Comic review: Star Wars – The High Republic Adventures (Phase III) #5

Now or Never, Part 2

Star Wars: The High Republic (Phase III) Adventures #5 header
Titel: Star Wars: The High Republic Adventures (Phase III) #5
Schrijver: Daniel José Older
Tekenaar: Elisa Romboli
Uitgever: Dark Horse Comics
Publicatiedatum: 24 april 2024
3.5

Star Wars: The High Republic (Phase III) Adventures #5In de cliffhanger van The High Republic Adventures #4 zagen we hoe een aantal helden dankzij één druk op de knop in het koude vacuum van de ruimte boven het gevangenisschip Krovix Vorn werden achtergelaten. Toen ik dit in de panels zag gebeuren, wilde ik graag weten hoe schrijver Daniel José Older dit nog ging rechtbreien. Of moest ik daadwerkelijk afscheid nemen van Farzala Tarabal, Torban Buck en de andere gevangenen van de Nihil?

Reddingsactie

Bij het openslaan van het vervolg bleek dat laatste gelukkig niet zo te zijn. Bad-ass Jedi als hij is, weten Farzala het (net als Leia in The Last Jedi) in het luchtledige langer uit te houden dan gewone stervelingen. Hij bemachtigt een zuurstofapparaat, waarmee hij zijn vrienden kan helpen. De Republic Defense Coalition is gelukkig ook vlakbij het gevangenisschip en aan boord bevinden zich Zeen en Lula om van binnenuit hulp te bieden.

Star Wars: The High Republic (Phase III) Adventures #5 1

Maar de gevaarlijke gevangenisbewaarder en Niv Drendow zijn er ook nog. Alle verdedigingsmaatregelen wordt ingezet tegen de naderende troepen van de Republic. De grote Longbeam-schepen halen weinig uit, maar met behulp van fighters blijkt het toch mogelijk om in de buurt te komen en de rondzwevende stakkers te redden. Ondertussen maakt het infiltratieteam van binnenuit de verdediging van de Krovix Vorn onschadelijk. Iedereen wordt gered en dankzij de acties van Argomon wordt het gevangenisschip opgeblazen.

Star Wars: The High Republic (Phase III) Adventures #5 2Emotioneel eind

Eind goed, al goed? Helaas. Zeen Mrala is bang om Lula opnieuw kwijt te raken, nu die haar herinneringen heeft hervonden en is herenigd met de Jedi Order. Ze bereidt zich voor op het ergste en gaat de confrontatie aan. Maar hoe dat afloopt laat ik nog even in het midden. In elk geval zijn we gelukkig nog niet van deze karakters af!

Hoewel niet honderd procent geloofwaardig, geeft de schrijver ons in de tweede helft van dit tweeluik een bevredigende conclusie. Iedereen overleeft de ramp (al had dit wat mij betreft gerust wat dramatischer mogen zijn) en zelfs de bad guys lijken te zijn ontsnapt. Het is alleen nog de vraag of Niv Drendow nog een legertje Nameless achter de hand heeft.

Star Wars: The High Republic (Phase III) Adventures #5 3Mooie plaatjes

Als je liefhebber bent van een stevige portie actie in comics, dan zit je met dit deel zeker goed! Ruimte voor kalme overpeinzingen is er niet, want tot aan het einde van dit deeltje is het één lange rush. Dit levert mooie plaatjes op, zoals wanneer het team van Lula en Zeen de vijandelijke troepen binnen in het schip uitschakelt. Bovendien is het altijd tof om Jedi Vectors in actie te zien. Wat had ik dit soort actie graag in een film of Disney+-serie gezien!

Waar ik bij het vorige deel nog een beetje moeite had met het tekenwerk van Elisa Romboli, lijkt de stijl in deze comic een wat meer zekere uitstraling. De tekenares is (zeker in combinatie met de prachtige inkleuring van Michael Atiyeh) het meest op dreef wanneer er spectaculaire actie in beeld is. Maar ook de epiloog van dit verhaal wordt door de mooie panels naar een hoger emotioneel niveau getild.

Geen comic die je zomaar even tussendoor leest. Maar wel een lekker feelgood-verhaal. En dat mag ook wel eens in Star Wars. Al zal het niet lang duren voor er in deze fase van The High Republic opnieuw iets loos is, want de Nihil zijn voorlopig nog lang niet verslagen!

Star Wars: The High Republic (Phase III) Adventures #5 4

Star Wars: The High Republic Adventures (Phase III) #5 wordt door Dark Horse Comics enkel in de Verenigde Staten en Canada uitgegeven. Het is uiteraard wel mogelijk deze comic te importeren via bepaalde webwinkels, of af te wachten tot een Europese uitgever de comic hier uitbrengt.

Met dank aan Dark Horse Comics voor het ter beschikking stellen van Star Wars: The High Republic Adventures (Phase III) #5 voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!