Comic review: Star Wars – The High Republic Adventures (Phase III) #2

The Ballad of Tartak Vil, Part 1

The High Republic Adventures #2 header
Titel: Star Wars: The High Republic Adventures (Phase III) #2
Schrijver: Daniel José Older
Tekenaars: Harvey Tolibao & Nick Brokenshire
Uitgever: Dark Horse Comics
Publicatiedatum: 24 januari 2024
3

The High Republic Adventures (2023) #02In het vorige deel van The High Republic Adventures zagen we een bekende Jedi Padawan, van wie we dachten dat deze de val van Starlight Beacon niet had overleefd. Toch bleek het karakter nog in leven te zijn. Waar we in eerste instantie verwachtten dat Phase III vooral over Zeen Mrala zou gaan, zorgt deze verrassende wederopstanding ervoor dat de focus van deze reeks anders gaat zijn dan we oorspronkelijk dachten. Ik hoef hopelijk niet te zeggen dat je vanaf hier niet verder moet lezen als je het eerste deel nog niet hebt gecheckt. Het gaat namelijk uiteraard over Lula Talisola!

The High Republic Adventures #2 page 1Lula is veranderd. In The High Republic Adventures #1 zagen we al dat ze het Padawan-leven achter zich had gelaten en heerser was geworden op de maan van Bracont. Hierbij hulde ze zich in een Nihil-outfit en positioneerde ze zich als strenge heerser, wat mij in eerste instantie deed vermoeden dat Lula zich had geallieerd met deze duistere groepering. De hereniging met Zeen maakte echter iets in haar los en dit maakte me heel benieuwd naar het tweede deel van deze nieuwe reeks.

The High Republic Adventures #2 page 2Het duurde even (deel 1 is alweer anderhalve maand oud) maar eindelijk kreeg ik het vervolg in mijn handen. Gek genoeg geen Lula op de cover, al snap ik dit met het oog op mogelijke spoilers wel. De comic zet je in eerste instantie op het verkeerde been. De lezer krijgt een tekenstijl voorgeschoteld die ontzettend verschilt van wat vooraf ging. Dit tekenwerk is van de hand van Nick Brokenshire, wiens stijl je misschien herkent uit Hyperspace Stories #9. Deze stijl en het kleurgebruik zorgen ervoor dat het wat dromerig overkomt. Al snel blijkt dat we in een flashback zijn beland. Wat dit deel van het verhaal heel bijzonder maakt is dat er – op Lula’s innerlijke monoloog na – nauwelijks tekstballonnen zijn.

In de flashback zien we een gehavende Lula bij bewustzijn komen in de buurt van het wrak van Starlight Beacon. Verward trekt ze het pantser van een Nihil-krijger en trekt dit aan, waardoor ze qua uiterlijk kan doorgaan als lid van deze groepering. Een Jedi-reddingsteam duikt op, maar Lula herkent ze niet en slaat op de vlucht. Hierbij komt ze er door haar Force-vaardigheden al snel achter dat ze niet zomaar iemand is. Dit helpt haar om te overleven en opnieuw een plek in het universum voor haarzelf te vinden.

The High Republic Adventures #2 page 3Vervolgens schakelen we terug naar het heden, wat vergezeld gaat met een terugkeer naar de tekenstijl van Harvey Tolibao waar ik maar geen genoeg van kan krijgen. In dit deel van het verhaal zien we Zeen en Lula herenigd met Qort en 5A-G3, waarna ze het opnemen tegen de opstandige bevolking van de maan. Dit alles is in prachtige details en felle kleuren uitgevoerd, wat enigszins onevenwichtig overkomt vergeleken met het eerste deel van dit verhaal. Maar liefhebbers van kleurrijke actie worden werderom niet teleurgesteld!

The High Republic Adventures #2 page 4En dan zijn we ineens alweer 32 pagina’s verder. Terwijl er eigenlijk niet heel veel is gebeurd. Schrijver Daniel José Older heeft het verhaal in deze comic vooral door de beelden laten spreken. Uiteraard zijn het allemaal geweldige set pieces die we krijgen voorgeschoteld, maar op het gebied van plot had ik hier iets meer van verwacht. Ach, het is allemaal slechts nog een opzetje naar de gebeurtenissen in latere delen. En het is prettig om te zien hoe het Lula Talisola na de val van Starlight Beacon is vergaan.

The High Republic Adventures #2 page 5Dit tweede deel van de Phase III Adventures-reeks voelde hierdoor enigszins als een tussendoor-deeltje. Wellicht waren mijn verwachtingen gewoon wat te hoog. Verder kan ik me ook goed voorstellen dat pas later zal blijken dat dit een essentiële comic binnen het grote geheel is. En dan nog: The High Republic Adventures #2 is sowieso alleen al de moeite waard vanwege het tekenwerk!

Star Wars: The High Republic Adventures (Phase III) #2 wordt door Dark Horse Comics enkel in de Verenigde Staten en Canada uitgegeven. Het is uiteraard wel mogelijk deze comic te importeren via bepaalde webwinkels, of af te wachten tot een Europese uitgever de comic hier uitbrengt.

Met dank aan Dark Horse Comics voor het ter beschikking stellen van Star Wars: The High Republic Adventures (Phase III) #2 voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!