Comic review: The High Republic Adventures #6, #7 en #8

Al het goede komt in drieën

The High Republic Adventures #6 #7 #8
Titel: Star Wars: The High Republic Adventures #6, #7 & #8
Schrijver: Daniel José Older
Tekenaars: Hervey Tolibao & Toni Bruno
Uitgever: Dark Horse Comics
Publicatiedatum: 28 juni 2023
4

The High Republic Adventures #6 #7 #8Hoe zou je het vinden wanneer de laatste drie afleveringen van een Bad Batch– of Mandalorian-seizoen plotseling op één dag tegelijk op Disney+ beschikbaar zouden komen? Dat wordt binge-watchen! Nu zal dit niet zo snel voorkomen, want de release-planning van de streamingdienst wordt altijd ver van tevoren bepaald. Maar vandaag gebeurde wel iets wat op een dergelijk scenario lijkt: De laatste drie comics in de High Republic Adventures-reeks verschenen tegelijkertijd!

The High Republic Adventures #6Wees gerust, dit wordt geen review in drie delen. Over het algemeen is The High Republic Adventures namelijk consistent genoeg in kwaliteit om het over de drie laatste delen als geheel te kunnen beoordelen. Maar ik loop op de zaken vooruit, want dit klinkt al bijna als een eindconclusie over de gehele serie.

The High Republic Adventures #6Eerst maar eens een recap van de stand van zaken: Jedi Padawan Sav Malagán, de nobele piratenbende van Maz Kanata en de schurken van de Dank Graks bevinden zich in het strijdgewoel van de Battle of Jedha. De oorzaak en het verloop van deze oorlog zul je in deze comic niet meekrijgen, daarvoor zul je in de Phase II-boeken en Marvel comics van The High Republic moeten duiken. Maar dit is ook niet waar het om draait. Sav is nog steeds op zoek naar de gekidnapte Maz en is niet meer in het bezit van haar lightsaber. Gelukkig bezit ze genoeg andere Jedi-vaardigheden om zich te redden temidden van de chaos op Jedha, op het juiste spoor te komen en zich een weg te banen van de planeet.

The High Republic Adventures #6Het gaat Sav echter niet altijd voor de wind. Op een gegeven moment voelt ze zich zelfs gefaald als Jedi en als piraat. Naar deze onzekerheid werd in eerdere delen al gehint, maar nu het tot uiting komt maakt het haar karakter ineens een stuk interessanter. Gelukkig weten we dat het uiteindelijk allemaal goed zal komen, want in Phase I (dat zich honderdvijftig jaar later afspeelt) zien we dat Sav Malagan uitgroeit tot een machtige Jedi.

De lotgevallen van Sav zijn uiteraard niet het enige wat de driedelige afsluiting van deze reeks interessant maakt. De onderlinge interactie tussen de crew van Maz Kanata is wederom ontzettend grappig, en zowel de Dank Graks als andere partijen zorgen voor verrassende situaties en plotwendingen. Als lezer zul je er meer dan eens op leuke wijze achter komen dat een karakter niet helemaal is wie hij of zij in eerste instantie lijkt te zijn. Puik schrijfwerk van Daniel José Older!

The High Republic Adventures #6

De Battle of Jedha is natuurlijk hét hoogtepunt qua gebeurtenissen in deze fase van The High Republic. Ook al speelt de hoofdmoot van dit gevecht zich op de achtergrond af, toch wordt dit wederom weergaloos in beeld gebracht door tekenaar Harvey Tolibao, die het tekenwerk van deze gebeurtenissen in deel 6 voor zijn rekening heeft genomen. Ondanks zijn vrij drukke tekenstijl weet hij alles toch heel overzichtelijk op de pagina te krijgen.

The High Republic Adventures #7In deel 7 en 8 reizen we terug naar Takodana en is het tekenwerk weer verzorgd door Toni Bruno. Het is een ietwat vreemde keuze, maar het past eigenlijk prima bij het verloop van het verhaal. Ondanks de climax van het verhaal die in deze laatste twee delen nadert, komen we in wat rustiger vaarwater na de chaos op Jedha. De strakke lijnen van Bruno passen hier weer beter bij. Persoonlijk spreekt de gedetailleerde stijl van Tolibao mij meer aan, maar ik kan me voorstellen er lezers zullen zijn die een zucht van verlichting slaken wanneer we in aan het eind van deze miniserie terugschakelen naar de klare lijn waarmee we ook gestart zijn.

The High Republic Adventures #7En dan is daar het einde van deze reeks The High Republic Adventures. De serie eindigt zoals deze is gestart: fris en verrassend, maar niet wereldschokkend. De vertelling als geheel is van een kwaliteit die we inmiddels van The High Republic gewend zijn: Een gaaf verhaal dat doorgewinterde High Republic-fans zal behagen, maar tegelijkertijd ook nieuwe lezers kan enthousiasmeren voor dit tijdperk. Uiteraard wordt de typische Star Wars-sfeer goed gevangen dankzij de gebruikte plot-elementen (lightsabers, aliens, epische gevechten en een vleugje humor), maar ook de visuele pracht en praal past perfect bij het universum.

The High Republic Adventures #8Mocht je nog steeds twijfelen vanwege de afstand tussen de bekende Star Wars-films/series en het tijdperk waarin The High Republic zich afspeelt, dan raad ik je nog steeds aan deze comic een kans te geven: ondanks de eeuwen verschil is deze verhaal wederom de perfecte Star Wars-balans te slaan tussen herkenbaarheid en verwondering. Het is jammer dat de serie ten einde is, maar het verhaal is netjes over 8 uitgaves verdeeld en had ook niet veel langer hoeven duren. Voorlopig nemen we even een break, maar we kijken alvast uit naar Phase III: vanaf december zal van de hand van schrijver Daniel José Older wederom een nieuwe serie High Republic Adventures gaan verschijnen!

The High Republic Adventures #8

Star Wars: The High Republic Adventures #6, #7 en #8 worden door Dark Horse Comics enkel in de Verenigde Staten en Canada uitgegeven. Het is uiteraard wel mogelijk deze comics te importeren via bepaalde webwinkels, of af te wachten tot een Europese uitgever de comics hier uitbrengt.

Met dank aan Dark Horse Comics voor het ter beschikking stellen van Star Wars: The High Republic Adventures #6, #7 en #8 voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!