Interview: Heath McGough over zijn rol als ‘Groff Ditcher’ in Obi-Wan Kenobi

Oog in oog met de Jedi...

Ruim een jaar geleden werd de langverwachte Obi-Wan Kenobi-serie onthuld, met Ewan McGregor die terugkeerde als het wereldberoemde en geliefde Star Wars-personage Obi-Wan Kenobi. In de onthullende openingsaflevering van de serie volgen we Obi-Wan terwijl hij een nomadenbestaan leidt op planeet Tatooine. Het noodlot brengt hem in aanraking met de meedogenloze ‘Groff Ditcher’, de voorman van Tibidon Station, een station voor zandwalvissen waar Obi-Wan werkzaam is.

De rol van de meedogenloze ‘Groff Ditcher’ wordt vertolkt door niemand minder dan Heath McGough, bekend van rollen in The Detour, Miracle Workers en Rosewood. In een exclusief interview hebben we gesproken met Heath over zijn ervaringen op de set, zijn samenwerking met Ewan McGregor en zijn visie op een mogelijke terugkeer in het Star Wars-universum.

Hoe voelde het om deel uit te maken van een franchise die al sinds de jaren ’70 is gevestigd en een enorme fanbase heeft opgebouwd?

Het was een ongelooflijke ervaring om deel uit te maken van een zo iconische en gewortelde franchise als Star Wars, die al sinds de jaren ’70 een trouwe fanbase heeft. Het was zowel een spannend hoogtepunt in mijn carrière als een nederige ervaring. In het begin had ik de impact van de Star Wars-community onderschat, maar hun passie heeft me echt geraakt en motiveert me nog steeds tot op de dag van vandaag. Het voelt als een eer om bij te dragen aan een universum dat wereldwijd de harten van miljoenen mensen heeft geraakt.

Heb je enige druk gevoeld, gezien de hoge verwachtingen van fans die jarenlang uitgekeken hebben naar deze serie?

Absoluut, ik voelde een aanzienlijke druk om deel uit te maken van een serie waar fans zo lang naar hebben uitgekeken. Hoewel het niet mijn grootste rol was, was het wel het meest betekenisvolle project voor mij. Acteren naast het iconische personage Obi-Wan Kenobi, gespeeld door Ewan McGregor, maakte die druk nog groter. Als acteur krijg je maar weinig kansen om je volledige potentieel te laten zien, en dit was zonder twijfel zo’n cruciaal moment voor mij.

Waren de scènes waarin je acteerde opgenomen in Tunesië, de locatie waar in het verleden de opnames voor Tatooine plaatsvonden?

Nee, de scènes waarin ik verscheen werden niet opgenomen in Tunesië, maar in Zuid-Californië. Sommige van deze scènes speelden zich af in een nagebootste woestijn, terwijl andere plaatsvonden in een studio met behulp van de geweldige “The Volume”-technologie.

De hitte op de set tijdens de woestijnscènes was vrij uitdagend; het kon soms wel bijna 100 graden worden. Maar eerlijk gezegd, droeg dat ook bij aan de authenticiteit van de omgeving en hielp het me om volledig in mijn rol te duiken. De crew zorgde uitstekend voor ons. Ze hielden me constant in de gaten en voorzagen me van parasols, water en handdoeken om te voorkomen dat ik over de figuranten zou zweten.

Welk bijzonder moment heeft jouw opname-ervaring onvergetelijk gemaakt?

Het was bijvoorbeeld echt een surrealistische ervaring om te werken met The Volume. Het voelde alsof ik daadwerkelijk was getransporteerd naar de woestijnplaneet Tatooine, dankzij de combinatie van enorme videoschermen met levensechte visuals, geluid- en windeffecten. Het vakmanschap van de setontwerpers en de visuele effectenprofessionals maakte de acteerervaring soepel en plezierig. Aan de andere kant had het filmen op de woestijnset ook zijn eigen charme. Ondanks de hitte gaf de authentieke locatie een unieke sfeer aan alles. Het was net alsof we een totaal andere wereld binnengestapt waren, dat voegde echt een extra laag realisme toe aan onze scènes.

In welke toekomstige shows, boeken, strips, games en andere media zou je persoonlijk graag willen zien dat Groff Ditcher verschijnt?

Mijn personage heeft enorm veel potentie. Ik word wel enthousiast van het idee dat Groff mogelijk een grotere rol zou kunnen krijgen in het tweede seizoen. In seizoen 1 zagen we al hoe vijandig Groff Ditcher tegenover Obi-Wan Kenobi stond, en ik ben benieuwd naar de mogelijke escalatie van die vete in seizoen 2. Het onderzoeken van de dynamiek tussen de twee personages en het dieper ingaan op Groff’s motivaties en verleden zou een boeiend verhaal kunnen opleveren dat het publiek zeker betrokken houdt.

Groff’s complexe karakter biedt vele kansen om hem te zien in andere Star Wars-verhalen, zoals boeken, strips of games. Het zou geweldig zijn om hem te zien omgaan met bekende Star Wars-personages, zowel voor fans als voor mij als acteur. Of het nu in seizoen 2 van Obi-Wan Kenobi is of in andere verhalen, ik kijk er echt naar uit om meer te ontdekken over Groff Ditcher en hoe zijn avontuur verder gaat in deze geweldige en uitgebreide wereld.

Hoe ben je voor het eerst bekend geraakt met Star Wars, en heb je een favoriet personage?

Ik begrijp dat het voor sommige fans misschien raar klinkt, maar eerlijk gezegd had ik tot voor kort nooit een Star Wars-film gezien. Vanwege mijn religieuze achtergrond mochten we niet naar de bioscoop. Mijn vrouw, een grote Star Wars-fan, introduceerde me in de saga door samen een Star Wars-weekendmarathon te bezoeken, waar we de eerste drie films bekeken. Ik werd meteen gegrepen door het verhaal, de personages en de meeslepende wereld, en nu kan ik mezelf met trots een toegewijde Star Wars-fan noemen.

Als het gaat om mijn favoriete personage, is het moeilijk om er slechts één te kiezen, gezien de overvloed aan gedenkwaardige personages in het Star Wars-universum. Ongetwijfeld heeft Obi-Wan Kenobi een speciale plek in mijn hart, niet alleen vanwege mijn betrokkenheid bij de serie, maar ook vanwege de diepgaande impact die hij heeft gehad op de hele saga. Maar als ik echt moet kiezen, is Han Solo mijn favoriet vanwege zijn humor en gevatheid.

Hoe was het om naast Ewan McGregor te acteren, die Obi-Wan Kenobi speelt?

Het was een eer en hoogtepunt in mijn carrière om naast Ewan McGregor te acteren. Vanaf het begin was duidelijk dat Ewan niet alleen een buitengewoon getalenteerde acteur is, maar ook een vriendelijk en nuchter persoon. De dynamiek op de set was zowel fascinerend als intens. Tijdens intense scènes was ik volledig in het moment, gespannen terwijl ik Obi-Wan aankeek en de emoties van het personage voelde. Maar zodra de regisseur “cut” riep, was er ruimte voor humor. Ewan’s vermogen om moeiteloos te schakelen was bewonderenswaardig.

Werken met Ewan leerde me het belang van gefocust blijven en tegelijkertijd een ontspannen en plezierige sfeer op de set te behouden. Zijn balans tussen professionaliteit en kameraadschap was inspirerend en bevorderde een positieve, productieve sfeer. Acteren naast Ewan, met zijn talent en oprechtheid, was een onvergetelijke, leerzame ervaring waarvoor ik erg dankbaar ben.

Je moest vermoedelijk geheimhouden welke rol je zou spelen. Hoe voelde het om zo’n geheim te moeten bewaren?

Het bewaren van zo’n groot geheim was een van de meest uitdagende aspecten van dit hele proces. In eerste instantie wist ik niet eens voor welk project ik auditie deed, alleen dat het een Disney-serie was. Toen ik uiteindelijk hoorde dat ik de rol kreeg, kon ik het bijna niet geloven en ik wilde het meteen delen met mijn dierbaren. Het was lastig om niet over mijn rol te praten. Als acteur werk je zo hard voor dit soort doorbraken en het is natuurlijk geweldig om deze overwinningen te vieren met de mensen om je heen.

Het was geweldig om de reacties van vrienden te zien toen de serie in première ging en mijn personage op het scherm verscheen. Ze hadden geen idee dat ik in de serie zat, en hun enthousiasme maakte het hele geheimhoudingsproces de moeite waard. Hoewel het uitdagend was, begrijp ik hoe belangrijk vertrouwelijkheid is bij zulke projecten. Het is een eer om deel uit te maken van iets dat zo geliefd en belangrijk is in de entertainmentwereld. Ik ben erg dankbaar dat ik de kans heb gekregen om een bijdrage te leveren aan het Star Wars-universum.

We willen Heath McGough van harte bedanken voor zijn tijd en kijken enorm uit naar een mogelijke terugkeer van zijn personage ‘Groff Ditcher’. Dit interview werd mede mogelijk gemaakt door onze vrienden van de The Nerd Shepherd, wie je kunt volgen op Facebook, Instagram en Twitter.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!