Comic review: The High Republic Adventures – The Nameless Terror #1

Het eerste deel van een nieuwe Dark Horse miniserie

Star Wars - The High republic - The Nameless Terror #1
Titel: Star Wars: The High Republic Adventures - The Nameless Terror #1
Schrijver: George Mann
Tekenaars: Eduardo Mello en Ornella Savarese
Uitgever: Dark Horse Comics
Publicatiedatum: 22 februari 2023
3

Star Wars - The High republic - The Nameless Terror #1Als je Star Wars Awakens al een tijdje volgt, zul je inmiddels weten dat we onder de noemer The High Republic inmiddels kunnen genieten van talloze verschillende nieuwe Star Wars-verhalen in een tijdperk dat zich enkele generaties vóór de Skywalker Saga afspeelt. Tot nu toe zijn deze verhalen in diverse vertelvormen uitgebracht waaronder romans, jeugdboeken, comics en manga. Binnenkort verschijnt zelfs een animatieserie! Ook loopt er naast de High Republic-comics van Marvel een jeugdstripreeks, die wordt uitgegeven door Dark Horse Comics. Hiervan bespraken we eerder al het eerste en tweede deel. Vandaag is ook een spinoff van deze Adventures-reeks gestart, in de vorm van het eerste deel van een vierdelige miniserie met de onheilspellende titel The High Republic Adventures: The Nameless Terror.

Deze miniserie is dus een afgeleide van The High Republic Adventures. Wanneer je minder bekend bent met deze comics, kan ik me voorstellen dat je je afvraagt of je voor het eerste deel van The Nameless Terror beide reeds verschenen Adventures-delen gelezen zou moeten hebben. Gelukkig kan ik je verzekeren dat dit geen vereiste is. In principe is elke High Republic-serie op zichzelf staand te lezen. Maar net als bij andere verhalen die zich in dit tijdperk, geeft het wel meer voldoening wanneer je wat bekender bent met de eerder verschenen verhalen binnen deze periode. Dit is omdat alle High Republic-titels en series bij elkaar ook een groter verhaal vertellen.

Star Wars - The High republic - The Nameless Terror #1 - Ty Yorrick

Wanneer je een lezer bent met meer High Republic-ervaring zul je dit gevoel van herkenning wellicht al hebben gehad toen je de titel van deze serie voor het eerst hoorde. “Nameless” is namelijk niet zomaar een bijvoeglijk naamwoord, maar een bekende term uit eerdere High Republic-klassiekers. Ook zul je wellicht een zekere aha-erlebnis ervaren wanneer je deze comic voor het eerst openslaat. Waar je misschien had verwacht direct in het tijdperk van Phase II te kunnen duiken, is het in eerste instantie een onverwacht weerzien met een favoriet personage ten tijde van Phase I.

Ty Yorrick in Star Wars - The High republic - The Nameless Terror #1We zien namelijk niemand minder dan oude bekende Ty Yorrick. De voormalige Jedi verdient nog steeds haar brood als huurling, met als specialisme het afhandelen van problemen van monsterlijke aard. Met haar droid KL-03 discussieert ze over de volgende klus. De droid haalt de dreiging van de Nameless aan, wat Ty doet herinneren aan een verhaal uit de tijd dat Coron Solstus (de leermeester van haar eigen Jedi-leraar) nog een Padawan was. Ze doelt hiermee op gebeurtenissen uit de tijd van Phase II, dingen die zich 150 jaar eerder afspeelden. Al snel switchen we via een flashback naar deze periode.

Coron Solstus is co-piloot aan boord van het transportschip Witherbloom, met aan boord een kleine groep Jedi-ontdekkingsreizigers. De andere Jedi Masters aan boord zijn Rok Buran, Sula, Xinith Tarl, Pako en dokter Ambar. De laatste wordt terzijde gestaan door de droid EX-5. Deze zogenaamde Pathfinders zijn er op uit om het nog grotendeels onbekende universum in kaart te brengen. Tijdens hun reizen komt hun schip boven een onbekende planeet in aanvaring met een mysterieuze gevechtskruiser. Een gevecht ontstaat, waarna de schepen elkaar rammen. Beide storten richting de planeet.

De Witherbloom maakt een noodlanding, maar de reactor is beschadigd. Vlak voor het schip explodeert, weten de Pathfinders en hun droid gelukkig te ontsnappen. Het mysterieuze andere schip brengt het er beter van af, al is het in tweeën gebroken. Als lezer komen we er achter dat het schip een lading reusachtige eieren vervoerde. Één van deze is bij de noodlanding echter beschadigd geraakt en er lijkt een levensvorm uit te ontwaken. De overlevende Jedi weten dit echter niet, en gaan in en rondom de neergestorte gevechtskruiser op onderzoek uit, met gevaar voor eigen leven…

De Jedi in Star Wars - The High republic - The Nameless Terror #1

Het valt natuurlijk gemakkelijk te raden waar dit heen gaat. Zeker voor de eerder genoemde High Republic-kenners. Maar dat is niet erg. Het blijft natuurlijk Star Wars, dus een zekere mate van herkenbaarheid en voorspelbaarheid moet er zijn. In dit verhaal wordt het daardoor echter nog niet direct heel erg spannend. Wat daarbij jammer genoeg ook niet helpt, is dat we te maken krijgen met een heel wat nieuwe Jedi. Dit zijn karakters bij wie we nauwelijks de tijd krijgen om ze een beetje te leren kennen. Wellicht had het gescheeld als schrijver George Mann (Star Wars Adventures, Quest for the Hidden City) de terugblik-pagina’s met Ty Yorrick had ingekort tot een deel van de opening crawl. Dan hadden we meer ruimte gekregen om uitgebreider kennis te maken met Coron en de overige Jedi, bijvoorbeeld tijdens hun reis voorafgaand aan de confrontatie met het mysterieuze schip.

Het is natuurlijk goed om te blijven beseffen dat het hier om een jeugdstrip gaat. De Dark Horse-uitgaves (en voorheen IDW) zijn altijd al een stuk luchtiger geweest dan het wat meer serieuze werk van Marvel. Geen wonder dus dat de nadruk wat meer op actie en spektakel ligt dan op karakterontwikkeling. Met de gevechtsscènes in deze strip zit het dan ook gelukkig wel goed. Je krijgt direct een goeie Star Wars-feel te pakken dankzij de confrontatie boven de planeet. En zo gauw we op het oppervlak zijn aangekomen, worden de lightsabers al snel tevoorschijn gehaald en gebruikt.

De Witherbloom in Star Wars - The High republic - The Nameless Terror #1

Eerder trok ik al de vergelijking met Marvel. Een gevoel wat me bij het lezen van deze comic heel erg bekroop, was dat de makers heel erg hun best hebben gedaan om deze uitgave op een Marvel Star Wars comic te laten lijken. De vertelling is erg serieus. Zo krijgen we het begin mee van een subplot over de overleden Padawan van Rok Buran, een heftige gebeurtenis die Jedi Master nog aan het verwerken is en waarover hij nog niet al te veel kwijt kan. Verder krijgen de helden het zwaar te verduren, met diverse doodsbedreigingen, verwondingen en psychologische martelingen. Dit soort plot-elementen vallen op, zeker wanneer je het verhaal vergelijkt met de lichtvoetige en humoristische High Republic Adventures-reeks waar deze comic zijn naam gedeeltelijk mee deelt. Je vraagt je tijdens het lezen bijna af of er nergens een grapje vanaf kan om de situatie te relativeren.

Ook de redelijk realistische tekenstijl draagt hieraan bij. Illustrators Eduardo Mello en Ornella Savarese (Midnight Horizon) zorgen gezamenlijk voor prachtige panels. De details zijn prachtig, maar het wordt daardoor gelukkig nergens statisch aangezien de karakters een geweldige dynamiek bezitten. De emoties die ze meemaken wordt door het tekenwerk overtuigend overgebracht en de combinatie van vormgeving en kleurgebruik sluit in zijn geheel perfect aan op de High Republic-stijl die we uit andere titels kennen. Het is echter maar de vraag of deze uiterlijke kenmerken de jeugdige doelgroep zullen aanspreken, want het komt allemaal vrij volwassen over vergeleken met de frivole stijl van de overige Star Wars-titels van Dark Horse. Wellicht is het een soort verkapte sollicitatiebrief richting Marvel?

Hoewel het een niet heel interessant eerste deel is van een korte serie (The Nameless Terror zal in totaal uit vier delen bestaan), maakt de comic me toch wel benieuwd naar het vervolg. Dit is vooral te danken aan de tekenstijl en de cliffhanger. Het is sowieso een prima start voor zowel High Republic-fanaten als lezers die voor het eerst kennis maken met dit tijdperk!

Confrontatie in Star Wars - The High republic - The Nameless Terror #1

Star Wars: The High Republic Adventures – The Nameless Terror #1 wordt door Dark Horse Comics enkel in de Verenigde Staten en Canada uitgegeven. Het is uiteraard wel mogelijk deze comic te importeren via bepaalde webwinkels, of af te wachten tot een Europese uitgever de comic hier uitbrengt.

Met dank aan Dark Horse Comics voor het ter beschikking stellen van Star Wars: The High Republic Adventures – The Nameless Terror #1 voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!