Comic review: Star Wars Hyperspace Stories #4

Mis dit verhaal niet op deze drukke Star Wars-dag!

Star Wars Hyperspace Stories 4
Titel: Star Wars: Hyperspace Stories #4
Schrijver: Amanda Deibert
Tekenaar: Lucas Marangon
Uitgever: Dark Horse Comics
Publicatiedatum: 1 maart 2023
4.5

Star Wars Hyperspace Stories 4 - coverHyperspace Stories #4 is fantastisch. Zo, dan weet je dat alvast en hoef je hier eigenlijk niet verder te lezen, want je kunt je tijd beter spenderen met je neus in de betreffende comic. Is ie dan zó goed? Jazeker. Ben je dit nu nog aan het lezen? Okay, dan kan ik wellicht net zo goed vertellen waarom deze comic zo geweldig is.

Een onopvallende titel?
Als je Star Wars-fan bent lijkt 1 maart 2023 wel een feestdag, vergelijkbaar met May the 4th. Vandaag kunnen we genieten van de seizoenspremière van The Mandalorian. En dat terwijl die andere serie (The Bad Batch) gewoon nog loopt én met een heel toffe nieuwe aflevering komt. Alsof dat vervolgens nog niet genoeg is, komen vandaag niet minder dan 6 (ZES!) nieuwe Star Wars-comics uit! Vijf titels van Marvel in de kwaliteit die we uiteraard van hen gewend zijn, maar de underdog die onverwacht tussen het overige Star Wars-geweld uit springt is de comic van Dark Horse Comics die vandaag verschijnt: Hyperspace Stories #4.

Star Wars Hyperspace Stories 4 - pagina 1

Het begint al bij de cover. Rey en Chewbacca, het duo dat we in de sequel-trilogie eigenlijk te weinig zagen. Slingerend tussen de Wroshyr-bomen en Wookiee-woningen op Kashyyyk, met de ondergaande zon in hun rug. En dat allemaal in de herkenbare klare lijn van Lucas Marangon. Waarvan we weten dat hij naast de cover ook het interieur heeft verzorgd, zoals bij Dark Horse-titels gelukkig vaker her geval is (Bij Marvel hebben de titels vaak een aparte cover artist). Dit alles belooft veel goeds!

Die beloftes worden direct waargemaakt. We zien een aantal prachtige shots van de Millennium Falcon waarin Rey en Chewbacca richting de Wookiee-thuisplaneet reizen. Wat hierbij opvalt is het verhaal dat op de achtergrond wordt verteld. De tekstbeschrijvingen in de hoek van de afbeeldingen zijn namelijk volledig op rijm! Een creatieve stijlkeuze van schrijfster Amanda Deibert. Het is even wennen, maar wanneer we verder lezen blijkt het heel goed bij het verhaal te passen.

Life Day is something every Wookiee loves a lot.
But all was at risk due to this Bounty Hunter’s plot.

Star Wars Hyperspace Stories 4 - pagina 2

Een Star Wars-sprookje
Rey en Chewie doen Kashyyyk namelijk aan vanwege de feestelijkheden rondom Life Day. De Wookiees vieren hiermee het leven en daarbij herdenken ze ook hun overleden vrienden en familieleden. Deze situatie, alsmede de leefsituatie van de Wookiees, zorgt direct voor een bepaalde sprookjesachtige sfeer, die perfect combineert met de dichtvorm van de vertelling. De begeleidende teksten brengen het verhaal al snel naar een hoger niveau. Al kan ik me voorstellen dat doorgewinterde striplezers die dit niet gewend zijn, het afleidend kunnen vinden.

Natuurlijk hoort bij een sprookje ook een gezonde dosis spanning. Ook op dit vlak zit het verhaal prima in elkaar, want direct vanaf de eerste pagina gaat er al iets niet helemaal volgens plan: de twee helden worden gevolgd door de vrouwelijke Twi’lek premiejager Mwarr Ja’randa. Wanneer we op de planeet aangekomen ontmoeten we Lumpawaroo, de zoon van Chewbacca, die voor het eerst kennismaakt met Rey. Ja’randa valt Rey aan, maar gelukkig weet de heldin haar blaster-schoten te ontwijken, waarna de huurling op de vlucht slaat. Er ontstaat een kat-en-muisspel, met Lumpawaroo als inzet.

Life Day is a Celebration of family and joy.
And a chance for Rey to meet Chewie’s not-so-little boy.

Star Wars Hyperspace Stories 4 - pagina 3

Balance in the Force
Naast bovengenoemde karakters, komen we in dit verhaal nog een oude bekende tegen, maar om achter deze verrassing te komen, zul je de comic toch zelf moeten checken. Hoewel de lezer wordt verleid door de belofte van een verhaal over bekende filmkarakters, zijn het de originele personages die het verhaal interessant maken. Uiteraard kunnen we niet heel veel karakterontwikkeling verwachten bij oude bekenden die zich tussen twee grotere hoofdstukken (Episode VIII en IX) bevinden. Toch zijn Rey en Chewbacca interessant geschreven. Wat hierbij zeker meehelpt, is hoe goed hun gelijkenis en emoties in beeld zijn gebracht.

Star Wars Hyperspace Stories 4 - pagina 4Waar dit soort beeldverhalen (voor een jongere doelgroep) vaak wat voorspelbaar is, weet dit vierde deel van Hyperspace Stories de lezer telkens opnieuw te verrassen. Amanda Deibert en Lucas Marangon doen dit door middel van een leuke groep hoofdpersonen en onverwachte (maar geen onlogische) plotwendingen. Ik heb in mijn reviews al vaker geroepen dat een goed Star Wars-verhaal wordt gekenmerkt door een goede balans tussen herkenbaarheid en verwondering. In deze comic hebben de makers deze balans perfect weten te vinden; het is fijn om bekende personages, typische Star Wars-elementen en toffe verwijzingen naar eerdere verhalen te zien in een vertelling waarin bijna elke pagina toch een bijzondere nieuwe ervaring is.

There is one thing to remember, if you are a bounty hunting rookie…
…It is not wise to upset a Wookiee.

Vergeet de rest niet
Kortom, een ontzettende aanrader dus. Maar dat kon je uit de intro hopelijk al opmaken. Tot nu toe is dit de beste Hyperspace Story die is verschenen. En dat zegt nogal wat, want de vorige delen waren ook allemaal prima. Kun je dit deel dan ook lezen wanneer je nog niet bekend bent met de serie? In principe wel. Hyperspace Stories is uiteraard opgezet als een serie losstaande verhalen. Al loont het de moeite om ze toch op volgorde te lezen: in mijn review van het eerste deel merkte ik al op dat de vertelstijl deed vermoeden dat er connecties tussen de losse verhalen zouden zijn. In dit deel wordt dat dubbel en dwars bevestigd. Dit alles bij elkaar maakt Hyperspace Stories #4 misschien wel de beste Star Wars-titel die op 1 maart 2023 is verschenen!

Star Wars Hyperspace Stories 4 - pagina 5

Hyperspace Stories #4 wordt door Dark Horse Comics enkel in de Verenigde Staten en Canada uitgegeven. Het is uiteraard wel mogelijk deze comic te importeren via bepaalde webwinkels, of af te wachten tot een Europese uitgever de comic hier uitbrengt.

Met dank aan Dark Horse Comics voor het ter beschikking stellen van Star Wars: Hyperspace Stories #4 voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!