Boekreview: The Edge of Balance: Precedent

The Edge of Balance: Precedent
Titel: The High Republic: The Edge of Balance Precedent
Auteurs: Daniel José Older
Script/ Illustraties: Tomio Ogata
Publicatiedatum: 23 mei 2023
3.5

Star Wars: The High Republic: The Edge of Balance: Precedent (Manga paperback)The High Republic: The Edge of Balance: Precedent van Daniel José Older (verhaal) en Tomio Ogata (script en artwork) is het derde deel in de The Edge of Balance manga serie. Het begint in het Phase I tijdperk van The High Republic, waar Vol Garat met een stel Nihil op Banchii arriveren om een object te vinden dat Marchion Ro graag wil hebben. Hier treffen ze ZZ-10 aan, een droid die zich 150 jaar geleden in slaapstand heeft laten opsluiten door de Wookiee Padawan Arkoff. ZZ ontwaakt en vertelt ons in de vorm van een flashback wat er 150 jaar eerder gebeurt is. Op de planeet Dalna raakte The Mother en haar Path of the Open Hand, met behulp van de Nameless, in gevecht met de Jedi. ZZ en Arkoff waren daar, net als Vol, aanwezig en in dit verhaal krijgen we een breder beeld van dat gevecht en zien we wat aanvaringen met de Nameless gedaan hebben met Jedi die te dicht bij deze vreemde wezens in de buurt kwamen. 

ZZ’s verhaal focussed zich vooral op Arkoff en zijn meester, Jedi Master Ravna, maar we spenderen ook flink wat tijd met Azlin Rell, de Jedi die – in Path of Deceit de overblijfselen van Padawan Kevmo Zink en Master Zallah Macri ontdekte. In Precedent zien wat hoe zijn eigen aanvaring met de Nameless zijn leven veranderd heeft. Hij is levend ontsnapt, maar mentaal is hij er ontzettend slecht aan toe. Hij ziet gruwelijke visioenen en weet de realiteit niet meer van zijn nachtmerries te onderscheiden. De ervaringen van Azlin zijn het beste van dit verhaal, hartverscheurend, maar ook het meest interessant. Arkoff’s achtergrond is leuk, maar niet baanbrekend. Zijn meester is interessant, maar zullen we uiteindelijk ook snel vergeten zijn. Vooral in het grotere plaatje van The High Republic is Azlins ervaring ontzettend interessant, we wisten al wat een aanvaring met de Nameless kan betekenen voor een Jedi, maar de manier waarop Azlins leven uiteenvalt – en vooral de visuele manier waarop dat door Ogata uitgebeeld wordt – is een heel sterk element. Een element dat we in gedachten houden als we aan Phase III beginnen. Want ook als een Jedi aan de Nameless weet te ontsnappen, wil dat dus niet zeggen dat ze aan de Nameless weten te ontsnappen! De grote vraag aan het einde van dit verhaal is of Arkoff’s ervaringen 150 jaar geleden, een rol gaan spelen in Phase III. Al bevond Arkoff zich op Starlight Beacon, dus wellicht zien we hem niet eens meer terug!

Een visioen van Azlin Rell.
Een visioen van Azlin Rell.

In dit derde volume van The Edge of Balance ben ik helaas veel minder te spreken over het artwork, waar de zwart-witte vertolking van het verhaal in Volume I en Volume II erg effectief, mooi, gedetailleerd en vooral overzichtelijk was, is dat in Volume III helaas veel minder het geval. De stijl is anders, wat logisch is met een andere tekenaar, dat hoeft op zichzelf niet slecht te zijn. Wat mij echter ontzettend stoorde was dat het artwork ontzetten chaotisch overkomt. De nachtmerrie beelden uit Azlin’s geest zijn daadwerkelijk bloedstollend, maar los daarvan gebeurt er veel te veel op de pagina’s, en de panelen springen veelal van de hak op de tak, waardoor het lastig is om te volgen wat er gaande is. Ook had ik regelmatig het gevoel alsof de pagina’s verkeerd gesneden waren en dat er dus een hoop van de pagina ontbrak. Ik ben verder niet bekend met het werk van Ogata, maar als dit een goede indicatie is van zijn stijl, dan verwacht ik helaas niet dat ik een fan ga zijn van zijn overige werk.

Vol Garat heeft een uitgesproken mening!
Vol Garat heeft een uitgesproken mening!

Het verhaal op zichzelf is erg interessant, maar geen verplichte kost. Het gevecht om Dalna krijgt iets meer diepgang door de andere kijkhoeken, maar dat kun je prima overslaan als je liever enkel de The High Republic boeken leest, we leren geen baanbrekende nieuwe dingen. Als je je iets meer wil verdiepen in het effect dat de Nameless op Jedi kunnen hebben, dan kan ik je dit verhaal wel heel erg aanraden. Maar als je tijd te kort komt, kun je The Edge of Balance: Precedent prima links laten liggen.

Met dank aan VIZ Media voor het beschikbaar stellen van The High Republic: The Edge of Balance: Precedent voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!