Comic review: Star Wars – The High Republic Adventures: Saber For Hire #1

Chapter 1: Knight and Squire

Star Wars: The High Republic Adventures (Phase III) - Saber for Hire #1 - header
Titel: Star Wars: The High Republic Adventures - Saber for Hire #1
Schrijver: Cavan Scott
Tekenaar: Rachael Stott
Uitgever: Dark Horse Comics
Publicatiedatum: 17 april 2024
4

The High Republic Adventures – Saber for Hire #01Net als tijdens Phase I en Phase II krijgt Ty Yorrick ook in Phase III van The High Republic een eigen miniserie in de Adventures-lijn. Deze vrouwelijke Tholothian (het ras van Adi Gallia uit de prequels) leerden we in 2021 in het boek The Rising Storm kennen als iemand die de Jedi Order achter zich had gelaten. In de periode waarin The High Republic zich afspeelt, honderdvijftig jaar vóór de Skywalker Saga, verdient ze haar credits met het jagen op monsters. Waar we haar tijdens Phase I in actie zagen, moesten we er het jaar daarop jammer genoeg doen met een miniserie waarin ze alleen als vertelster fungeerde. Gelukkig is ze nu terug in een nieuwe miniserie die haar op het lijf geschreven is: Saber for Hire!

Ty, Kip en Jom

In dit eerste deel van deze reeks worden de belevenissen van Ty Yorrick afgewisseld met die van de zoon van de Supreme Chancellor, Kitrep “Kip” Soh. We zien Kip samen met zijn vriend Jom Lariin op de vredige planeet Abtin rondreizen. Ze kennen elkaar inmiddels een jaar en lijken de oorlog tussen de Republic en de Nihil te zijn ontvlucht.

Star Wars: The High Republic Adventures (Phase III) - Saber for Hire #1 - 1Een iets te vredig tafereel voor een franchise met “Wars” in de titel, dus we schakelen al vlug naar de actievolle belevenissen van Ty Yorrick. Vergezeld door haar hulpje Drewen Qweebjillan bevindt zij zich weer eens midden in een gevecht met een gigantisch monster, een Trilark dit keer. Het monster wordt uiteraard verslagen en Ty incasseert haar beloning. Waar deze introductie eigenlijk om draait is het opnieuw definiëren van de relatie tussen Ty en Drewen: als ridder en schildknaap.

Nihil-spionnen en Scav Droids

Ondertussen zijn Kip en Jom in een havenstadje aangekomen. Het blijkt dat de planeet Abtin in het door de Nihil bezette gedeelte van het universum ligt. De Nihil zijn blijkbaar dichtbij, getuige de aanwezigheid van een spion, die de twee geliefden in de gaten houdt.

Aan boord van haar schip spoedt Ty zich alweer naar haar volgende klus op de planeet Temerancé. In de ruimte strijden ze tegen een bataljon Scav Droids tegen, maar die zijn geen partij voor onze helden. Eenmaal op hun bestemming aangekomen blijkt iets aan deze klus niet helemaal te kloppen. Maar helaas is op dit moment deze comic al uit en zullen we tot het volgende deel moeten wachten om er achter te komen wat er mis is.

Star Wars: The High Republic Adventures (Phase III) - Saber for Hire #1 - 2

Het begin van iets moois?

Een ietwat abrupt einde, terwijl het echte verhaal nog moet beginnen. Veel meer dan een heel uitgebreide introductie lijkt Saber for Hire #1 daardoor jammer genoeg niet. Gelukkig weten we van schrijver Cavan Scott (bekend van Marvel’s The High Republic, Star Wars Adventures en Vader’s Castle) inmiddels wel dat hij weet wat hij doet!

Star Wars: The High Republic Adventures (Phase III) - Saber for Hire #1 - 3Dat merk je onder andere aan de dialogen en de ‘flow’ van het verhaal. Die komen heel natuurlijk over waardoor deze comic lekker wegleest. Dankzij de conversaties tussen de personages is direct duidelijk wat de status quo is op het moment dat dit verhaal start. Zoals bijvoorbeeld hoe Kip en Jom terugblikken op de gebeurtenissen een jaar eerder. Maar het zijn vooral de cynische Ty en de leergierige Drewen met wie het genieten is:

“This is not the time for a conversation”

“Okay, Ty— But you know what it is the perfect time for? A lesson. From my master —Like Watch out for that geyser!”

Of Ty’s conversatie met haar nieuwste opdrachtgever:

“I hunt monsters, not the Nihil.”

“Huh. Ain’t that the same thing?”

Star Wars: The High Republic Adventures (Phase III) - Saber for Hire #1 - 4Verbeterde tekenstijl

Combineer een op deze manier geschreven comic met het gedetailleerde en dynamische tekenwerk van Rachael Stott (The Monster of Temple Peak) en je hebt een topper in handen. Naast het overbrengen van een breed scala aan emoties bij de karakters is Stott ook erg goed in het in beeld brengen van de prachtige gevarieerde omgevingen waarin dit verhaal zich afspeelt. Sinds Phase I lijkt haar tekenstijl flink verbeterd. Meer van dit graag!

Zoals ik al eerder noemde is het een beetje jammer dat deze start van de vierdelige miniserie slechts een uitgebreide proloog lijkt. Maar dat is eigenlijk niet eens zo erg als de rest van de comic zo goed in elkaar steekt. Hopelijk is het een beetje als een Filoni-animatieserie: Een rustige start, maar geweldig als het eenmaal op stoom komt!

Star Wars: The High Republic Adventures – Saber for Hire #1 wordt door Dark Horse Comics enkel in de Verenigde Staten en Canada uitgegeven. Het is uiteraard wel mogelijk deze comic te importeren via bepaalde webwinkels, of af te wachten tot een Europese uitgever de comic hier uitbrengt.

Met dank aan Dark Horse Comics voor het ter beschikking stellen van Star Wars: The High Republic Adventures – Saber for Hire #1 voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!