Comic review: Star Wars Hyperspace Stories #2

Het tweede deel van de nieuwe Dark Horse Comics jeugdserie

Hyperspace Stories 2 cover
Comic review: Star Wars Hyperspace Stories #2
Titel: Star Wars: Hyperspace Stories #2
Schrijver: Cecil Castellucci
Tekenaar: Megan Huang
Uitgever: Dark Horse Comics
Publicatiedatum: 21 september 2022
3

Hyperspace Stories 2 coverNa het eerste deel dat zich tijdens de Clone Wars afspeelde, wil Dark Horse Comics ons direct duidelijk maken dat Hyperspace Stories het moet hebben van een gevarieerd aanbod. In het tweede deel maken we namelijk een tijdsprong naar de periode van de Original Trilogy. Hier zien we Luke Skywalker en Princess Leia in de periode tussen A New Hope en The Empire Strikes Back.

Leia wil op de ijskoude planeet Banas een bewakingspost opzetten om Keizerlijk verkeer in de gaten te houden. Luke reist met haar mee naar de planeet als versterking. Leia vindt dit enigszins overdreven, maar Luke verzekert haar dat ze voor de Rebellen te belangrijk is om een dergelijke risicovolle operatie alleen aan te gaan. Gelukkig blijkt dat Luke’s gezelschap op Banas geen overbodige luxe is, gezien de verwikkelingen waar de twee helden in verzeild raken. Het wemelt er namelijk van de Stormtroopers en Keizerlijke officieren.

Hyperspace Stories 2: Luke en Leia op weg naar Banas
Luke en Leia op weg naar Banas
Hyperspace Stories 2: Leia en Luke arriveren op Banas
Leia en Luke arriveren op Banas

Schrijfster Cecil Castellucci lijkt een voorkeur te hebben voor het karakter van Princess Leia, aangezien ze eerder ook al het jeugdboek Moving Target: A Princess Leia Adventure schreef. Dit was een samenwerking met schrijver Jason Fry. Nu heeft ze overstap gemaakt naar Star Wars comics. Haar specialiteit is wel nog steeds het schrijven voor een wat jongere doelgroep. Maar gelukkig zijn haar verhalen ook voor een ouder publiek geschikt, want ze zijn niet overdreven kinderachtig.

Hyperspace Stories 2: Snowtroopers op Banas
Snowtroopers op Banas

Zoals een Star Wars-titel betaamt, zit er redelijk wat actie in dit verhaal. Zoals verwacht raken Leia en Luke meer dan eens in conflict met Stormtroopers. Op de rustigere momenten zijn de gesprekken waarin de twee hoofdrolspelers het over hun jeugd hebben interessant. We zien een dialoog waarin Leia vertelt over haar kindertijd en haar allereerste ontmoeting met een Wookiee. Dit maakte blijkbaar grote indruk op haar. Voor Luke is dit maar moeilijk te begrijpen, aangezien hij op die leeftijd alleen maar van Wookiees had gehoord, maar er nog nooit een in het echt had gezien. In het begin wordt ook genoemd dat Leia een sterke vrouw is die Luke’s bescherming eigenlijk helemaal niet nodig heeft, maar in de loop van het verhaal wordt dit een beetje teniet gedaan. Hier had wellicht meer in gezeten.

Tijdens de omzwervingen van de twee helden raakt het verhaal een aantal thema’s aan. We zien wat de kracht van respect, vrijgevigheid en hoop kan bewerkstelligen. Luke en Leia worden geportretteerd als vrijgevige helden die voor iedereen klaarstaan, terwijl de Imperials uiteraard alleen maar op belangrijke grondstoffen en persoonlijk gewin uit zijn. Een heerlijke zwart-witte benadering dus, precies in de stijl van A New Hope. De karakterontwikkeling had misschien wat beter gekund, maar we moeten niet vergeten dat Hyperspace Stories laagdrempelige, korte verhaaltjes moeten blijven.

Hyperspace Stories 2: Leia en Luke ontdekken Keizerlijke troepen op Banas
Leia en Luke ontdekken Keizerlijke troepen op Banas

Het tekenwerk in deze strip is van de hand van Megan Huang. Ook zij is onder een andere functie al eerder aan de slag geweest in het Star Wars-universum. Voor IDW Publishing deed ze namelijk inkleurwerk voor uitgaven van Star Wars Adventures en The High Republic Adventures. Nu mag ze voor het eerst als tekenares aan de slag. Het valt direct op dat de direct een herkenbare sfeer neerzet met haar pastelkleur-achtige werk. Qua tekenwerk is het even wennen na de strakke lijnen van het voorgaande deel van Hyperspace Stories, want Huang tekent een stuk schetsmatiger. Persoonlijk ben ik er niet weg van, maar ik kan me voorstellen dat deze stijl genoeg lezers aanspreekt. De stijl als geheel past in elk geval prima bij een verhaal met Princess Leia in de hoofdrol.

Hyperspace Stories 2: Leia denkt terug aan haar kindertijd
Leia denkt terug aan haar kindertijd

Deze tweede “Hyperspace Story” is een wat minder spannend verhaal dan het eerste. Zeker niet slecht, maar ook niet wereldschokkend. Eerlijk gezegd had ik tot nu toe wat meer verwacht van de terugkeer van Dark Horse in het Star Wars-universum. Maar ook voor dit soort verhalen zullen er vast veel liefhebbers zijn. Cecil Castellucci en Megan Huang mogen ook het volgende deel voor hun rekening gaan nemen. In de aankondiging kunnen we alvast zien dat dit een verhaal wordt wat rond Finn en Poe Dameron zal draaien. Heel benieuwd wat ze hiermee gaan doen!

Hyperspace Stories #2 wordt door Dark Horse Comics enkel in de Verenigde Staten en Canada uitgegeven. Het is uiteraard wel mogelijk deze comic te importeren via bepaalde webwinkels, of af te wachten tot een Europese uitgever de comic hier uitbrengt.

Met dank aan Dark Horse Comics voor het ter beschikking stellen van Star Wars: Hyperspace Stories #2 voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!