Comic review: Star Wars Hyperspace Stories #11

A Force United

Star Wars Hyperspace Stories #11 review header
Titel: Star Wars: Hyperspace Stories #11
Schrijver: Amanda Deibert
Tekenaar: Megan Huang
Uitgever: Dark Horse Comics
Publicatiedatum: 22 november 2023
3.5

Hyperspace Stories #11Met de elfde uitgave van Hyperspace Stories zijn we bijna aan het einde gekomen van deze comic-serie. Aangezien de verschillende verhalen elkaar niet chronologisch opvolgen, komt het op één na laatste deel niet echt over als een opzet voor de grote finale. Maar niettemin is dit deel een leuke toevoeging aan de serie. Zeker voor fans van de film Attack of the Clones, waar deze comic meer dan eens aan doet denken.

Star Wars Hyperspace Stories #11 2Dat dit verhaal je aan Episode II kan herinneren is niet gek als je ziet wie de hoofdrollen in het verhaal A Force United hebben: Yoda en Mace Windu. We zien ze aan het begin van de Clone Wars, maar van een grootschalig galactisch conflict lijkt nauwelijks sprake: de twee Jedi Masters begeleiden een groepje Jedi Younglings op excursie naar een archeologische opgraving. Ook Wookiee-leider Yarua en zijn dochter Viiveenn zijn erbij. De excursielocatie is niet zomaar gekozen, want men heeft historische Jedi-artefacten gevonden! In eerste instantie lijkt het een vredig uitstapje. Gelukkig blijft het niet hierbij (dan werd het verhaal wel erg saai) en het duurt niet lang voor de opgraving plotseling wordt aangevallen.

Star Wars Hyperspace Stories #11 1

Star Wars Hyperspace Stories #11 2Een mysterieuze groep blauwe aliens belegert de Jedi. De aanvallers zitten achter één van de opgegraven voorwerpen aan. Yoda en Windu houden de groep veilig, maar merken al gauw dat er iets niet helemaal in de haak is. Na een periode van bezinning en discussie zijn ze er achter dat dit niet zomaar een groep dieven is, maar dat ze in opdracht werken van iemand. Wie dat is, is voor de helden direct duidelijk. De lezer komt hier pas later achter.

Star Wars Hyperspace Stories #11 3Maar daarvoor zul je deze comic zelf moeten lezen. Het is een leuk maar niet heel spannend mysterie wat door de twee Jedi Masters opgelost moet worden. Zelf zouden ze zeggen dat de weg ernaartoe belangrijker is dan de bestemming. Dat is hier zeker het geval, want op weg naar de uiteindelijke confrontatie is het erg leuk om te zien hoe Yoda en Mace Windu met wederzijds respect samenwerken. De karakters zijn door schrijfster Amanda Deibert perfect geschreven op een manier zoals we ze kennen uit de films. Daarbij vinden we ook in dit verhaal weer wat interessante aanknopingspunten met de voorgaande Hyperspace Stories.

Star Wars Hyperspace Stories #11 4De planeet waar dit alles zich afspeelt is een soort paradijselijk oord. Hier had ik graag wat meer van gezien, want naast de iconische personages staat Star Wars natuurlijk ook bekend om zijn exotische omgevingen. We zien nu alleen dat het er altijd lekker weer is en er slechts één dorpje lijkt te zijn waar de lokale bevolking woont. Tekenares Megan Huang brengt dit alles netjes in beeld, maar niet heel spannend. Het prachtige kleurgebruik valt hierbij wel heel erg op. De stijl herkende ik uit Hyperspace Stories #2. Destijds was ik niet ontzettend onder de indruk, maar het lijkt erop dat Huang haar kundigheid in de tussentijd heeft weten te verbeteren!

Hyperspace Stories #11 is een leuke toevoeging aan de reeks, al is het niet een van de hoogtepunten. Ben je op zoek naar een duister verhaal waarbij het nog maar de vraag is of iedereen het zal overleven, dan is dit niks voor je. Liefhebbers van de prequels zullen hier het meeste plezier aan beleven. En eigenlijk is Hyperspace Stories #11 ook gewoon prima leesvoer voor iedereen die van flitsende lightsaber-actie houdt. Op naar het laatste deel!

Star Wars Hyperspace Stories #11 6

Hyperspace Stories #11 wordt door Dark Horse Comics enkel in de Verenigde Staten en Canada uitgegeven. Het is uiteraard wel mogelijk deze comic te importeren via bepaalde webwinkels, of af te wachten tot een Europese uitgever de comic hier uitbrengt.

Met dank aan Dark Horse Comics voor het ter beschikking stellen van Star Wars: Hyperspace Stories #11 voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!