nog niet, Elfia en dat soort dingen. Ik ben daar nooit in aanraking mee gekomen toen ik jonger was. Maarja, toen ontdekte ik de 501st en vroeg ik aan mijn moeder “Wil je me helpen, wil je een kostuum met mij maken? Ik wil deze!”, waarop ze zei “Ja is goed, is daar een patroon van dan?”- “Nee..”. Die moesten we dus nog helemaal zelf maken.

Welk kostuum was dat?

Dat was Darth Zash! Van Star Wars: The Old Republic. Ik had me toen ook nog helemaal niet gerealiseerd dat de meeste leden gewoon lid worden met een kostuum van bv. een TIE Reserve. Dat je daarmee dan al een onderdeel bent van de community en vervolgens een stuk meer resources, kennis en mensen tot je beschikking hebt. Ik ben fan geworden van Star Wars door die game The Old Republic, daar ben ik ooit mee begonnen met spelen rond 2013-2014. Dus ik vond dat karakter gewoon heel cool en haar kostuum ook. Daarbij zijn er niet zoveel vrouwelijke face characters (karakters waarvan het gezicht zichtbaar is) in de 501st, meer in de Rebel Legion natuurlijk.

Maar ik kan niet goed tegen schmink, dus al die Twi’leks en veel aliens vallen dan ook al snel af. Dus ik moest bedenken wat ik nu wilde en vond dit kostuum van Darth Zash wel heel gaaf, maarja ik had me dus heel naïef helemaal niet gerealiseerd dat een kostuum maken dat nog niet binnen de Legion bestaat iets is dat heel weinig mensen überhaupt ooit doen – laat staan dat het je eerste kostuum is! Dus het is maar goed dat ik dat allemaal niet wist vantevoren en dat ik er gewoon heel open in ging.

Marissa Herder
Marissa als Darth Zash uit Star Wars: The Old Republic.

En hoe gaat zoiets dan? Je meldt je aan met de boodschap dat je je als Darth Zash wilt verkleden – maar daar is dan nog geen kostuumreferentie van bekend.

Nee precies, nu kende ik The Flagship Eclipse al; de 501st is opgedeeld in detachments dus alle kostuums die bij elkaar horen zitten bij elkaar in een groep. The Flagship Eclipse is de detachment waar alle Expanded Universe karakters onder vallen, dus alles van de games, de comics, eigenlijk alles wat niet in de canon films en series voorkomt. Dus ik wist al wel dat ik daar moest zijn en de detachment leader Nina was echt meteen superenthousiast toen ik haar een berichtje stuurde met “Hoi, ik wil graag lid worden met dit kostuum, hoort dit inderdaad bij jullie en hoe werkt dit?”.

En toen heeft zij me heel erg op weg geholpen en verzocht om screenshots te maken en referentiemateriaal te verzamelen. En dat heb ik toen dus ook gedaan; ik ben gewoon begonnen en als ik een bericht plaatste met mijn voortgang kreeg ik ook hele leuke feedback. Ik heb er een jaar over gedaan om het kostuum te maken. En toen nog een halfjaar om ook nog de standaard voor dit kostuum geschreven en gepubliceerd te krijgen.

Oh wat vet, de standaard voor Darth Zash is dan dus op jouw naam? En dat geldt dan voor alle 501st-verenigingen wereldwijd?

Ja! Dus als je naar de 501st website gaat en op de costume reference library (CRL) klikt voor Darth Zash, dan sta ik daar. En er is nog steeds niemand anders met dit kostuum, dus ik voel me nog steeds een beetje uniek.

Dus de Nederlandse tak van de 501st heeft daar een world exclusive mee?

Ja, meestal als mensen een nieuwe standaard maken zijn er ook al best wat anderen op datzelfde moment mee bezig. Dat heb je veel bij de nieuwe kostuums zoals bijvoorbeeld Bo-Katan en The Mandalorian, dan zijn er gelijk heel veel mensen mee bezig en werk je samen aan die standaard. Dan is er wel iemand de eerste, maar zijn er heel snel daarna nog een aantal. Maar Darth Zash is gewoon een heel erg niche karakter! Maar daarom krijg ik er wel veel leuke reacties op, juist omdat het zo uniek is. Dus ja, dat was mijn eerste kostuum en zo ben ik lid geworden!

Mijn moeder vond het ook heel erg leuk om het samen uit te zoeken, want zij kan natuurlijk wel met naaien en de stof helpen. Maar ik heb ook voor dat kostuum geleerd hoe je met worbla en met foam en allerlei andere materialen kunt omgaan – want het kostuum is natuurlijk veel meer dan alleen maar naaien. En dat kon ik allemaal ook nog niet; het was ook mijn eerste cosplay. Ik had nog nooit zelf iets gemaakt voordat ik dit ging doen, ik heb dus heel veel geleerd.

Een flinke vuurdoop dus.

Ja precies! Achteraf gezien wel.

Want je hebt ook een partner, je bent getrouwd. Kun je er iets over zeggen: hoe is dat voor hem, hoe beleeft hij dit alles? Is hij ook fan en zit hij ook in de cosplay?

Haha, nee helemaal niet! We hebben elkaar wel ontmoet in een MMORPG, niet in Star Wars: The Old Republic maar in Guild Wars 2. Hij komt uit Duitsland en is uiteindelijk naar Nederland gekomen. Dus dat hele gamen en ergens echt heel erg fan van zijn dat is hem gelukkig niet vreemd, daar hebben we elkaar wel in gevonden. Een tijdje geleden heb ik hem gezegd “Ja nu moeten we toch echt wel een keertje The Old Republic samen gaan spelen, ik wil zo graag aan jou dat spel laten zien; mijn eerste MMO.” – dus toen hebben wij ook samen door wat storylines heen gespeeld en wie weet gaan we het binnenkort nog wel een keer oppakken met de nieuwe uitbreiding. Daar ben ik nog steeds niet aan begonnen.

Maar hij heeft helemaal niks met Star Wars verder, hij kijkt wel de series met me mee en vindt het op zich wel interessant (hij heeft wel de films gezien), maar is geen groot fan en heeft ook echt helemaal niets met cosplay maar hij support het wel. Zo hebben we allebei onze eigen dure hobby’s haha!

Er is nog steeds niemand anders met een Darth Zash-kostuum, dus ik voel me nog steeds een beetje uniek.

Je vertelde dat je Star Wars fan bent geworden via The Old Republic. Hoe kijk je naar de huidige staat van Star Wars? Je kijkt alles, denk ik?

Ik kijk alles van live-action, maar de animatieseries ben ik niet mee opgegroeid dus het voelt nog steeds als een hoge drempel om te beginnen aan The Clone Wars. Ik heb wel stukjes gezien, maar ik voel me altijd zo bezwaard om te zeggen dat ik het verder niet heb gekeken…

Waarom voel je je bezwaard?

Omdat ja, als je dan zo in die wereld zit, in de 501st Star Wars scene, dan gaan mensen er toch snel vanuit dat je ook echt alles van Star Wars hebt gezien. Maar gelukkig geldt het ook voor meer mensen dat dat niet het geval is, ik ben daar niet de enige in haha! Maar het voelt toch altijd een beetje gek.

Dus series als The Clone Wars, Rebels en The Bad Batch heb je allemaal nog niet gezien begrijp ik?

Nee, klopt! De live-action series allemaal wel.

Wat zijn jouw Star Wars hoogte- en dieptepunten?

Ik ben er zelf niet echt mee opgegroeid, dus heb het pas op latere leeftijd gekeken toen ik ook al veel meer ‘begreep’. Dus ergens vond ik dat ook wel leuk dat je dan ook die politieke en diplomatieke laag mee kreeg. Niet alleen maar “oh leuk, lightsabers en explosies, interessant”, maar hoe rijk al die verhaallijnen zijn. En dat vind ik vooral aan de oude films heel gaaf en een beetje jammer bij sommige nieuwe dingen dat het dan wel heel erg wordt uitgesmeerd.

Zou je een voorbeeld kunnen noemen wat je daarmee bedoelt?

Dat vind ik het jammere aan bijvoorbeeld het laatste seizoen van The Mandalorian. Ik vond het in het begin echt fantastisch, maar bij dat nieuwe seizoen zat ik soms wel van “nou, ze hebben nu een hele aflevering gedaan over één klein stukje dat ook in 10 minuten verteld had kunnen zijn”. Soms denk ik dat The Mandalorian veel beter een film had kunnen zijn. Dat ze er een serie van maken met zaken die niet per se bijdragen aan het verhaal waardoor het soms wat lang en uitgerekt aanvoelt.

En Andor was echt het hoogtepunt voor mij, ik ben echt extreem fan van Andor! Gewoon omdat het zo uit de lucht kwam vallen ook. Dat er dan níet een soort van hype omheen is; iedereen om me heen dacht echt van “Andor? Echt? Ga je serieus daar een serie over maken?”. Ik vond het zo meesterlijk en ja ook Rogue One (2016) is ook echt een van de beste films vind ik. Gewoon al die karakters en echt goede ontwikkelingen van personages, de struggles, wat je bijvoorbeeld veel over een personage zoals Rey hoort is dat ze alles meteen kon en dat daar niet echt een ontwikkeling in zit. Niet per se het meest interessant, wel leuk om naar te kijken maar qua interessante ontwikkelingen van karakters; daar is een serie als Andor veel boeiender voor mij. En anderen vinden Andor juist weer helemaal niks, dat is het leuke aan Star Wars. Er zit voor iedereen iets bij.

Andor was natuurlijk typisch een serie waarvan toen het werd aangekondigd mensen zeiden “Niemand heeft hierom gevraagd, waarom doen jullie dit?”.

Precies en het is sowieso ook iets waar niemand hele hoge verwachtingen van had en dat het dan zo uitpakt, dat is echt meesterlijk geschreven en gefilmd en dat vind ik gewoon echt heel leuk!

Ik begrijp je goed, Andor is ook mijn persoonlijke favoriet!

Ja, afgelopen Celebration hebben we met een hele groep als prisoners door het conventiegebouw gerend en dat was echt een hoogtepunt van Celebration! We moesten de hele tijd “One Way Out” met elkaar roepen en het was nog best een stuk rennen hoor! Dat had ik echt onderschat joh! Dus ik was ook echt helemaal moe toen ik buitenkwam, maar het voelde daardoor wel alsof we met z’n allen echt waren ontsnapt haha!

Soms denk ik dat The Mandalorian veel beter een film had kunnen zijn.

Waren er veel Dutch Garrison leden die daaraan meededen?

Ja, een stuk of 15? Best wel wat ja. Was echt fantastisch haha, allemaal op het podium met Diego Luna.

Marissa Herder
De prisoners op het podium met Diego Luna (Cassian Andor) en Tony Gilroy (scriptschrijver) uit de Andor-serie.

Ik begreep trouwens dat je sowieso meer op het podium hebt gedaan qua cosplay!

Ja haha! Ik had bijna elke dag wel iets op het podium, het was echt bizar! Ik deed mee met de cosplaywedstrijd, dat leek me heel erg leuk, want als iemand ergens ter wereld Zash herkent dan was het wel op Star Wars Celebration! Maar twee weken vóór Celebration kreeg ik een cryptisch mailtje van Lucasfilm zo van “hey, wil je even tijd maken voor een kort Skype-interview over je kostuum?” en ik dacht dat het over de cosplaywedstrijd ging dus ik dacht “Ja, oké prima, geen idee maar is goed!”. Dus toen heb ik vijf minuten met twee mensen gepraat en ze stelden allemaal vragen over hoeveel kostuums ik had, wat voor soort en of ik ook weleens een masker/helm op had en hoelang ik dat dan volhield. Ze zeiden aan het eind ook dat het niet over de cosplaywedstrijd ging, maar “we hebben andere plannen, maar het is nog niet helemaal duidelijk wat er wel en niet door kan gaan, dus we willen gewoon vooraf vast onze opties helder hebben” en ik moest mijn maten doorgeven dus ik dacht “geen idee, maar het zal wel interessant zijn!”. En toen kreeg ik een week van tevoren te horen dat ik was geselecteerd voor een panel: “The Creature Cantina”, dus met de hele special effects department die dus al die creatures in die series en films maakt, inclusief Neal Scanlan.

Maar voor mij was het nog steeds totaal onduidelijk wat dan de bedoeling was en wat er ging gebeuren, dus ze vroegen of ik op de zaterdag van Celebration even langs kon komen en toen bleek dus dat we met z’n drieën waren uitgekozen van de mensen die meededen aan de cosplaywedstrijd omdat ze wel mensen wilden hebben die een beetje ervaring hebben met dat soort dingen. En ik bleek het pak het beste te passen dat ze hadden uitgekozen, dus ik werd op het podium helemaal aangekleed in zo’n creature door het hele team. Daarna gingen we kort een scène spelen waar aan het einde Ian McDiarmid nog een korte guest performance had en dat was natuurlijk wel echt extreem gaaf om te doen!

Sowieso leuk om dat hele team even te leren kennen en je te realiseren hoeveel mensen er betrokken zijn bij één zo’n creature. Kan je nagaan als je de hele cantina scène hebt waar al die aliens in zitten; hoeveel mensen daar wel niet een rol in hebben om dat goed te laten verlopen. Echt bizar! Helemaal onder de indruk.

Ja dat snap ik! Ik heb dat panel gemist, maar ik zal het zeker terugkijken!

Je kan het op YouTube terugkijken (zie hieronder)! En de volgende dag was dus de Cosplay Competition, dus toen mocht ik weer op het podium.

Hoe is de cosplaywedstrijd verlopen?

Ja het was echt heel leuk om te doen! Ik ben derde geworden in de categorie “Most Elaborate Costume”. Ze hadden alles in allerlei categorieën opgedeeld zodat er allerlei mensen een prijs konden krijgen. En verder werd ik sowieso door heel veel mensen aangesproken op de gangen toen ik Zash droeg door mensen die ook heel erg fan van The Old Republic zijn en dat maak ik in Nederland niet op die manier mee. Het is een superleuk kostuum hoor en natuurlijk doe ik het er ook niet voor, maar het is toch anders als je als Darth Vader rondloopt en letterlijk íedereen weet wie je bent. In vergelijking daarmee is dit toch best een niche karakter.

Al mijn cosplays zijn eigenlijk best wel niche karakters. Daarom ben ik toch maar een Stormtrooper gaan maken haha!

Welke cosplays heb je dan nog meer, waar ben je op dit moment mee bezig?

Ik heb Garsa Fwip nu, ik heb haar aangehad op Celebration maar ze is nog steeds niet af omdat dit wederom een karakter is dat nog geen costume reference heeft – dus daar mag ik zelf de standaard weer voor schrijven. Garsa Fwip is die Twi’lek uit The Book of Boba Fett in die cantina, ja ik zag haar en haar kostuum en ik dacht “dit moet ik hebben!”. Het karakter was misschien maar tien minuten op het scherm, maar ik vond het er echt fantastisch uitzien. Die is inmiddels bijna af. Mara Jade heb ik nog, Darth Revan en twee verschillende Padme kostuums.

Tof, die van Mara Jade en Revan zijn dus al af? Kan het zijn dat ik je daarin al heb zien lopen op conventies?

Ja dat kan heel goed! Mara is toch iets comfortabeler en daarmee een goed zomerkostuum. Ik heb dus zomer- en winterkostuums haha, daarom is het ook sowieso handig om meerdere kostuums te hebben omdat je niet alle kostuums even goed kan dragen onder verschillende omstandigheden.

Marissa Herder
Marissa als Mara Jade uit de Expanded Universe.

Binnenkort komt natuurlijk alweer Echo Base Con en Heroes Dutch Comic Con, heb je dan voor jezelf al helder wat je die dagen aantrekt of beslis je dat pas kort van tevoren?

Ja op Echo Base doe ik Mara Jade aan want dat is toch wat makkelijker te dragen bij lekker weer. En als CO (Commanding Officer) van de Dutch Garrison ben ik nu ook soort van ‘in charge’ om alles op Heroes Dutch Comic Con goed te laten verlopen. Dus ga ik denk ik zonder kostuum, of misschien weer als Mara Jade omdat die wat makkelijker aan- en uit te trekken is. Maar ik ben dan ook druk bezig om samen met het team de stand te runnen, zorgen dat het goed met iedereen gaat, bezoekers informeren over wie we zijn en wat we doen etc.

Juist, ik wil sowieso straks nog even in je rol bij de 501st duiken natuurlijk. Nog even terug op Star Wars: zijn er ook dieptepunten voor jou, bepaalde films/series die je hebben teleurgesteld?

Nou weet je, ik ben easily entertained. Dus ik kijk alles eigenlijk wel met plezier en ik vind het ook altijd een beetje zonde als mensen het helemaal uit elkaar gaan analyseren en iets helemaal afbranden. Ik ga er zelf ook wel soms een beetje in mee, maar ergens vind ik dat ook gewoon zonde van je tijd, je energie. Echt dieptepunten of dingen waarvan ik zou zeggen “dat vind ik helemaal niks”, tja met die ogen kijk ik eigenlijk niet naar Star Wars.

Nee het is voor jou dus gewoon prima vermaak, ik denk dat je met die blik ook gelukkiger bent als fan.

Precies!

Is er iets waar je vooral naar uitkijkt op Star Wars gebied qua toekomstige projecten?

Sowieso Ahsoka! Die komt gelukkig ook binnenkort al uit.

Waarom Ahsoka?

Ik heb dan wel niet de animatieseries echt gezien, maar ik heb wel aardig wat boeken gelezen en alles omtrent Thrawn vind ik superinteressant. Op Celebration was ik ook bij het panel waar ze de uitgebreide trailer lieten zien en zijn gezicht onthulden toen de hele zaal explodeerde – het was echt helemaal hype! Het ziet er ook echt prachtig uit en heeft ook veel interessante karakters en verhaallijnen als ze alles eruit halen wat ze eruit kunnen halen. Dat is een voorbeeld van iets waar ik echt benieuwd naar ben.

Ben je in dit geval dan ook nog van plan om nog naar Star Wars Rebels te kijken? Ik vraag het specifiek omdat er natuurlijk nogal wat karakters uit die serie in gaan voorkomen.

Ja precies! Dus ik zit inderdaad de hele tijd wel van “nou, ik moet echt wel even die serie gaan kijken”, maar tijd is ook een dingetje – al doe ik mijn best om daar in de zomer nog een eind in te komen voordat de serie uitkomt haha!

Ik vind het ook altijd een beetje zonde als mensen Star Wars helemaal uit elkaar gaan analyseren en helemaal afbranden.

Zijn er überhaupt nog films/series buiten Star Wars om waar mensen jou in midden in de nacht voor mogen wakkermaken?

Oeh, moeilijk… ja, ik kijk eigenlijk van alles. Met m’n man samen kijk ik veel anime. Dus dat is ook iets waar ik een beetje in meegegroeid ben, wat daar voor rijkdom aan cultuur in zit. En ik kijk ook heel graag in m’n eentje series zoals bijvoorbeeld Bridgerton enzo haha! Lekker je verstand op nul.

Kun je wat voorbeelden noemen van animeseries die je volgt?

We zijn nu Tokyo Ghoul aan het kijken, die hebben we bijna af. Ik vond Code Geass ook echt een van de meest briljante animeseries die ik ooit heb gezien – echt megagoed! En verder ja, ik vind alles wel interessant, ik vind de cultuur ook heel boeiend. We gaan komend jaar voor het eerst een grote reis naar Japan maken…

Is dat niet een jaartje te vroeg? (verwijzend naar Star Wars Celebration 2025 in Japan)

Ja haha, maar dit stond al in de planning… wie weet gaan we twee keer. Maar mijn man doe ik ook geen plezier met Celebration, dus het is goed om gewoon alleen een rondreis te maken.

Ik heb nog wat cosplayvragen staan, maar gaandeweg het gesprek heb je al veel beantwoord. Wat is eigenlijk je droomcosplay, stel dat je een ongelimiteerd budget had?

Oehh. Nou eigenlijk is mijn droomkostuum een Rebel Legion-kostuum. Ik vind alle kostuums van Padme gewoon bizar mooi; ik zou ze allemaal wel willen, maar ik kan ze niet allemaal aan. Maar die rode throne room wijde jurk met oranje bollen erop en dat hele iconische haar. Ja, die vind ik echt zo prachtig mooi en gedetailleerd! Als dat eens zou kunnen… Die is wel een beetje uit mijn comfortzone vooralsnog, maar je weet het nooit in de toekomst!

Grappig, omdat ik niet zozeer van de prequels ben. Ik ben dus echt enorm beïnvloed door kostuums. Als ik de kostuums mooi vind, maakt het eigenlijk niet echt uit waar de film of serie over gaat haha! Nou dat is ook een beetje kort door de bocht, maar dat is bijvoorbeeld ook met Garsa Fwip het geval. Dat zo’n karakter maar heel kort te zien is geweest in een serie maar omdat ze zo’n iconisch en prachtig kostuum heeft maakt het me ook niet uit als mensen het helemaal niet zouden herkennen. Dan doe ik het ook grotendeels voor mezelf omdat ik het dan zo fijn en gaaf vind om zoiets te maken en daarin rond te kunnen lopen en mezelf helemaal royal te voelen.

Wat dat betreft zit er wel een beetje een patroon in de kostuums die je aanspreken. De high class kostuums zeg maar, haha!

Zeker weten ja haha!

Als ik de kostuums mooi vind, maakt het eigenlijk niet echt uit waar de film of serie over gaat!

Is er een cosplay-ervaring die je nooit meer zal vergeten? Je hebt net natuurlijk verteld over je podium-momenten op Celebration. Dat zal wel ultiem zijn geweest.

Zeker! De eerste keer dat ik Zash aan had en aan de groepsfoto met de Dutch Garrison meedeed, toen was ik nog geen lid maar was het kostuum wel af en was ik bezig met het schrijven van die standaard. Hoe warm ik toen al werd ontvangen door de clubleden, maar ook dat ik op die Comic Con voor het eerst door een willekeurig iemand herkend werd. En dat ik toen dacht “Oh wow, wat een indruk maak je dan op iemand”. Terwijl natuurlijk alles wat de 501st doet in principe gericht is op kinderen, maar kinderen hebben natuurlijk geen idee van Darth Zash en de game enzo, maar die zien wel dat je een lightsaber draagt dus dan is het al snel interessant.

Iets anders wat ik hilarisch vond was dat ik op de afgelopen Comic Con bij de foto-wall een baby in mijn armen geduwd kreeg. Ik dacht dat diegene met ons op de foto wilde en dat het ze leuk leek als een van ons die baby vasthield, maar ze wilde dus puur alleen een foto maken van ons met de baby! Ik had echt zoiets van “wat is dit?!” haha, dat vond ik echt een hilarisch moment dat Darth Zash een baby vasthield voor de foto. En verder is alles wat we voor charity doen natuurlijk ook heel bijzonder, de Dam tot Damloop in kostuum bijvoorbeeld was zo ontzettend leuk. Wel een beetje zwaar, maar gaf ook superveel voldoening en we hadden zo’n zesduizend euro opgehaald voor Pink Ribbon. Dit jaar hoop ik hem in mijn Stormtrooper te lopen. Mocht je ons willen supporten, dan kan dat hier. Dan bedenk je dat het ook echt ergens toe doet. Het is niet alleen maar lekker nerdy met elkaar zijn, we doen echt iets goeds voor de wereld en daar haal ik sowieso veel voldoening uit!

Marissa verkleed als alien op het podium van Star Wars Celebration.

Maak je als (vrouwelijke) cosplayer weleens vervelende dingen mee? Je ziet weleens van die bordjes met “Cosplay is not consent”, nu draag je zelf wellicht niet de meest uitdagende cosplays, maar heb je weleens iets meegemaakt wat niet fijn was en hoe ga je daarmee om?

Nee ik heb zelf gelukkig nog nooit zoiets meegemaakt, inderdaad ook wel een beetje door het type kostuums dat ik draag. Maar wel medeclubgenoten om mij heen die zoiets hebben meegemaakt en ik probeer daar ook echt zeker als ‘handler’ op een evenement heel scherp op te letten dat iedereen zich OK voelt en wanneer iemand uit een situatie gehaald moet worden. Ik heb wel heel veel verhalen gehoord dat je denkt, jeetje wat bizar dat dit gebeurt.

Op Celebration was er trouwens wel een man die begon tegen me te praten en die liet me gewoon maar niet gaan! Ik probeerde weg te komen en te zeggen dat ik m’n vrienden weer ging opzoeken, maar hij bleef gewoon heel ongemakkelijk tegen me praten. Gelukkig kwam er op dat moment een Anakin-cosplayer op me af, want ik had een Padme-kostuum aan en die wilde heel graag met me op de foto. En achteraf kon ik hem bedanken, “Thank you for saving me!” en dat was dan ook wel hilarisch dat hij als Anakin mij als Padme uit de situatie gered had.

Maar ik vind het sowieso wel fijn om te merken dat cosplayers heel erg op elkaar letten in allerlei situaties. En ook zeker dat je als lid van de club nooit echt alleen ergens staat, waardoor het ook minder makkelijk is voor mensen om zich niet te gedragen. Dus ja, dat is zeker nog steeds iets waarbij het superbelangrijk is om daar met elkaar scherp op te zijn.

Je noemde net de term ‘handler’, kun je in je eigen woorden uitleggen wat dat inhoudt?

Ja, bij de Dutch Garrison is het zo dat als we naar een evenement gaan met een groep dat we nooit met alleen maar mensen in kostuum ergens zijn. Zeker niet mensen met helmen, want die zien echt heel weinig weet ik uit ervaring! Je ziet gewoon niet wat er om je heen gebeurt, je struikelt over kinderen, je hebt dus echt mensen nodig die je door de menigte heen begeleiden en opletten of alles wel goed gaat. Dus we gaan altijd als het een klein groepje is met één handler, vanaf een man of 8-10 al met twee handlers en op Comic Con wel met een stuk of zes handlers. Dat zijn mensen die niet in kostuum rondlopen, maar wel in clubkleding, dus die zijn ook aanspreekbaar voor vragen als mensen denken “wie zijn jullie eigenlijk?” of “ik wil ook lid worden”, dat is een taak van handlers om die mensen te woord te staan, maar de belangrijkste taak is het letten op de troopers: mensen die te lang in kostuum rondlopen, het zijn allemaal echt die-hard fans en gaan daarom ook makkelijk over hun eigen grenzen heen.

Het kan behoorlijk zwaar zijn om langere tijd zo’n kostuum te dragen, zeker met een helm op. Dus soms heb je een handler nodig die tegen zo iemand dan zegt “Ga jij nu eens even wat water drinken!”, haha. Anders houd je het ook gewoon niet een hele dag vol en gezondheid is natuurlijk het allerbelangrijkst. Handlers spelen daar dus een belangrijke rol in.

Dan over jouw rol bij de Dutch Garrison en de Rebel Legion. Hoe ben je daar betrokken bij geraakt?

Ik had wat vrienden in de VS en via de community omtrent Star Wars: The Old Republic kwam ik erachter dat de 501st bestond. Maar ik had er niet echt een beeld bij hoe groot dat dan was en dat ik daar dan ook lid van kon worden. Ik realiseerde me dan ook pas later dat ze dat in Nederland ook gewoon hebben. Maar ik kende niemand; heel veel mensen worden bijvoorbeeld lid omdat ze een partner, vriend of ouder hebben die lid is. Ik had echter helemaal nog geen contacten, dus dat was ook echt wel even wennen. Er is een Facebookgroep genaamd “Ladies of the Legion” waar alleen maar dames inzitten van over de hele wereld en toen ik daar iets begon te plaatsen over dat ik met een kostuum bezig was kreeg ik hele leuke reacties van een aantal leden uit Nederland. Dus zo kende ik al wat mensen via internet voordat ik voor het eerst naar een evenement ging. Dus dat was tof om mensen dan ook in het echt te leren kennen en te merken hoe leuk de club is!

Het is heel bijzonder dat het één grote familie is. Klinkt echt cliché natuurlijk, maar het schept zo’n band als je een gezamenlijke hobby hebt – ja hobby is eigenlijk niet het goede woord – het is echt een passie! Je moet wel een klein beetje gek zijn om in deze mate je tijd, geld en energie te steken in zoiets specifieks. Wat ook echt maakt dat je meteen zo’n band hebt en je maakt ook echt wel wat mee met elkaar op evenementen, zeker als je iets voor Make-A-Wish doet, dan sta je toch soms met behoorlijk zieke kinderen. Dan denk je wel “Wauw, wat enorm cool dat we dit samen mogen doen.” Het is echt een enorm groepsgevoel en het zijn stuk voor stuk onwijs leuke mensen die je meteen thuis laten voelen in de community.

Nu hoor je ook weleens negatieve verhalen over dat mensen een beetje elitair zijn. Volgens mij zijn de Nederlanders allemaal echt hartstikke nuchter en heb ikzelf in ieder geval dat nooit ervaren. In het begin is het even lastig om lid te worden omdat je kostuum wel echt aan eisen moet voldoen, daar kunnen we eenmaal niks aan veranderen. Maar we helpen je met liefde weet je, alles wat je nodig hebt en wat je wil weten als je vragen hebt, mensen met 3D-printers die dingen voor elkaar kunnen doen, we proberen de drempel voor mensen zo laag mogelijk te houden en mensen niet op een onaardige of denigrerende manier te laten weten dat hun kostuum niet goed genoeg is. Dat wil ik echt niet! Ik probeer dat als CO ook echt uit te stralen.

Met elkaar hebben jullie natuurlijk superveel kennis over waar je het beste materiaal kunt vinden, hoe je die het beste kunt bewerken etc.

Ja, we hebben in de club twee membership liaisons, de GML’s, daar wil ik echt even een shout-out aan geven. Die steken namelijk zo enorm veel tijd aan het beantwoorden van vragen van mensen via de mail, als mensen interesse hebben om lid te worden kunnen ze van Storm en van Ruud altijd antwoord krijgen op hun vragen. Die hebben zo’n enorme bak met kennis over ongelooflijk veel kostuums en die steken er zo enorm veel tijd in, ik heb daar echt enorm veel respect voor, want zonder hen zou de club echt niet draaien!

Je moet wel een klein beetje gek zijn om in deze mate je tijd, geld en energie te steken in zoiets specifieks.

Je noemde net al Make-A-Wish, jullie werken natuurlijk vaak samen met Disney en goede doelen. Kun je in je eigen woorden vertellen waar de Dutch Garrison voor staat en wat jullie doel is?

Nou het doel is echt iets goeds te doen voor de maatschappij met onze kostuums. Alles wat we doen, soms is dat heel direct voor een charity vanwege een speciale samenwerking zoals inderdaad Make-A-Wish maar ook bv. Stichting Hoogvliegers en Pink Ribbon, maar soms doen we ook iets voor maatschappelijke organisaties of winkels zoals LEGO. Regelmatig staat er dan een donatie voor een goed doel tegenover. Op die manier proberen we alles wat we doen voor een goed doel te doen. En dat maakt het natuurlijk ook super bijzonder. Een donatie doen is nooit een vereiste, maar als dat tot de mogelijkheden behoort waarderen we dat natuurlijk enorm!

En waar trekken jullie de grens? Stel dat mijn buurjongen zijn verjaardagsfeest viert en het leuk zou vinden als er wat Stormtroopers op zijn verjaardag zouden langskomen?

Haha, in principe is de regel vanuit Disney ook dat we geen verjaardagen, bruiloften en dat soort persoonlijke vieringen doen. Maar daar maken we wel af en toe uitzonderingen voor onder bijzondere omstandigheden!

Ik wou al zeggen, als ik ooit ga trouwen wil ik toch wel graag wat verklede 501st-leden uitnodigen!

Vorig jaar hebben we een bruiloft gedaan, dat stel deed echt een grote donatie aan een goed doel naar onze keuze. Dat was heel bijzonder. Toen zijn zij kort daarna zelf naar Engeland gegaan naar een van de Stormtrooper-makers en hebben ze allebei een kostuum laten maken. Inmiddels zijn ze allebei lid! Dat is echt een superleuk verhaal natuurlijk. Echt heel gaaf.

Was je nou eerst lid van de Rebel Legion en daarna van de Dutch Garrison?

Ik was eerst lid van de Garrison, maar toen ging ik Mara Jade maken en zij is natuurlijk een light side én een dark side karakter. Dus ben ik met Mara Jade lid geworden van allebei de clubs – bij de Rebel Legion zit ik trouwens ook in de Council: ik doe de PR voor de Rebel Legion in Nederland (Dune Sea Base). Er zijn best wel wat leden die lid zijn van beide clubs, we werken in Nederland heel nauw met elkaar samen en natuurlijk ook met de Mandalorian Mercs (Clan Diryc Vhetyn) en de R2 Builders. Zeker op grote evenementen zoals Comic Con zie je ons met z’n vieren. Ik realiseer me wel steeds meer dat die samenwerking wel echt vrij uniek is voor Nederland en dat de samensmelting van de clubs voor dit soort evenementen in andere landen helemaal niet zo vanzelfsprekend is.

Nu ben je dit jaar natuurlijk verkozen tot Commanding Officer! Hoe is dat zo gekomen?

Ik was drie jaar lid en had soms best wel wat leuke ideeën wat ik als regulier lid voor elkaar probeerde te krijgen: ik heb bijvoorbeeld een boek gemaakt met alle vrouwelijke leden van de Garrison om op evenementen dat boek neer te kunnen leggen en te laten zien dat er ook best veel vrouwen lid zijn van de club. Als mensen zich inzetten voor de club valt dat al gauw op dus kreeg ik de vraag of ik er eens over na wilde denken om me verkiesbaar te stellen. Ik dacht toen “Ja, dat is echt onzin, want ik ben pas drie jaar lid en heb nog helemaal geen ervaring in de Council.” Meestal zijn mensen eerst al lid in de Council met een taak als Event Coordinator of PR voordat ze dan voor zo’n positie als Commanding Officer gaan. Dus ik zei “Dat is dan toch heel raar?” en andere mensen zeiden “Nou nee joh, gewoon proberen, het kan best!”. En toen dacht ik nou, als meerdere mensen het tegen me zeggen zal ik er toch eens over nadenken. Toen heb ik me uiteindelijk toch verkiesbaar gesteld.

Ik ben niet iemand die er van houdt om in de spotlights te staan, sommige mensen zien het echt als een status-ding en dat vind ik zo bizar! Dat ben ik helemaal niet. Ik vind het echt wel heel mooi om iets te kunnen betekenen voor de club en ik denk ook wel dat ik talent heb om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen, maar heel erg in de ondersteunende rol en niet van “kijk mij eens Commanding Officer zijn!”. Dat vind ik soms best wel ongemakkelijk! Dat mensen dan zeggen “Oh wauw jij bent de Commanding Officer!” en ook dat jij me nu voor dit interview hebt gevraagd, zo bijzonder ben ik toch helemaal niet?! Haha!

Want wat houdt een goede Commanding Officer in, wat zijn de taken en waar moet zo iemand aan voldoen?

Eigenlijk is de 501st als je er als buitenstaander naar kijkt echt bizar goed georganiseerd; dat elke club zo’n sterke hiërarchie heeft met verkozen posities en verkiezingen etc. Want er zijn dus elk jaar verkiezingen, mensen moeten zich verkiesbaar stellen en alle leden moeten daarop stemmen. En als je bent verkozen mag je zelf je team samenstellen. De staf bestaat uit ongeveer vijftien mensen en de club bestaat in Nederland uit ongeveer 150 leden en het is dus nogal een aardige klus om ervoor te zorgen dat je met je team samen ervoor zorgt dat de club kan draaien, belangrijk is daarin natuurlijk dat we evenementen hebben om naartoe te kunnen gaan. Deels krijgen we aanvragen die beoordeeld worden; hoeveel troopers daar dan heen kunnen, welke datum, wanneer kan het opengesteld worden zodat leden zich ervoor kunnen inschrijven etc. Er zit echt een hele wereld achter deze club!

Maar bijvoorbeeld ook dat mensen ons weten te vinden, dat we op social media actief zijn, het goedkeuren van de kostuums van nieuwe leden doen we natuurlijk, de website-kant, technische kant, merchandise – ja dat is iets waar je alleen als lid mee te maken hebt, maar dat is echt een heel groot ding binnen de 501st: dat er patches, stickers, shirts etc. beschikbaar zijn met ons logo. Daar is ook een actieve ruilhandel in ontstaan tussen leden, ook internationaal. En dat wordt dus ook allemaal aangevraagd en geproduceerd. Het is dus ook veel administratief werk, maar ik vond het vooral belangrijk om een visie te hebben want we zijn de afgelopen jaren best wel gegroeid qua aantal leden, maar door COVID-19 konden er tijdelijk maar weinig evenementen plaatsvinden. Dus was het ook best wel lastig om die binding met elkaar te houden als mensen niet kunnen troopen, want dat is toch wel onze core business. Dus dat wilde ik echt weer op poten zetten, niet alleen dat er voldoende evenementen waren, maar ook dat we elkaar leerden kennen, wisten te vinden. Dat we ook echt als groep leuke dingen met elkaar kunnen doen zoals bijvoorbeeld een familiedag waarop partners en kinderen welkom zijn zodat we elkaar ook zonder kostuum kunnen zien en de onderlinge relatie versterkt wordt.

Is het verkiesbaar stellen iets wat je ook meerdere jaren achter elkaar mag doen?

Jazeker, de vorige Commanding Officer Richard heeft het drie jaar gedaan. Daar heb ik echt enorm veel respect voor! Ik ben nu sinds februari bezig en ik vind het soms best wel zwaar. Ik heb echt ontzettend veel respect voor de vorige staf hoe die ons tijdens coronatijd zo goed mogelijk draaiende hebben weten te houden. Het is fijn om nu weer een frisse start te hebben nu alles weer mag, om dan ook al die relaties uit het verleden met goede doelen weer nieuw leven in te blazen. We zijn heel wat mensen aan het aanschrijven, we hebben nieuwe flyers gemaakt etc. Sommige mensen troopen het liefst elke week en daar is niet altijd plek voor. Het gaat wel aardig tot nu toe, we hebben heel veel leuke evenementen op de planning staan!

Is de Dutch Garrison een organisatie waarin jij als Commanding Officer ook echt veranderingen in kunt aanbrengen of is het vooral een rijdende trein waarin je ervoor moet zorgen dat alles goed blijft lopen?

Er is een bepaalde basis vanuit Lucasfilm en Disney die internationaal geldt; de basisregels en eisen zijn heel duidelijk, dus dat is fijn. Maar als club heb je best veel ruimte om dingen op je eigen manier te doen en in te vullen. En het komt ook niet aanwaaien, die evenementen. Als we alleen maar de dingen zouden doen waarvoor we gevraagd worden zouden veel mensen best een beetje verdrietig zijn omdat ze dan maar heel weinig naar evenementen zouden kunnen gaan – als je inderdaad iedereen de kans wil geven om daaraan deel te nemen. Dus je moet ook echt wel nadenken over wie je als club wilt zijn, wat je wilt uitstralen en met welke organisaties je dan wilt samenwerken. En er tijd in investeren om die relaties op te bouwen zodat je in de toekomst weer teruggevraagd wordt.

En ik heb er bewust voor gekozen om een zo groot mogelijk deel van de vorige staf wel door te laten gaan. Juist omdat ik niet zoveel ervaring had en nog niet precies wist hoe alles werkt. Dus ik was heel blij dat er mensen om me heen zijn die wel al enkele jaren ervaring hebben zodat ik wel al m’n ideeën kwijt kan en dat ze me dan ook af en toe kunnen vertellen van “ja leuk bedacht, maar dat kan gewoon niet”.

Kun je een voorbeeld noemen van een idee dat niet door heeft kunnen gaan, of een voorstel waar je aan werkt om een bepaalde verandering aan te brengen?

Nou zoals ik zei heb je sommige leden die heel erg graag naar bijna alle evenementen willen gaan, maar met 150 leden moet je echt actief zorgen dat iedereen kansen krijgt. We hadden voorheen bijvoorbeeld een first-come, first-serve systeem, dus dat als je je voor een evenement kon inschrijven dat degenen die er het snelst bij waren verzekerd waren van een plekje. Dan val je dus buiten de boot als je eerst bv. oppas moet regelen, want dan zit het evenement alweer vol. Dus ik heb echt wel werk ervan gemaakt om met de leden te kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen daar kansen in krijgt. Het klinkt misschien een beetje intern dit, maar we hebben nu het hele inschrijfsysteem veranderd; zowel de regels, alsook de technische kant. Ik ben wel wel heel trots dat we dat in een paar maanden tijd met inspraak van iedereen voor elkaar hebben gekregen om dit op een hele andere manier te doen.

Je noemde net al dat je best wel wat respect hebt voor de mensen die het hiervoor hebben gedaan omdat het best wel pittig is. Ben je er veel tijd aan kwijt, is het vergelijkbaar met een parttimebaan van 0,5 FTE bijvoorbeeld, hoe zou je de tijdsinvestering omschrijven?

Nouja vooraf vraag je daar weleens naar en dan zegt men dat het best wel wat werk is, maar dat het ook wel weer meevalt en is wat je er zelf van maakt. Want als je weet hoeveel werk het echt is stel je jezelf misschien ook niet verkiesbaar haha! Nee, ik ben er bijna elke dag wel even mee bezig. Berichtjes beantwoorden, dingen op het forum te zetten, contacten onderhouden, vragen van de staf beantwoorden zodat ze verder kunnen… er gaat behoorlijk wat tijd in zitten, het meeste is wel leuk maar soms is het ook wel een béétje ‘gedoe’ en dan moet je er toch wat van vinden, want je bent verantwoordelijk. Uiteindelijk weet je waar je het voor doet en dat moet je ook voor ogen hebben. Het geeft heel veel voldoening, maar je moet er wel echt zelf wat van maken!

Wat vind je de grootste uitdaging in deze rol?

Soms is het wel lastig om knopen door te hakken omdat je gewoon weet dat niet iedereen er blij mee zal zijn. Maar ik probeer het toch ook een beetje zakelijk te houden; je hebt immers een club draaiende te houden op een zo goed mogelijke manier en daar hoort nu eenmaal bij dat je soms mensen teleur moet stellen in het grotere plaatje.

Je noemde al heel voorzichtig het imago van de 501st en dat er van sommige verenigingen weleens wordt gezegd dat ze misschien wat elitair zijn. Star Wars Awakens is bijvoorbeeld een openbare community, de Dutch Garrison is vanwege diens aard dat natuurlijk niet omdat je nu eenmaal een screen-accurate kostuum moet hebben – wat logisch is. Daarvoor moet je dus echt iets doen om lid te worden. Heb jij het idee dat deze drempel er mede aan bijdraagt dat de dynamiek tussen leden van de kostuumverenigingen en niet-leden bij sommige mensen inderdaad resulteert in elitair gedrag naar niet-leden toe? Net zoals dat je in sommige studentenverenigingen niks voorstelt als je nog geen ontgroening hebt gehad. Is het daarmee te vergelijken, hoe zie jij dat?

Ja ik denk dat dat zeker wel een rol speelt. Dat mensen er een soort eigenwaarde aan ontlenen, aan het feit dat ze screen-accurate kostuums hebben. In sommige gevallen dan. Ik zie het gelukkig zelf wel echt steeds minder en ik zie het eigenlijk bijna helemaal niet in Nederland. Maar goed, dat is ook maar wat ik zie en dat is mijn perspectief. Ik probeer er ook heel benaderbaar over te zijn. Je mag me ook altijd op Instagram berichtjes sturen, of op Discord. Onze social media mag je altijd berichtjes sturen en er wordt meestal ook snel op gereageerd door ons PR team, dus we proberen ook in het contact zeker vanuit de staf zo laagdrempelig en verwelkomend mogelijk te zijn. Ook als je bij ons op de stand langskomt op Comic Con, dan word je met open armen ontvangen.

Maar als je lid wilt worden zijn er nu eenmaal wel bepaalde eisen en sommige mensen vinden dat feit alleen al een beetje elitair. Dan denk ik, ja maar dat is wel de basis waar de hele 501st op gebouwd is. Dat mag je uiteraard vinden, dan is het misschien ook niet voor jou en er zijn gelukkig ook vele andere mogelijkheden om in je Star Wars kostuum rond te lopen – het mag ook voor de leuk natuurlijk! Ik zou het heel erg vinden als mensen met een kostuum dat niet 501st-approved is het gevoel hebben dat ze minder zijn dan 501st-leden of dat 501st-leden hen dat gevoel zelfs geven. Dat hoop ik echt absoluut niet en als het wel zo is mag je mij er ook op aanspreken want daar sta ik ook voor.

Ik probeer het toch ook een beetje zakelijk te houden; je hebt immers een club draaiende te houden op een zo goed mogelijke manier en daar hoort nu eenmaal bij dat je soms mensen teleur moet stellen in het grotere plaatje.

Wat is uiteindelijk je favoriete 501st-herinnering?

Ik denk toch wel Celebration, ik ben lid geworden in coronatijd en heb in die zin nog relatief weinig meegemaakt. Maar gewoon het familiegevoel van de 501st op Celebration, dat we met z’n allen een drankje gingen doen en dat het met iedereen gezellig is… dat voelt echt als familie, dat zijn mijn mensen! Dus niet eens per se alleen maar de kostuums, maar gewoon hoe leuk de club is en hoe fijn de sfeer is en dat we dit als een stelletje fantastische ‘gekkies’ met z’n allen kunnen doen.

Leden van de Dutch Garrison.

Jullie hebben natuurlijk net als wij een panel op Echo Base Con op 27 mei! Wat kunnen we daarvan verwachten?

Er zijn vier leden waaronder ikzelf die over onze kostuums vertellen, over hoe het gemaakt is, over hoe het is om lid te zijn en hoe je lid kan worden. Dus als je meer wilt weten over de kostuums, de 501st en hoe je lid kunt worden moet je zeker even langskomen! Mag ook bij onze stand als je het panel mist natuurlijk, dan vertellen we je er graag alles over. Ons panel vindt om 13:30 plaats bij de Mandalore Stage.

Zijn er nog andere zaken die je nog kwijt zou willen of dingen die ik ben vergeten te vragen?

Nee volgens mij niet, ik vind het vooral belangrijk dat mensen weten dat ze altijd contact met ons kunnen opnemen via onze social media of info@501st.nl en dat ze echt niet bang hoeven te zijn! Niet alle kostuums zijn moeilijk, ingewikkeld of duur. Het is dus zeker voor iedereen weggelegd om lid te kunnen worden. Een TIE Fighter Pilot, Imperial Officer of een Jawa.. Er zijn zeker toegankelijke opties voor kostuums!

Dank voor je tijd en het prettige gesprek Marissa!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!