Henny Huisman

Henny Huisman, de BN’er die in 1985 in een Star Wars film zat

Het is waarschijnlijk een van de minst bekende Star Wars feiten en velen zullen wellicht denken dat het een grap is, maar een van Nederlands bekendste TV presentatoren, Henny Huisman, zat ooit in een Star Wars film!

Het is 1984, een jaar nadat het laatste deel – Return of the Jedi, waarin de Ewoks een grote rol speelden – in de bios verscheen. Deze Ewoks brachten George Lucas op een idee: hij zag wel wat in een 1 uur durende TV special. Uiteindelijk werd dit idee een anderhalf uur durende TV film: Caravan of Courage: an Ewok Adventure. In deze film geen Skywalkers, geen Stormtroopers en geen Yoda, maar de familie Towani bestaande uit Catarine, Jeremitt en hun zoon en dochter Mace en Cindel. Ze crashen op de planeet Endor waar vader en moeder door de reus de Gorax worden ontvoerd en de kids door de Ewoks (met Warwick Davis als Wicket!) worden ontdekt. Met de hulp van de Ewoks gaan ze op pad om hun ouders te redden; een tocht vol gevaren en mysterie!

Daar waar de film in Amerika op TV te zien was verscheen deze een jaar later, in 1985, in de Nederlandse bioscopen… nagesynchroniseerd!

En je ziet zijn naam al op de poster staan: Henny Huisman! De man die in de jaren daarna met programma’s als de Mini Playback Show, de Soundmix Show en de Surprise Show enorm scoorde en niet weg te denken was van de televisie. In deze film sprak hij de stem in van de vader van de kinderen Jeremitt Towani. In de film werd dit personage gespeeld door acteur Guy Boyd maar toen ik (en met mij vele anderen) 33 jaar geleden in rode pluchen stoelen in de plaatselijke bios zaten hoorden we… Henny! De versie in de jaren daarna eerst op VHS en later op DVD verscheen was de originele Engelse versie; de Nederlandse geluidstrack heb ik nooit meer gehoord.

Ik heb dit altijd zo’n uniek, obscuur en opmerkelijk feit gevonden en vond dat het tijd werd om het (zeker nu er met Solo: A Star Wars story weer een nieuwe Star Wars spin-off in de bioscopen gaat draaien) nog een keer onder de aandacht te brengen… en hoe kun je dat nu beter dan ’the man himself’, Henny Huisman een paar vragen te stellen over zijn Star Wars rol van 33 jaar geleden? Exclusief voor deze site beantwoordde hij mijn volgende vragen:

Hoe kreeg u de rol van Jeremitt in de eerste Ewok film?

Ik werd gevraagd door een stemmenburo.

Had u op dat moment de eerdere Star Wars films gezien en wat vond u er van?

Ik had en heb nog nooit Star Wars films gezien, het heeft totaal mijn interesse niet.

Wat herinnert u zich nog van de tijd dat u aan deze film werkte?

De rol van de vader namen wij in één dagje op. Je werkt met een timecode, de Amerikaanse stem wordt weggedraaid en je moet zo goed mogelijk lipsynchroon jouw stem invullen. Ook, als je bijvoorbeeld aan het klimmen bent of je springt op de grond moet je dat ook fysiek doen anders klinkt het te ‘mat’. De Nederlandse regisseur (Arnold Gelderman) heeft me daarmee goed geholpen.

Het feit dat u een link met Star Wars heeft is iets wat volgens mij bij weinig Nederlanders bekend is. Wordt of werd u hier ooit over aangesproken?

Het is bijna bij niemand bekend, wel stond mijn naam op de filmposter. Ik ben overigens ook de stem van de vegetarische haai Bruce in Finding Nemo. Ik ben nog nooit naar een Star Wars film geweest!

Aldus Henny Huisman: BN’er, talentenontdekker, man van surprises… en een van de eerste Nederlandse Star Wars stemmen.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!