Comic Review: The High Republic Adventures: The Nameless Terror #4

Een bevredigend einde voor deze High Republic Adventures-miniserie

Star Wars - The High Republic Adventures - The Nameless Terror #4
Titel: Star Wars: The High Republic Adventures - The Nameless Terror #4
Schrijver: George Mann
Tekenaars: Eduardo Mello en Ornella Savarese
Uitgever: Dark Horse Comics
Publicatiedatum: 17 mei 2023
3.5

aStar Wars - The High Republic Adventures - The Nameless Terror #4En toen was daar ineens het vierde deel van The Nameless Terror. Met de release van dit deel zijn we aan het eind gekomen van deze miniserie. Fans die de voorgaande delen ook hebben gelezen, zullen benieuwd zijn of de gestrande groep Jedi eindelijk weten te ontkomen aan de mysterieuze en gevaarlijke dreiging. Loopt het voor iedereen goed af?

Of het verhaal in dit laatste deel goed afloopt ga ik hier natuurlijk niet verklappen. Als je dat wilt weten, zul je The Nameless Terror #4 zelf moeten aanschaffen en lezen. Wat ik wel kan verklappen is dat het de prijs zeker waard is en dat het lezen helemaal geen straf is. Ook dit slotdeel, wederom geschreven door George Mann, leest namelijk prima weg.

Star Wars - The High Republic Adventures - The Nameless Terror #4

Als je de voorgaande drie delen ook hebt gelezen weet je inmiddels natuurlijk wat je kunt verwachten: een toegankelijk en gevarieerd avontuur dat nergens écht heel spannend wordt, maar ondanks dat toch een paar kleine verrassingen in petto heeft. De groep Jedi Pathfinders zit nog steeds vast in het neergestorte schip op de onbekende planeet. Op twee fronten wordt nog strijd geleverd om te overleven. In het conflict met de discipelen van de Path of the Open Hand is er zicht op vrede, maar de dreiging van de andere kant wordt steeds gevaarlijker omdat deze steeds dichter bij komt. 

Star Wars - The High Republic Adventures - The Nameless Terror #4We hebben het hier over de terreur waar deze miniserie naar vernoemd is. Het mag inmiddels geen geheim meer zijn dat het hier om een eerste kennismaking gaat met de Nameless: de monsters die je wellicht kent uit het grotere conflict in de verhalen van Phase I. In dit verhaal is er pas één Nameless in leven, maar het is duidelijk dat deze in zijn eentje al genoeg levensgevaar oplevert voor Force-gevoeligen. De Nameless kunnen de Force namelijk uit hun slachtoffers zuigen, enkel door bij ze in de buurt te zijn. Iets wat kan resulteren in allerlei nare gevolgen en in sommige gevallen de dood!

In dit laatste deel van de miniserie vindt eindelijk de directe confrontatie plaats met dit monsterlijke ras. Phase I-lezers hebben natuurlijk al gezien dat het honderdvijftig jaar later in de tijdlijn nog een flinke impact gaat krijgen, maar daardoor is dit een interessante origin story. Sowieso wordt het verhaal van de Pathfinders nog steeds als flashback vanuit het oogpunt van dit latere tijdperk verteld. Al sinds het eerste deel blikt monsterjager Ty Yorrick terug op de belevenissen van de groep van Padawan Coron Stolsus en hun nalatenschap. Ook dit omkaderende verhaal wordt netjes afgerond, wat de gehele serie een bevredigend eind geeft.

Star Wars - The High Republic Adventures - The Nameless Terror #4

In de reviews van de eerdere delen gaf ik al aan niet heel ontzettend gecharmeerd te zijn van de setting van het verhaal. Een onbekende rotsachtige planeet is niet de meest wonderlijke Star Wars-achtige omgeving om met je schip neer te storten. Aangezien je bij het maken van comics niet bent gelimiteerd door budget-technische limieten qua set design, was het tof geweest wanneer tekenaar Eduardo Mello zijn vaardigheden meer had kunnen laten flexen. Bijvoorbeeld door hier een onherbergzame gletsjerplaneet of een wereld vol regenwoud-achtige begroeiing te tonen.

Star Wars - The High Republic Adventures - The Nameless Terror #4Gelukkig is de rest van het tekenwerk prima in orde. In mijn reviews van de voorgaande delen heb ik volgens mij al vaker gezegd dat er wat minder dynamiek in de karakters zit dan ik persoonlijk graag zou zien, maar dit zorgt wel voor een heel toegankelijke, overzichtelijke tekenstijl. De ‘klare lijn’ van tekenaar Eudardo Mello past in elk geval beter bij de Star Wars-verhalen die door Dark Horse Comics worden uitgegeven, dan bij die van Marvel. Gecombineerd met het heldere kleurgebruik zorgt het ervoor dat het ondanks de dreiging van de Nameless nergens écht eng wordt voor de jongere lezer.

Dit laatste vat de gehele serie eigenlijk wel mooi samen: Nergens heel spannend. Maar niettemin is The Nameless Terror een leuke miniserie geworden. Zowel nieuwe lezers als doorgewinterde High Republic-fanaten zullen hier plezier aan beleven. Mocht je alsnog benieuwd zij geworden, maar de vorige delen hebben gemist, niet getreurd! Over een paar maanden verschijnt de trade paperback van The Nameless Terror, waarin de vier delen zullen zijn gebundeld. 

Star Wars - The High Republic Adventures - The Nameless Terror #4

Star Wars: The High Republic Adventures – The Nameless Terror #4 wordt door Dark Horse Comics enkel in de Verenigde Staten en Canada uitgegeven. Het is uiteraard wel mogelijk deze comic te importeren via bepaalde webwinkels, of af te wachten tot een Europese uitgever de comic hier uitbrengt.

Met dank aan Dark Horse Comics voor het ter beschikking stellen van Star Wars: The High Republic Adventures – The Nameless Terror #4 voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!