Comic review: Young Jedi Adventures – Free Comic Book Day 2024

Schattige cross-over op Star Wars Day

Young Jedi Adventures Free Comic Book Day 2024 header
Titel: Star Wars: Young Jedi Adventures - Free Comic Book Day 2024
Schrijver: Daniel José Older
Tekenaar: Andy Duggan
Uitgever: Dark Horse Comics
Publicatiedatum: 4 mei 2024
3.5

Young Jedi Adventures Free Comic Book Day 2024 coverMay the Fourth Be With You! Het komt maar een keer in de paar jaar voor dat Star Wars Day (4 mei, May the Fourth) en Free Comic Book Day op dezelfde dag vallen. Maar zo’n dag is natuurlijk dé uitgelezen (pun intended) kans om een gratis Star Wars comic aan te bieden! Dit jaar is wat we van Dark Horse Comics krijgen extra speciaal, want de animatieserie Young Jedi Adventures wordt gecombineerd met The High Republic Adventures!

Young Jedi Adventures Free Comic Book Day 2024 1aAdventures vs Adventures

De meeste comic-lezers zijn wellicht niet bekend met de op kleine kinderen gerichte serie Young Jedi Adventures. Het eerste seizoen van deze serie is onlangs afgerond en te zien via de kanalen van Disney. Hoofdpersonages zijn Jedi-leerlingen Kai, Lys en Nubs die telkens een kort avontuur beleven. Dit alles speelt zich af in de tijd van The High Republic.

Een perfecte tijd om de hoofdpersonen uit The High Republic Adventures tegen te komen. En dat doen ze dan ook! We zien Lula, Farzala en Qort met de Innovator arriveren op Tenoo. Het is erg leuk om deze personages elkaar te zien ontmoeten. Wanneer karakters uit verschillende Star Wars-media elkaar tegenkomen zorgt dit bij mij sowieso altijd voor een stukje extra fijne fan service. Het deed me bijvoorbeeld denken aan Krrsantan die opdook in The Book of Boba Fett en Luke Skywalker in The Mandalorian.

Young Jedi Adventures Free Comic Book Day 2024 1b

Nubs in de problemen

De altijd vrolijke Nubs maakt zich zorgen omdat hij bang is dat ze hem niet zullen verstaan. Begrijpelijk, maar ook de Adventures-delegatie heeft iemand bij zich die een vreemde taal spreekt: Qort. En laat het nu net deze twee karakters zijn die door Yoda worden gekozen om de Innovator in één van de Jedi Vector-schepen te begeleiden. Als dat maar goed gaat!

Spoiler alert: het gaat bijna mis. De Vector raakt het water maar de piloten weten het schip al snel weer te redden. Vervolgens is er geen tijd om op adem te komen, want er gaat iets mis met de Innovator. Ondanks hun onvermogen tot verbale communicatie zetten Nubs en Qort alles in het werk om vanuit hun Vector op het onderzoeksschip te komen en de boel te redden. Hierbij krijgen ze hulp van Kai en Lys die de situatie vanaf de grond managen.

Young Jedi Adventures Free Comic Book Day 2024 2aVerwarring alom

Als bovenstaande samenvatting je niet direct duidelijk maakt wat er allemaal gebeurt, dan heb je ongeveer het gevoel wat ik had bij het lezen van deze comic: Het was mij ook niet altijd helder wat er aan de hand was. Geen idee waardoor Nubs en Qort te water raakten, waarom de Innovator plotseling in nood verkeerde, of wat de grondtroepen nu precies deden. Wellicht had het te maken met de lengte van deze comic, want met effectief slechts 12 pagina’s kun je natuurlijk niet al te veel in detail treden.

Misschien was het voor schrijver Daniel José Older (The High Republic Adventures) daarom een beter idee geweest hier een wat kleiner verhaal te vertellen of enkele andere details achterwege te laten. Zeker als je er ook voor moet zorgen dat alle karakters geïntroduceerd moeten worden aan lezers die zowel de lopende comic-serie als de animatie niet kennen. Aan de andere kant is zo’n Free Comic Book Day-uitgave natuurlijk ook bedoeld om een beetje te prikkelen, zodat potentiële geïnteresseerden ook de “echte” comics gaan checken.

Young Jedi Adventures Free Comic Book Day 2024 2bQort maar krachtig

Andy Duggan’s tekenwerk maakt dan weer hoop goed. Al moet de schattige stijl uit deze korte strip je wel liggen. De tekenaar kende ik al van zijn werk voor Hyperspace Stories (hij tekende deel 3 en deel 8), maar laat hier zien erg veelzijdig te zijn doordat hij de stijl van de animatieserie heeft geprobeerd te vangen. Iets waarvan ik persoonlijk vind dat hij dit perfect heeft gedaan! Het is fantastisch om de bekende High Republic-helden omgetoverd te zien in de YJA-stijl.

Een leuke korte comic. Iets meer Young Jedi Adventures dan The High Republic Adventures en dat komt ook doordat het verhaal zo kort is. Voor High Republic-fans is dit zeker geen verplichte kost, maar daar is een uitgave als deze natuurlijk ook niet voor bedoeld. En zeker omdat ‘ie in principe gratis is, een fijn kadootje op deze Star Wars Day! May The Fourth Be With You!

Star Wars: The High Republic Adventures – Free Comic Book Day 2023 wordt door Dark Horse Comics enkel in de Verenigde Staten en Canada uitgegeven. Het is uiteraard wel mogelijk deze comic te importeren via bepaalde webwinkels, of af te wachten tot een Europese uitgever de comic hier uitbrengt.

Met dank aan Dark Horse Comics voor het ter beschikking stellen van Star Wars: Young Jedi Adventures – Free Comic Book Day 2024 voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!