Comic review: Star Wars – The High Republic Adventures – Quest of the Jedi

Onbeduidende spinoff of een essentieel High Republic-hoofdstuk?

The High Republic Adventures: Quest of the Jedi
Titel: Star Wars: The High Republic Adventures - Quest of the Jedi
Schrijver: Claudia Gray
Tekenaars: Fico Ossio en Sebastian Cheng
Uitgever: Dark Horse Comics
Publicatiedatum: 26 april 2023
4

The High Republic Adventures: Quest of the JediWanneer je alles van de huidige fase (Phase II) van The High Republic wilt meekrijgen, zul je redelijk wat comic-series moeten volgen. Marvel Comics en Dark Horse Comics hebben elk hun eigen ongoing High Republic-serie en daarnaast brengen beide uitgevers ook nog enkele miniseries uit die zich binnen dit tijdvak afspelen, zoals The Blade en The Nameless Terror. Om de fervente lezer wat afwisseling te bieden, heeft Dark Horse Comics vandaag de one-shot Quest of the Jedi uitgebracht, een losstaand verhaal in één comic.

Nog voor je deze comic openslaat valt direct één ding op: de naam Claudia Gray. Wellicht klinkt haar naam je bekend in de oren, want eerder gooide zij binnen de Star Wars-literatuur al hoge ogen met titels als Lost Stars (2015), Master & Apprentice (2019) en The High Republic: Into the Dark (2021). Ze is dus vooral bekend als auteur van (jeugd)romans, al schreef ze eerder ook een deel van een High Republic Adventures comic. Dit is echter de eerste volledige comic die zij voor Star Wars schrijft en daardoor zijn de verwachtingen direct hoog.

The High Republic Adventures: Quest of the Jedi

De comic start als direct vervolg op het boek Path of Deceit. Jedi-meester Vin en zijn Padawan Azlin Rell blikken terug op de schokkende gebeurtenissen die zich op de planeet Dalna afspeelden. Als reactie hierop duikt Rell in de archieven van de Jedi-tempel om op zoek te gaan naar meer informatie over de ontdekkingen van de legendarische Jedi Barnabas Vim honderd jaar eerder. Eén van de missies van Vim trekt de aandacht van de jonge Padawan. Het is hier dat het daadwerkelijke verhaal begint.

The High Republic Adventures: Quest of the JediNet als de The Nameless Terror-miniserie is ook deze comic dus een grote terugblik op gebeurtenissen die eerder plaatsvonden. Niet altijd de beste vertelvorm, maar indien goed uitgevoerd kan het een verhaal versterken. In dit specifieke geval is het ook belangrijk om een duidelijke plaatsing van de gebeurtenissen te krijgen, want het is voor de casual lezer wellicht al lastig genoeg om te plaatsen wanneer zich precies wat afspeelde in de periode van The High Republic. Bijzonder is wel dat hierdoor ook duidelijk is dat de hoofdmoot van dit verhaal zich zo’n 500 jaar voor de gebeurtenissen uit de originele Star Wars (1977) afspelen. Binnen de huidige canon zijn we nog niet vaak zó ver teruggegaan in de tijd!

The High Republic Adventures: Quest of the JediVim en zijn Twi’lek Padawan Vix komen aan op de waterplaneet Angcord, waar ze op onderzoek uit willen gaan naar een mysterieuze edelsteen die iemands verbintenis met de Force zou kunnen versterken. Ergens in de planeet-omvattende oceaan bevindt zich een eilandengroep waar een koninkrijk is gesticht. De twee Jedi worden door de koningin ontvangen, maar komen er al gauw achter dat het niet goed gaat met het leven op de planeet. En dat ondanks de invloed die de zogenaamde Echo Stone (de Force-edelsteen waar Vim en Vix naar op zoek waren), die de bewoners van Angcord speciale krachten geeft. De inheemse bevolking wantrouwt de Jedi omdat men vermoedt dat zij dit kristal willen proberen te bemachtigen. Vim vindt de gang van zaken nogal vreemd en gaat op onderzoek uit.

Wat volgt is een kort detective-verhaal dat volgens de beste Star Wars-traditie uiteraard niet verstoken is van flitsend actiespektakel, de nodige plot twists en een bevredigende conclusie. Voor een verhaal in de Galaxy Far, Far Away voelt het wat ‘klein’ aan omdat het zich allemaal op een enkele planeet en binnen 32 pagina’s afspeelt, maar Claudia Gray heeft er toch een boeiend verhaal van weten te maken. Vooral interessant zijn de passages waarbij de bevolking van Angcord de autoriteit van de Jedi niet accepteert, omdat zij vinden dat iedereen recht zou moeten hebben op het gebruik van de Force als hulpmiddel en het idee hebben dat de Jedi zich hier een alleenrecht op proberen toe te eigenen.

The High Republic Adventures: Quest of the JediHet verhaal wordt versterkt door de prachtig uitgevoerde panels. Tekenaar Fico Ossio heeft een lekker vlotte, stijl die het koninkrijk en de Force-gaven van de bewoners mooi tot leven laat komen. Het is wat jammer dat de karakters constant boos lijken te kijken alsof ze allemaal met een onzichtbare kwelling te maken hebben, maar de dynamiek van de panels en karakters zorgen ervoor dat de getekende personages op de pagina’s bijna lijken te bewegen. Wat het geheel helemaal afmaakt en misschien nog wel het mooiste is aan dit verhaal, is de inkleuring die is gedaan door Sebastian Cheng en Candice Han. Dankzij hen kun je je vergapen aan de kleurrijke lichteffecten van Lightsabers, Force-bliksem, hologrammen en straalmotoren. Werkelijk prachtig gedaan!

Quest of the Jedi een klein maar fijn verhaal in het grote geheel van The High Republic. Zoals ook bij de andere verhalen over deze periode geldt ook hierbij dat je er meer uit haalt wanneer je het complete verhaal (dus alle comics en boeken) volgt. Maar het knappe is dat ook lezers die The High Republic nog niet kennen kunnen genieten van een op zichzelf staand avontuur. Je zou het kunnen vergelijken met een A Star Wars Story-film als Rogue One, die een los verhaal vertelt buiten de hoofdserie, maar er toch aan is gerelateerd. En bovendien een heel tof verhaal is!

The High Republic Adventures: Quest of the Jedi

Star Wars: The High Republic Adventures – Quest of the Jedi wordt door Dark Horse Comics enkel in de Verenigde Staten en Canada uitgegeven. Het is uiteraard wel mogelijk deze comic te importeren via bepaalde webwinkels, of af te wachten tot een Europese uitgever de comic hier uitbrengt.

Met dank aan Dark Horse Comics voor het ter beschikking stellen van Star Wars: The High Republic Adventures – Quest of the Jedi voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!