Comic review: Star Wars Hyperspace Stories 6

Greedo: A Star Wars Story

Hyperspace Stories #6
Titel: Star Wars: Hyperspace Stories #6
Schrijver: Cecil Castelluci
Tekenaar: Eduardo Mello
Uitgever: Dark Horse Comics
Publicatiedatum: 26 juli 2023
3.5

Hyperspace Stories 6Of hij nu als eerste schoot of niet, nagenoeg elke Star Wars-fan kent Greedo. De beruchte premiejager die een klein bijrolletje had in A New Hope en daarin één van de eerste schurken was die in de saga werd gedood, speelt hij indelijk eens de hoofdrol in zijn eigen verhaal. Na Asajj Ventress is de bekende Rodian nu de tweede booswicht waar een uitgave in de serie Hyperspace Stories aan is gewijd.

We zagen het al in Episode IV: Eigenlijk is Greedo maar een sukkel. In Hyperspace Stories #6 komen we er achter dat dit nooit anders is geweest. In de tijd dat hij nog maar net voor zichzelf is begonnen in de onderwereld van Tatooine, zien we Greedo voor het eerst aankloppen bij het paleis van Jabba The Hutt. Hij weet zich naar binnen te werken en komt voor de neus van de grote misdaadbaas te staan. De klunzige Rodian heeft geld nodig en het is zijn bedoeling om een mooie klus te scoren, maar dat gaat zomaar niet.

Hyperspace Stories #6Greedo wordt gezien als een onbeduidend figuur en krijgt het advies om zichzelf eerst te bewijzen voordat hij überhaupt mag aankloppen voor Jabba’s belangrijkere klussen (zoals bijvoorbeeld schulden terughalen bij smokkelaars). En dus gaat hij te rade bij de andere criminelen die zich in Jabba’s paleis aan het vermaken zijn. Als onderdeel van het entertainment ziet Greedo een optreden van zangeres Bennun Glau, door wie hij betoverd raakt. Een romance ontstaat en de Rodian vertelt Bennun dat hij alles voor haar zou doen. De zangeres is echter ook niet de meest eerlijke en maakt misbruik van Greedo’s belofte door hem allerlei vreemde klusjes op te laten knappen. Verblind door liefde heeft Greedo echter niets door. Dit kan nooit goed aflopen…

Hyperspace Stories #6En uiteraard doet het dat ook niet. Wat dat betreft is het verhaal van Hyperspace Stories 6, geschreven door Cecil Castelluci (die eerder ook al het tweede en derde deel in deze reeks schreef) ietwat voorspelbaar. Gelukkig weten we dat Greedo het uiteindelijk zal overleven en is het leuk om te ontdekken hoe de vork precies in de steel zit. Het helpt dat de karakterisering van de hoofdpersonages erg goed is gedaan. Je leeft vooral met Greedo mee, die zich ineens een hele vent voelt nu zijn aanwezigheid door Bennun op prijs wordt gesteld. De zangeres zelf is een interessant karakter dat van Greedo afhankelijk lijkt, maar ondertussen van alles bekokstooft. En uiteraard weten we wat we van Jabba en zijn onderdanen kunnen verwachten.

Hyperspace Stories #6

Hyperspace Stories #6Het is aan de ene kant sneu om Greedo zo te zien stuntelen, maar ergens ook wel weer grappig. Alsof je een ongeluk in slow motion ziet gebeuren. Maar de weg naar de conclusie van het verhaal is divers en zit vol verrassingen. De naam Star Wars wordt zelfs geëerd door daadwerkelijke momenten dat er strijd wordt geleverd in het heelal. Zonder al teveel te verklappen kan ik ook al zeggen dat er ondanks de voorspelbaarheid toch leuke verrassingen aan het eind van dit verhaal te vinden zijn.

Hyperspace Stories #6Het moge duidelijk zijn dat deze uitgave van Hyperspace Stories geen essentieel verhaal is, al wordt wel enigszins duidelijk waarom Greedo later in een vrij prominente rol voor Jabba werkt, terwijl hij toch de vervelende karweitjes mag opknappen. Desalniettemin is deze uitgave een genot om te lezen. De tekenstijl van Eduardo Mello helpt hier heel erg bij. Hoe hij het voor elkaar krijgt om het vrij uitdrukkingsloze gezicht van Greedo uit Episode IV in deze comic alle mogelijke emoties van teleurstelling en angst tot blijdschap en verliefdheid te laten tonen is mij een raadsel, maar ik vind het erg knap gedaan. Verder weet hij de binnenkant van Jabba’s Palace op een sfeervolle manier weer te geven en een aantal geweldig ontworpen nieuwe karakters, voertuigen en locaties te introduceren.

Wederom weet Hyperspace Stories dus niet teleur te stellen. Uiteraard bestaat deze serie niet uit baanbrekende verhalen, maar ze zitten meestal prima in elkaar. En net als in de vorige delen wordt er gehint naar een overkoepelend plot, dus het loont nog steeds de moeite om alle delen in deze reeks te lezen. Al zijn ze per stuk ook prima op te pikken, en deze nieuwste uitgave is hier een prima voorbeeld van!

Hyperspace Stories #6

Hyperspace Stories #6 wordt door Dark Horse Comics enkel in de Verenigde Staten en Canada uitgegeven. Het is uiteraard wel mogelijk deze comic te importeren via bepaalde webwinkels, of af te wachten tot een Europese uitgever de comic hier uitbrengt.

Met dank aan Dark Horse Comics voor het ter beschikking stellen van Star Wars: Hyperspace Stories #6 voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!