Comic review: Star Wars Hyperspace Stories #12

The Little Things

Star Wars Hyperspace Stories #12 - header
Titel: Star Wars: Hyperspace Stories #12
Schrijver: Cecil Castellucci
Tekenaar: Lucas Marangon
Uitgever: Dark Horse Comics
Publicatiedatum: 13 december 2023
4

Hyperspace Stories #12Een nieuwe serie is gestart, terwijl een andere eindigt. Met het twaalfde deel van Hyperspace Stories komt deze serie helaas ten einde. Het was een gevarieerde serie vol ups en downs, die sprongen in de tijdlijn maakte tussen het jonge jaren van Anakin, Padmé en Obi-Wan, via de hoogtijdagen van The Empire met Luke, Leia en Han, en als andere uiterste de duistere tijd onder de First Order met Rey, Finn en Poe. Het waren Hyperspace-sprongen als het ware. Met telkens een aantal constanten: vrolijke avonturen met een duidelijke boodschap, op toegankelijke wijze verteld door getalenteerde schrijvers en tekenaars. En als belangrijkste gemene deler de schattige knuffel-Wookiee. Komen we er in dit laatste deel – dat zich toepasselijk afspeelt tijdens de film die dit jaar zijn 40-jarig jubileum viert – eindelijk achter wat de precieze connectie tussen al deze verhalen precies inhoudt?

Star Wars Hyperspace Stories #12 - 1De eerste preview van de cover deed ondergetekende al reikhalzend uitkijken naar een knallende laatste Hyperspace Story: niet alleen zouden we de beroemde finale van de originele Star Wars-trilogie opnieuw gaan beleven, ook was de tekenstijl van de cover onmiskenbaar die van een van mijn favoriete tekenaars: Lucas Marangon. Je kent zijn stijl wellicht al van Hyperspace Stories #1 en #4, of zijn Legends-verhalen over Tag & Bink, General Grievous en Qui-Gon & Obi-Wan. De welbekende strakke, maar oh zo gedetailleerde stijl van deze Mexicaanse kunstenaar vind ik altijd een lust voor het oog: een herkenbare eigen lijn die tegelijkertijd heel toegankelijk oogt.

Gelukkig mocht Marangon ook het binnenwerk van deze comic verzorgen. Waarbij hij zich niet heeft ingehouden: de beloofde Battle of Endor wordt vanuit een nieuw oogpunt verteld en knalt bijna letterlijk van de pagina’s. Niet vaak zag je Star Destroyers, Rebellenschepen, de planeet Endor en de ruimte eromheen zo mooi in beeld gebracht. Uiteraard komen in deze scènes een aantal geliefde Star Wars-karakters uit Return of the Jedi langs. Waar andere tekenaars soms wel eens moeite lijken te hebben met de gelijkenissen van geliefde Star Wars-filmhelden zien de door Marangon getekende figuren er ogenschijnlijk simpel uit maar kloppen ze perfect.

Star Wars Hyperspace Stories #12 - 2

Star Wars Hyperspace Stories #12 - 3Die link naar de veertig jaar oude klassieker zorgt voor een hoop gave momenten van herkenning. Maar ook al wordt de Battle of Endor zo uitvoerig in dit verhaal getoond, het is niet de hoofdmoot. Hyperspace Stories #12 draait namelijk om een nieuw karakter, rebellen-technicus Evans Basch. Op de eerste pagina zien we hem aan boord van een schip vol vluchtelingen dat wordt achternagezeten en beschoten door TIE Fighters. Basch helpt de vluchtelingen het schip te verlaten, dat steeds meer beschadigd raakt. Bij het redden van een jong meisje komt de techneut in het bezit van de pop die we in bijna elk eerdere deel van deze serie al hebben gezien: de Wookiee-knuffelpop. Kort hierna weet Basch op het nippertje zelf ook het ten dode opgeschreven schip te verlaten.

Star Wars Hyperspace Stories #12 - 4Nadat de held is geland, bijgekomen en opgelapt, vertrekt hij richting de Rebellenvloot. Deze is voorbereidingen aan het treffen om een aanval uit te voeren op de Death Star II boven de bosmaan van Endor. Basch gaat ondertussen op zoek naar het meisje om haar de knuffel terug te geven, maar tevergeefs. Als geluksbrenger houdt hij de kleine Wookiee daarom maar bij zich. Zelfs wanneer zijn nieuwe missie klaarstaat: Met niemand minder dan Lando Calrissian mee in de cockpit van de Millennium Falcon tijdens de beslissende slag tegen The Empire!

Star Wars Hyperspace Stories #12 - 5

Star Wars Hyperspace Stories #12 - 6Hoe deze slag voor de bemanning van de Falcon verloopt, weet je hopelijk al van de film. Maar daar gaat het natuurlijk niet om. Het gaat om hoe Basch dit beleeft. Het is een gewaagde zet van schrijfster Cecil Castellucci om deze laatste Hyperspace Story om een origineel karakter te laten draaien, terwijl we in alle voorgaande delen diverse bekende Star Wars-helden in verschillende hoofdrollen zagen. Wat dat betreft zou je hierbij voor de finale van een dergelijke serie misschien ietwat teleurgesteld kunnen zijn. Een nieuw karakter maakt een verhaal als dit echter wel extra spannend, want in tegenstelling tot de beroemdheden weet je natuurlijk niet of Basch het zal overleven. En zoals eerder gezegd komen er gelukkig genoeg bekende gezichten langs.

Star Wars Hyperspace Stories #12 - 7Uiteindelijk is dan de cirkel rond. Hyperspace Stories was een geweldig gevarieerde rit door verschillende Star Wars-periodes. Bij het uitkomen van elk nieuw deel besefte ik me steeds meer dat de makers erg zorgvuldig een overkoepelende verhaalstructuur hebben gecreëerd, die in het twaalfde en laatste deel wel tot een bijzondere conclusie móest komen. En die belofte is geheel ingewilligd. En alsof dat niet genoeg is, is er nog iets dat de gehele serie extra waardevol maakt: Naast het teruglezen van de verhalen waarbij je begint met Hyperspace Stories #1 en eindigt met #12, kun je er ook voor kiezen om alles op chronologische volgorde te lezen, voor een geheel nieuwe kijk op de complete serie! Een knap staaltje comic-creatie, maar laat dat maar aan de professionele Star Wars-verhalenvertellers van Dark Horse Comics over.

Star Wars Hyperspace Stories #12 - 8

 

Hyperspace Stories #12 wordt door Dark Horse Comics enkel in de Verenigde Staten en Canada uitgegeven. Het is uiteraard wel mogelijk deze comic te importeren via bepaalde webwinkels, of af te wachten tot een Europese uitgever de comic hier uitbrengt.

Met dank aan Dark Horse Comics voor het ter beschikking stellen van Star Wars: Hyperspace Stories #12 voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!