Comic review: Star Wars – The High Republic Adventures (Phase III) #4

Now or Never, Part 1

The High Republic Adventures (Phase III) #4 header
Titel: Star Wars: The High Republic Adventures (Phase III) #4
Schrijver: Daniel José Older
Tekenaar: Elisa Romboli
Uitgever: Dark Horse Comics
Publicatiedatum: 13 maart 2024
3

The High Republic Adventures (Phase III) #4 coverDe snode Niv Drendow! Op de cover van het vandaag verschenen deel van The High Republic Adventures wordt ons een hoofdrol voor deze engerd beloofd. Vanaf de voorpagina kijkt hij recht in je ziel, terwijl om hem heen andere creepy figuren te zien zijn. Het deed mij hopen op een comic die zich op de duistere kant van het lopende conflict focust. Nou, ik kan je alvast verklappen: duister wordt het zeker! Maar het draait uiteraard nog steeds om Lula en Zeen. Al treden zij in dit deel wel wat meer naar de achtergrond.

The High Republic Adventures (Phase III) #4 1aDe nadruk ligt in het vierde deel van The High Republic Adventures wat meer op andere personages uit de Galactic Republic. Dit heeft er wellicht mee te maken dat we in dit deel kennis mogen maken met een nieuwe tekenaar die het Star Wars-universum onder handen mag gaan nemen: Elisa Romboli. Natuurlijk is het altijd interessant om te zien wat voor draai een nieuwe vormgever aan een bestaand verhaal gaat geven. En hoewel schrijver Daniel José Older een hoop bekenden laat terugkomen, gaat de stijlwisseling in dit geval gepaard met een kleine verschuiving van de focus.

The High Republic Adventures (Phase III) #4 1b

In deze comic begint het verhaal opnieuw bij Lula en Zeen. Hierbij is direct duidelijk dat beiden worstelen met de huidige situatie. Al snel schakelen we naar Admiral Kronara van de Republic Defense Coalition. Samen met Kantam Sy, een handvol Jedi en andere strijders beraamt hij een missie om het Nihil-gevangenisschip Korvix Vorn aan te vallen. Aan boord van dit schip bevinden zich een aantal oude bekenden, diverse gevangengenomen Jedi die hier al meer dan een jaar vastzitten. Het doel van de missie is om hen te bevrijden.

The High Republic Adventures (Phase III) #4 2In het vorige deel zagen we al om wie het gaat: Farzala Tarabal is één van de gevangenen. Hij leidt een groepje Jedi (onder wie ook Torban Buck) die hun ware aard al die tijd al hebben weten te verbergen. Dit omdat de gevangenisbewaarder van de Korvix Vorn de Jedi wil uitroeien. Hierbij krijgt hij hulp van Niv Drendow, die ondanks zijn beeltenis op de cover slechts een kleine bijrol heeft in dit verhaal. Drendow wil de Nameless inzetten om voor eens en altijd een einde te maken aan de Jedi. Hopelijk komt de reddingsmissie nog op tijd!

The High Republic Adventures (Phase III) #4 3aWe eindigen met een geweldige cliffhanger, die ik hier helaas niet ga navertellen. Als je wilt weten hoe deze comic eindigt zul je hem toch echt zelf moeten oppikken. Het voorgaande is in elk geval een spannende opzet naar wat nog komen gaat. Het voelt als een typisch heist-verhaal, gecombineerd met het plannen van een uitbraak. Het duurt even, maar aan het eind breekt de hel los. Inmiddels zijn er nogal veel verschillende personages om rekening mee te houden, wat voor de casual lezer wat verwarrend over kan komen. Maar dit zijn we uiteraard gewend in The High Republic.

The High Republic Adventures (Phase III) #4 3bWat het lezen ook ietwat moeilijk maakt is de enigszins chaotische vertelstijl van deze comic. Op een aantal pagina’s worden twee verhalen tegelijkertijd verteld, wat het lastig te volgen maakt. Zo dien je in de eerste helft het overleg tussen de admiraal en de Jedi te volgen, terwijl de innerlijke monoloog van Zeen Mrala er dwars doorheen loopt. Op de Korvix Vorn is hetzelfde het geval met de gebeurtenissen aldaar en de gedachtegangen van Farzala. Gelukkig is het geen straf om de comic meermaals te moeten lezen, zodat je beide lijnen kunt volgen.

The High Republic Adventures (Phase III) #4 4aEerder noemde ik al de tekenstijl van Elisa Romboli. Enkele van haar panels zijn echt om in te lijsten. Ze weet de essentie van Lula en Zeen goed te vangen in haar tekenwerk. Ook weet ze de gevangenisbewaarder over te laten komen als een echte creep. Daar tegenover staat dat het tekenwerk af en toe wat onevenwichtig overkomt. Waar je voor bepaalde personages echt de liefde kunt zien die erin is gestoken, lijkt het artwork op andere pagina’s soms wat vluchtig. De inkleuring door Michael Atiyeh en de daarbij behorende sfeer die in deze comic wordt neergezet is dan wel weer consistent en prachtig!

The High Republic Adventures (Phase III) #4 4bZoals de titel al doet vermoeden krijgen we uiteraard nog een tweede deel van deze “Now or Never”-verhaallijn. Hoewel het getoonde conflict slechts een klein onderdeel is van het algehele plot van Phase III, maken de gebeurtenissen me desondanks erg benieuwd waar dit in het volgende deel op uitdraait!

Star Wars: The High Republic Adventures (Phase III) #4 wordt door Dark Horse Comics enkel in de Verenigde Staten en Canada uitgegeven. Het is uiteraard wel mogelijk deze comic te importeren via bepaalde webwinkels, of af te wachten tot een Europese uitgever de comic hier uitbrengt.

Met dank aan Dark Horse Comics voor het ter beschikking stellen van Star Wars: The High Republic Adventures (Phase III) #4 voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!