Van de vierdelige miniserie The Nameless Terror, onderdeel van Phase II van het The High Republic-project, verscheen gisteren het tweede deel. De cover van dit deel belooft alvast veel goeds, want de onzichtbare dreiging die hierop te zien is past perfect bij de titel! Is de binnenkant van deze comic ook de moeite waard?
Puur uitgaande van de cover, is het antwoord alvast: ja. Het fijne van deze comics van Dark Horse is namelijk dat cover en pagina’s van dezelfde tekenaar zijn. Bij uitgaves van Marvel is dit vaak niet het geval, waardoor een strip die je aandacht trekt met een prachtige cover na het openslaan nog wel eens tegen kan vallen. Bij The Nameless Terror zijn de illustratie op de buitenkant en de interieurpagina’s echter allemaal van de hand van de getalenteerde tekenaar Eduardo Mello, dus de lezer komt zeker niet voor een vervelende verrassing te staan.
Net als het eerste deel starten we weer tweehonderd jaar vóór de Skywalker Saga. Dit is de periode waarin de gebeurtenissen uit de voorbije Phase I zich allemaal afspelen. We zien wederom oude bekende Ty Yorrick en haar droid KL-03 aan boord van hun schip. In het vorige deel lazen we ook al hoe Yorrick de belevenissen van Jedi Padawan Coron Solstus in flashback-vorm vertelde. Van Solstus weten we inmiddels dat hij op latere leeftijd leraar was van Cibaba, de Jedi die ooit Ty Yorrick onder zijn hoede nam. De gebeurtenissen waarover ze vertelt, spelen zich honderdvijftig jaar eerder af. En zo komen we opnieuw in de periode van de andere verhalen uit Phase II.
We pikken het relaas weer op bij Sula, op het exacte moment waar we haar in de cliffhanger achterlieten. De groep Jedi waar zij onderdeel van uitmaakt, bevindt zich nog steeds in het neergestorte schip op de planeet Dalna. Het schip is in twee delen opgebroken en de groep heeft zich opgesplitst om de twee losse delen te verkennen. Buiten het twee delen van het schip bevindt zich een onbekende dreiging die zich via een overweldigende nachtmerrie-achtige honger in The Force kenbaar maakt aan de verschillende Jedi. Sula gaat bijna ten onder aan dit geprojecteerde gevoel, maar ze weet zich te herpakken en wordt herenigd met haar reisgenoten Pako en Ambar.
Coron en Rok bevinden zich ondertussen in het andere deel en zijn in gevecht met een agressieve aanhanger van de Path of the Open Hand. Ze weten hem te ontwapenen en gevangen te nemen, waarna ze van het sektelid te horen krijgen dat de onzichtbare bedreiging buiten het schip een wapen is dat tegen de Jedi orde gebruikt kan worden, doordat het zich wil voeden met The Force. Alleen door opperste concentratie weten de Jedi weerstand te bieden aan de invloed dat het wezen via The Force weet uit te oefenen, terwijl het zich met veel kabaal probeert binnen te dringen. Ze weten een scanner aan de praat te krijgen en besluiten om met gevaar voor eigen leven naar de andere helft over te steken om de rest van de groep te waarschuwen.
Sula, Pako, Ambar, Xinith, en Ex-Five zitten ook niet stil en gaan op zoek naar de machinekamer waar ze willen proberen om de het overgebleven vermogen van het schip om te zetten naar een afweersysteem. Maar eerst willen ze proberen een veiligere ruimte binnen het schip te vinden, ver weg van de buitenromp waar de onbekende bedreiging dicht in hun buurt kan komen, en waar de gewonde Xinith kan bijkomen. Er lijkt een geschikte opslagruimte te zijn, er liggen slechts een paar eivormige kristallen in de weg. Dit voorspelt niet veel goeds…
En dat heeft KL-03 ook door, die het verhaal van Ty Yorrick moet aanhoren. Op een gegeven moment wordt de vertelling hierdoor onderbroken. Niet lang, maar het haalt je er toch even uit en zorgt voor afstandelijkheid bij het verhaal van Coron Solstus en de Jedi op Dalna. De vrij generieke groep hoofdrolspelers helpt ook niet om de lezer heel erg betrokken te krijgen bij het verhaal. De situatie waarin de groep Jedi vastzit in een hachelijke situatie op een vijandige planeet maakt het verhaal gelukkig nog wel spannend, maar helaas spreekt deze omgeving een stuk minder tot de verbeelding dan de Star Wars Adventures die we gewend zijn van Dark Horse Comics. Daar tegenover lijkt het of schrijver George Mann in dit deel net wat meer humor heeft kunnen verwerken, en daarmee afwijkt van het serieuze eerste deel van deze miniserie.
Bovenstaande klinkt wellicht niet heel erg positief, maar zoals ik in het begin (en in mijn review van het eerste deel) al aangaf, maakt de tekenstijl veel goed. Het is een genot om te mogen kijken naar de hoeveelheid detail die in de tekeningen is verwerkt, de actie is perfect in beeld gebracht, en emoties zijn overduidelijk van de gezichten van de personages af te lezen. Naast de tekenaar zijn hier ook de inkter Ornella Savarese en her inkleurders-duo Vita Efremova & Nicola Righi voor verantwoordelijk.
We zijn inmiddels dus op de helft van deze miniserie. Uiteraard weten we al dat Coron Stolsus dit zal overleven, maar ik ben toch wel benieuwd hoe de rest van de Jedi het er van af gaan brengen! Ik hoop dat Dark Horse Comics en George Mann de doelgroep (jonge comiclezers) niet zal sparen en we in het volgende deel wellicht een emotioneel afscheid mogen gaan meemaken. Maar misschien weet men ons op een andere manier nog te verrassen!
Star Wars: The High Republic Adventures – The Nameless Terror #2 wordt door Dark Horse Comics enkel in de Verenigde Staten en Canada uitgegeven. Het is uiteraard wel mogelijk deze comic te importeren via bepaalde webwinkels, of af te wachten tot een Europese uitgever de comic hier uitbrengt.
Met dank aan Dark Horse Comics voor het ter beschikking stellen van Star Wars: The High Republic Adventures – The Nameless Terror #2 voor deze review.