Comic review: Star Wars Hyperspace Stories #3

Perfect voor fans van sequel-helden Finn en Poe

Hyperspace Stories 3
Comic review: Star Wars Hyperspace Stories #3
Titel: Star Wars: Hyperspace Stories #3
Schrijver: Cecil Castellucci
Tekenaar: Andy Duggan
Uitgever: Dark Horse Comics
Publicatiedatum: 21 november 2022
3.5

Hyperspace Stories 3 coverDe sequel-trilogie is een deel van de Star Wars-franchise dat over het algemeen nogal gemengde gevoelens oproept. Episode VII is in de ogen van sommigen teveel een herhaling van zetten, terwijl Episode VIII teveel een andere kant op zou gaan en Episode IX te onlogisch zou zijn. Velen zijn het er echter over eens dat er minstens één element is wat de films de moeite waard maakt. Iets wat gerust verder uitgewerkt had mogen worden. Namelijk de ‘bromance’ tussen ex-Stormtrooper Finn en X-Wingpiloot Poe Dameron. Voor degenen die hier meer van hadden willen zien, is er nu het derde deel van Hyperspace Stories. In deze comic staat de vriendschap tussen de twee helden uit de sequels namelijk centraal.

In de periode tussen de gebeurtenissen uit The Last Jedi en de climax in The Rise of Skywalker is de strijd tussen de Resistance en de First Order op zijn hevigst. Hoewel Supreme Leader Snoke niet meer leeft, krijgen de gevechtstroepen aan de kant van de helden het zwaar te verduren. Na de slag op Crait zijn nog maar weinig troepen over, dus General Organa stelt alles in het werk om haar legers te onderhouden. Voor dit onderhoud moet iedereen zijn steentje bijdragen, wat inhoudt dat Finn en Poe er gezamenlijk op uit worden gestuurd om op zoek te gaan naar een consistente voedselvoorziening.

Star Wars Hyperspace Stories 3 panel 1

Tijdens deze zoektocht komen ze op de planeet Kamil. Niet zomaar, want deze wereld staat bekend om het drukke landbouwcentrum. Er worden grote partijen vee verhandeld, maar de onderhandelingskunsten van Finn en Poe zijn helaas niet goed genoeg om een goeie deal te scoren. Ze besluiten hun geluk te beproeven in de plaatselijke bar, maar hier slagen ze ook niet. Ten einde raad bezoeken de mannen een dansclub in het centrum. Vissend naar informatie krijgen ze iets te horen over een partij zeldzame landbouwonderdelen, die op een trein worden geladen. De helden zien hun kans, want deze onderdelen zijn perfect voor het onderhoud van de Resistance-gevechtsschepen en als ze deze bemachtigen komen ze in elk geval niet met lege handen terug bij Generaal Organa. Nadat ze op slinkse wijze aan boord van de betreffende trein zijn gekomen, blijkt echter dat deze vol zit met troepen van de First Order. Hierdoor is het nog maar de vraag of het de helden zal lukken hun missie tot een goed einde te brengen.

Star Wars Hyperspace Stories 3 panel 2Schrijfster Cecil Castelluci schreef ook het vorige deel van Hyperspace Stories. Ze bewijst nogmaals dat ze erg goed overweg kan met personages die we reeds uit de films kennen, want de karakters van Finn en Poe zijn erg leuk uitgewerkt in dit verhaal. Ze gedragen zich exact zoals je ze kent uit de Skywalker Saga. Poe is de iets te zelfverzekerde piloot die door zijn overmoedigheid nogal eens in de problemen komt, terwijl Finn dan meteen klaar staat met een heerlijk bijdehante opmerking en Poe meer dan eens uit de brand moet helpen. Deze wisselwerking kennen we natuurlijk al een beetje uit de films, maar in dit avontuur komt hun bijzondere vriendschap perfect tot zijn recht. Als deze comic verfilmd zou worden, zou het een ‘buddy comedy’ zijn.

Wat ook opvalt aan Hyperspace Stories 3 is dat de stijl heel erg doet denken aan een Western (maar dan natuurlijk met een Star Wars-sausje). Je ziet dit direct aan de cowboy-achtige kleding die beide hoofdrolspelers dragen. Niet zo gek dat de outfits er zo uit zien, want dit uiterlijk is nodig om niet al teveel op te vallen in de stad op Kamil, die alle kenmerken heeft van een typisch western-stadje. En daar blijft het niet bij qua typische cowboyfilm-elementen. De bar die Finn en Poe bezoeken is bijvoorbeeld gewoon een Star Wars-versie van een typische Western-Saloon. De gebeurtenissen op de trein lijken verder ook één groot eerbetoon aan de welbekende Wildwest-verhalen.

Star Wars Hyperspace Stories 3 panel 4

Voor een interessante setting is natuurlijk ook belangrijk dat het tekenwerk de karakters en hun omgeving goed weergeeft en daarbij de juiste sfeer bepaalt. Gelukkig is tekenaar Andy Duggan niet de minste, en is het een prima keuze geweest om het artwork van dit verhaal aan hem over te laten. Duggan’s tekenstijl is weer heel anders dan de strakke lijnen van Lucas Marangon (Hyperspace Stories 1) en het ietwat schetsmatige van Megan Huang (Hyperspace Stories 2). De houdingen van de karakters lijken af en toe wat houterig, maar Finn en Poe zijn prima herkenbaar. Wat verder opvalt zijn de vele leuke details in het tekenwerk en vooral het kleurgebruik, wat natuurlijk heel belangrijk voor een Western-achtige sfeer.

Net als de vorige twee delen in de reeks, is de algehele ervaring van deze comic dat het een vermakelijk en laagdrempelig avontuur is, maar de gebeurtenissen uit de films niet in een compleet nieuw daglicht zet. Dat hoeft natuurlijk ook niet, want de belevenissen van de karakters zijn op zichzelf al leuk genoeg. In dit avontuur duurt het lang voor er wat actie in het verhaal komt, al is de climax van het verhaal zéér Star Wars-waardig. Verder is het fijn om te zien dat Finn en Poe zeer aan elkaar gewaagd zijn als actiehelden, maar elkaar als goede vrienden beschouwen. Iets waar we in de films eigenlijk al graag meer van hadden willen zien.

Star Wars Hyperspace Stories 3 panel 3Hou je van het sequel-tijdperk, dan weet ik zeker dat je deze comic leuk gaat vinden. Heb je er wat minder mee, dan kun je wellicht alsnog overtuigd raken door het artwork of de verwikkelingen van de twee onwaarschijnlijke vrienden uit de laatste filmtrilogie. Na drie delen Hyperspace Stories kan ik in elk geval stellen dat de variatie in karakters, tijdperken en creatieve teams de serie heel fris en levendig houdt. Wat hierbij ook helpt is dat het ondanks de uiteenlopende verhalen toch lijkt alsof er al wat subtiele lijntjes worden uitgezet naar een onderlinge connectie tussen de verschillende delen.

De toekomst zal leren of dit daadwerkelijk het geval is. Hopelijk leren we hier meer over in het vierde deel van deze serie, dat gepland staat voor volgende maand. Alsof mij dit nog niet benieuwd genoeg maakt, is ook al aangekondigd dat de volgende Hyperspace Stories van de hand zal zijn van het creatieve team dat ook het eerste deel deed (Lucas Marangon en Amanda Deibert). Al is dat natuurlijk maar een persoonlijke favoriet, en vind jij als lezer de avonturen van Finn en Poe op Kamil wellicht het beste deel van deze serie!

Star Wars Hyperspace Stories 3 panel 5

Hyperspace Stories #3 wordt door Dark Horse Comics enkel in de Verenigde Staten en Canada uitgegeven. Het is uiteraard wel mogelijk deze comic te importeren via bepaalde webwinkels, of af te wachten tot een Europese uitgever de comic hier uitbrengt.

Met dank aan Dark Horse Comics voor het ter beschikking stellen van Star Wars: Hyperspace Stories #3 voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!