Comic review: Star Wars – The High Republic Adventures: Saber For Hire #2

Chapter 2: Seekers

star wars the high republic adventures saber for hire 2 header
Titel: Star Wars: The High Republic Adventures - Saber for Hire #2
Schrijver: Cavan Scott
Tekenaar: Rachael Stott
Uitgever: Dark Horse Comics
Publicatiedatum: 29 mei 2024
4.5

The High Republic Adventures – Saber for Hire #02Wanneer je door mijn vorige review nog niet was overtuigd om de miniserie Saber for Hire alleen voor het artwork al in huis te halen, hoef je dit tweede deel maar op een willekeurige pagina open te slaan om zelf te ervaren hoe goed het eruit ziet. Uiteraard is het van een heel ander kaliber dan de lopende Adventures-reeks, maar wat mij betreft staan beide series qua uiterlijk aan de top van wat Star Wars-comics je kunnen bieden!

Drewen is er klaar mee. Voor de zoveelste keer voelt hij zich niet serieus genomen door Ty Yorrick. Op de planeet Temerancé staat Ty wederom een gevaarlijke klus te wachten, en opnieuw heeft ze geen zin om als babysitter te fungeren. Drewen wordt dus verplicht op het schip te blijven. En dat zint hem niet. Ty is iemand van weinig woorden, maar waarschijnlijk wil ze Drewen alleen beschermen. De Segredo voelt zich echter behandeld als een droid.

star wars the high republic adventures saber for hire 2 1Flashback-ception

Dit alles zien we pas gebeuren na een terugblik naar Ty’s jongere jaren als Jedi Padawan. Indertijd leerde ze van Master Cibaba hoe twee Jedi door The Force hun herinneringen met elkaar kunnen delen. Via een flashback in een flashback kunnen we daardoor eventjes helemaal terugblikken naar de tijd van The High Republic Phase II! Deze Force-connectie wordt niet voor niets getoond, want later in het verhaal komt deze techniek nog terug.

Terug in het heden laat Drewen het er niet bij zitten en gaat op zoek naar signalen van de Nihil. Hierbij ontdekt hij waar we als lezer in het vorige deel al achter waren: De Nihil zijn Kip Soh op het spoor. Drewen wil hierop actie ondernemen maar Ty is op dat moment op verkenning en beveelt Drewen via de comm hier niet op te acteren. Ondertussen is ze getuige van een Nihil-aanval op een dorpje op Temerancé, waarbij de bad guys Force-gevoelige kinderen proberen te kidnappen. Iets waar Ty uiteraard een stokje voor steekt. Of ja, geen stokje maar een lightsaber.

star wars the high republic adventures saber for hire 2 2

Force-ontwikkelingen

Op spectaculaire wijze weet Ty een Nihil-schip te enteren. Aan boord zijn Force-gevoelige kinderen, waarvan één meisje bijzonder sterk lijkt te zijn. In haar eentje weet deze Lene haar Nihil-kidnapper op afstand te houden. Ze raakt bijna bewusteloos maar wanneer Ty haar probeert te helpen, weet Lene een Force-verbinding met de ex-Jedi te maken en lukt het haar een kijkje in Ty’s herinneringen te nemen. Op dezelfde manier als Ty ooit van haar meester had geleerd.

Zoals je hierboven kunt lezen heeft het verhaal heeft in deze comic niet superveel om handen. Maar daardoor krijgen de belangrijkste karakters alle tijd om zich te ontwikkelen: zowel van Ty Yorrick als van Drewen krijgen we een kant te zien die we nog niet eerder in The High Republic zagen. We krijgen eindelijk een glimp van Ty’s zachtaardige kant te zien, maar haar protégé doet ook onverwachte dingen, waarbij hij wellicht zijn ware aard laat zien.

star wars the high republic adventures saber for hire 2 3Prachtige side story

Maar zoals ik in de intro al liet merken, is de hoofdrol in deze comic weggelegd voor het werk van tekenaar Rachael Stott. Ze krijgt in deze comic de ruimte om enkele adembenemende paginavullende illustraties en spreads te tonen, waarin ze helemaal is losgegaan. Allemaal perfect getimed op de juiste sleutelmomenten (de flashback, de Nihil-invasie en Lene’s Force-moment). Maar ook de ‘kleinere’ momenten zijn fantastisch. Heerlijk wanneer Ty weer eens zo’n bedenkelijke blik Drewen’s kant op werpt.

Het is jammer dat dit talent, gecombineerd met de heerlijk geschreven dialogen van Cavan Scott slechts worden ingezet voor iets wat slechts een ‘side story’ in het High Republic-universum is. Want hoe vermakelijk ook, nu we al op de helft zijn voelt deze miniserie niet als essentieel leesvoer. Daarvoor is het verhaal gewoon te persoonlijk. Waar andere avonturen in dit tijdperk over strijdende facties gaan, concentreren we ons hier voornamelijk op de persoonlijke beslommeringen van Ty Yorrick. Al is er natuurlijk wel een link naar de belangrijkere gebeurtenissen die zich op hetzelfde moment in de Galaxy Far, Far Away afspelen. En eerlijk gezegd is een op een enkel karakter gefocust verhaal ook wel eens een verademing.

star wars the high republic adventures saber for hire 2 4

Star Wars: The High Republic Adventures – Saber for Hire #2 wordt door Dark Horse Comics enkel in de Verenigde Staten en Canada uitgegeven. Het is uiteraard wel mogelijk deze comic te importeren via bepaalde webwinkels, of af te wachten tot een Europese uitgever de comic hier uitbrengt.

Met dank aan Dark Horse Comics voor het ter beschikking stellen van Star Wars: The High Republic Adventures – Saber for Hire #2 voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!