Comic review: Star Wars – The High Republic Adventures: Saber For Hire #3

Chapter 3: Terror of the Nameless

Saber for Hire 3 header
Titel: Star Wars: The High Republic Adventures - Saber for Hire #3
Schrijver: Cavan Scott
Tekenaar: Rachael Stott
Uitgever: Dark Horse Comics
Publicatiedatum: 26 juni 2024
3

The High Republic Adventures – Saber for Hire #03Woensdag 26 juni 2024: Er verschijnt een nieuwe aflevering van een Star Wars-titel die al een tijdje loopt. Dit spectaculaire nieuwe hoofdstuk speelt zich af in een periode ver vóór de Skywalker Saga. In de gebeurtenissen zien we hoe een onherkenbare duistere figuur in de buurt van een kleine nederzetting op een planeet vol groen voor dood en verderf zorgt. Ik heb het alleen niet over de nieuwste review van de Disney+-serie The Acolyte (hiervoor verwijs ik je naar een ander artikel op deze site), maar over het derde deel van de High Republic-comicreeks Saber For Hire!

Het valt niet mee om een comic te reviewen wanneer Disney besluit op woensdag ook de nieuwste aflevering van haar spraakmakende nieuwe streaming-serie uitbrengt. Alle aandacht gaat natuurlijk uit naar de nieuwe live action-aflevering, zeker wanneer het een serie betaamt die op z’n zachtst gezegd nogal controversieel wordt ontvangen. De al langer lopende The High Republic-verhalen in comic- en boekvorm zorgen gelukkig voor een stuk minder verdeelde reacties (zouden lezers wellicht wat toleranter zijn?) maar het moet gezegd worden dat de vandaag uitgebrachte comic ook niet de allerbeste is in de reeks.

Saber for Hire 3 page 1

Tussenhoofdstuk

Saber for Hire 3 page 2Al bij de eerste keer doorbladeren valt het op dat deze op één na laatste comic slechts is vormgegeven als voorbereiding voor een knallende finale. Op zich niets mis mee natuurlijk, maar daardoor mist het wel een beetje een eigen ‘vibe’. En de beste series maken zich er natuurlijk schuldig aan: de noodzakelijke minder bijzondere hoofdstukken die toch nodig zijn om het grote verhaal kloppend te maken.

Aan de gebeurtenissen in Saber For Hire #3 ligt het in elk geval niet. Het begint allemaal zo mooi voor de Force-gevoelige Lene Kostana, het meisje van wie we weten dat ze later in de tijdlijn Jedi Master is in de periode dat Dooku nog een Padawan was: In het vorige deel werd ze door Ty gered uit de handen van de Nihil en met haar ouders herenigd. Wanneer de voormalige Jedi terugkeert naar de nederzetting van de familie, is het een heuglijk weerzien tussen het meisje en haar redder. Het geluk is echter van korte duur, want de locatie wordt aangevallen door een groep Nihil. Hierbij lijken Lene’s ouders het niet te overleven.

Tussen wal en schip

Saber for Hire 3 page 3Wat blijkt, Ty’s terugkeer was eigenlijk omdat ze geen vervoer meer had. Haar protégé Drewen is er namelijk met haar schip vandoor. De monsterjager wide daarom het Nihil-schip gebruiken waarmee ze in het vorige avontuur Lene thuisbracht. Dit schip was in de tussentijd bij de nederzetting achtergebleven. Het komt wat omslachtig over, maar het toestel komt nu mooi van pas om ten strijde te trekken tegen de teruggekeerde Nihil!

En dat is nodig, want aan de aanvallers worden aangevoerd door een duistere Force-gebruiker! Het is deze in schaduw gehulde figuur die er persoonlijk voor zorgt dat Lene’s ouders worden uitgeschakeld. Waarna hij ook nog eens een Nameless op Ty Yorrick af stuurt, wanneer ze weer op het oppervlak van de planeet terugkeert. Gelukkig weet Ty Lene te redden en kunnen ze ontsnappen aan de krachtige Force-vaardigheden van de duistere leider. We zien diens gezicht nog niet, maar aan zijn hand te zien moge het vrij duidelijk zijn dat het hier om Ty Yorrick’s voormalige leermeester gaat: Jedi Master Cibaba!

Saber for Hire 3 page 4

Kiplekker

Oh, en aan het eind van de comic krijgen we wederom nog even te zien hoe het met Kip en Jom gaat. Deze delen voelen nog steeds erg als bijzaak, zeker omdat ze er achteraan geplakt lijken en de titel van deze miniserie enigszins teniet doen (je zou verwachten dat het 100% om Ty’s belevenissen gaat). Gelukkig krijgen we nog wel een interessante cliffhanger en lijkt het erop dat de verschillende verhaallijnen in het aankomende laatste deel mooi bij elkaar gaan komen.

Saber for Hire 3 page 5Saber For Hire #3 is een prima comic van de hand van schrijver Cavan Scott en tekenaar Rachael Stott. Jammer genoeg wordt het verhaal nergens veel meer dan de som der delen. Maar misschien ben ik wat te kritisch en kunnen we deze uitgave net als sommige Acolyte-afleveringen pas echt op waarde schatten wanneer de serie ten einde is. Mocht je Saber nog geen enkele comic in deze reeks hebben gelezen, dan is het wellicht goed om op de Trade Paperback te wachten. Ik vermoed namelijk dat Saber For Hire als gebundelde uitgave beter tot z’n recht gaat komen.

Star Wars: The High Republic Adventures – Saber for Hire #3 wordt door Dark Horse Comics enkel in de Verenigde Staten en Canada uitgegeven. Het is uiteraard wel mogelijk deze comic te importeren via bepaalde webwinkels, of af te wachten tot een Europese uitgever de comic hier uitbrengt.

Met dank aan Dark Horse Comics voor het ter beschikking stellen van Star Wars: The High Republic Adventures – Saber for Hire #3 voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!