Young Jedi Adventures Review

Star Wars animatie op zijn top voor jonge fans

Waar The High Republic afgelopen week met de release van Star Wars Jedi: Survivor al de nodige exposure kreeg, is het vandaag op Star Wars dag voor het eerst dat we het tijdperk in een compleet nieuwe serie op Disney+ te zien krijgen. Verwacht daar echter niet gelijk teveel van; deze serie is vooral gemaakt voor de jonge Star Wars fans.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik er als 33-jarige Star Wars fan naar kijk en me, wellicht zoals verwacht, nauwelijks aangetrokken voel tot de serie om het serieus te volgen. Echter kan ik me goed voorstellen dat dit heel anders is als je samen met (je) kinderen kijkt en daar zit dan ook gelijk de grootste kracht van de serie: het is een nieuw entreepunt in de Star Wars franchise, voor kinderen waarvoor de films en zelfs animatieseries zoals The Clone Wars, Rebels en Resistance nog net niet geschikt genoeg zijn. Een andere reden om hier met plezier naar te kijken is als je bovengemiddelde interesse in het tijdperk van The High Republic hebt natuurlijk, want daarvan hebben we simpelweg nog nooit iets op beeld gezien.

Zelf moest ik het ook vooral van het laatste hebben en hoewel ik slechts één High Republic boek heb gelezen, maar verder wel alle comics zoveel mogelijk heb meegelezen met onze comicsclub in de community bleek dit voor mij persoonlijk niet voldoende om de serie voor mij pakkend te maken. Zoals Marko in Discord al zei, wellicht zou het beter zijn om voor een recensie als deze een kind te vragen wat die ervan vond. Geen slecht idee! En ik moet toegeven; tot nu toe zijn de reacties die ik lees van mensen die met jonge kinderen kijken alleen maar positief.

Young Jedi Adventures is Star Wars op z’n basaalst

Star Wars voor de allerjongsten, hoe ziet dat eruit? We volgen enerzijds de nieuwe karakters Kai, Lys, Nubs (alledrie Jedi-leerlingen) en Nash die met elkaar avonturen beleven en lessen leren over wat het betekent om een Jedi, of een ‘goed’ persoon te zijn. Nash is de piloot met een schip en heeft haar eigen mini-droid companion. Qua bekende karakters moeten we het gezien het tijdperk enkel doen met wat cameo-verschijningen van Yoda, die er inderdaad jonger en fysiek gezien beter dan ooit uitziet.

Vriendschap en het helpen van anderen zijn twee factoren die vrijwel elke aflevering wel terugkomen en de serie lijkt jonge kijkers ook te willen leren wat het betekent om een ‘goed’ persoon te zijn. Er zitten hier en daar best wel wat onderliggende boodschappen verstopt die ook niet zouden misstaan in een gemiddelde Disney animatiefilm. Sowieso is de stijl er ook naar; want Young Jedi Adventures ziet er m.i. fantastisch uit voor de categorie series waar het onder valt. De kleuren spatten van je scherm en de lichteffecten en reflecties op de karakters, voertuigen en de omgeving zijn van een dusdanig hoog niveau dat de serie zich visueel aardig kan meten met de grote budget animatiefilms van een paar jaar geleden.

Ik kan me voorstellen dat de serie qua audiovisuele stijl makkelijk de aandacht van jonge kijkers pakt en de karakters bevatten elk ook verschillende eigenschappen waardoor veel kinderen zich makkelijk in één van hen of wellicht meerderen kunnen verplaatsen. Uiteindelijk is die relatie met de karakters natuurlijk het belangrijkst, al moet gezegd worden dat ik daar persoonlijk helaas niet veel van ervoer. Daar probeer ik echter wel doorheen te kijken; want nogmaals, deze serie is niet gemaakt voor fans zoals ik.

Perfect entreepunt voor jonge kijkers

Daarmee wil ik overigens niet per se zeggen dat een andere volwassen fan de serie ook weinig aan zal vinden; ik wil je vooral aanmoedigen om de serie wel een kans te geven! Echter kwam ik er zelf al snel achter dat Young Jedi Adventures niet voor mij is, al zal ik de laatste afleveringen nog wel afkijken om hopelijk iets meer te leren over het tijdperk dat mij wel interesseert: met name locaties, nieuwe beesten, aliens en natuurlijk wat Yoda allemaal heeft uitgespookt in dit tijdperk. Voor mij houdt het daarmee wel een beetje op, maar ik ben blij dat Lucasfilm de leeftijdscategorie van 5-10 jaar ook serieus neemt en hen content biedt waardoor ze wellicht op latere leeftijd makkelijk in Star Wars kunnen rollen. Uiteindelijk is dat ook waar de serie op beoordeeld moet worden: is het een goed entreepunt in Star Wars voor de jonge kijker? Daarop durf ik weldegelijk met volmondig “ja” te beantwoorden.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!