Willow

Willow Aflevering 7: Beyond The Shattered Sea Review

Het is donker voor de zon opkomt...

Met de grote finale volgende week, brengt de één na laatste aflevering van Willow ons naar belangrijke plekken. De rand van de wereld, de Immemorial City en die plek waar een ieder zijn gezonde verstand lijkt te verliezen…

Deze review staat vol met spoilers. Heb je de aflevering nog niet gezien, stream deze dan, voor het lezen, eerst op Disney+.

Review Aflevering 1: The Gales
Review Aflevering 2: The High Aldwin
Review Aflevering 3: The Battle of the Slaughtered Lamb
Review Aflevering 4: The Whispers of Nockmaar
Review Aflevering 5: Wildwood
Review Aflevering 6: Prisoners of Skellin

Waar de Willow-aflevering van vorige week de vaart er van voor tot achter in had zitten, weet Beyond The Shattered Sea duidelijk gas terug te nemen. We verlaten (letterlijk) het land gevuld met prachtige bossen, uitdagende valleien en gevaarlijke kerkers en ruilen dit in voor een zeelandschap zoals je dat nooit eerder zag. Waar de wereld gelaagd was en gevuld met hoge bergen, brengt de zee een uitzicht dat compleet plat is. Troosteloos naar alle kanten. Een uitzichtloze omgeving welke synoniem staat voor de reizigers in het avontuur. Want nu de grote climax voor de deur staat, lijkt onze Fellowship duidelijk niet meer te weten waar ze voor strijden. Tenminste, dat denken ze.

De aflevering doet dan ook alles om de pionnen op de juiste plek te krijgen. Zo beginnen we met Airk en zijn onbekende ‘vriendin’, welke hij op het einde van de vorige aflevering mocht ontmoeten. Net als hem lijkt ze opgesloten in de leegte van de Immemorial City met geen manier om te ontsnappen. Lili, zoals ze blijkt te heten is gevangen, afstandelijk en lijkt door te hebben wie of wat Airk nu precies is. Hij vertelt haar over het feit dat de wereld niet verandert. De wolken gaan veel te snel, maar de zon gaat nooit onder. Maar toch, alles kan veranderen, als je daar maar genoeg voor vecht of lang genoeg op wacht. Wel bekruipt tijdens het kijken meteen het gevoel dat deze vrouw niet helemaal is wat ze zegt dat ze is. Iets wat later in de aflevering dan ook duidelijk lijkt te worden.

Wanneer hij zegt dat het veilig is om het vreemd gekleurde water te drinken, wat erg veel lijkt op het vreemde elixer dat de trollen aan het maken waren in de vorige aflevering, ziet hij al snel zijn zus Kit verdrinken in het goedje. Exact daar waar we haar vorige week hebben achter moeten laten. De aflevering gaat dan meteen verder waar we vorige week moesten stoppen, uiteraard met een Elora Danan die haar toch weet te redden. Met het gebruiken van de juiste en de meest krachtige magie tot op heden weet ze Kit van de dood te redden en mogelijk de ware tovenares in haarzelf te hebben ontwaakt. We zagen heel de serie door dat Elora’s haren steeds wat roder werden, maar na dit magische vertoon is de blondine een ware redhead geworden. Precies zoals ze ooit was als baby, precies wat Sorsha heeft willen verbergen. Na de redding duurt het niet lang voordat de Shattered Sea gevonden is, de plek waar alle landkaarten stoppen. De laatste test die onze reizigers moeten ondergaan gaat beginnen. Niets is meer zeker, behalve dat Airk aan de andere kant van dit eindeloze water is.

Voorbij de Shattered Sea

Interessant is dat de zee niet een zee is zoals we die in onze wereld vinden. Het is een gladde, natte bedoeling met zoveel zout dat er gewoon overheen gelopen kan worden. Nadat een oude man, aan de rand van de zee, vertelt dat het grootste gevaar niet de zee is, maar het feit dat er geen einde aan komt en je zo lang bezig bent om je doel te bereiken, dat je vergeten bent waarom je daar wilde zijn, lijkt de test gevaarlijker dan ooit. Bij Airk probeert de nieuwe vrouw hem langzaam maar zeker dingen te laten doen waarvan hij weet dat ze niet gedaan moeten worden. Alsof ze een duistere kant in hem los wil maken. Het is vaag, maar Airk valt voor haar. Is de ‘dark side’ in hem ontwaakt? Is hij bezeten?

Ondertussen worden Willow en zijn reisgenoten aangevallen door de Gales. Opvallend hierbij is dat dit gevecht tijdens klaarlichte dag afspeelt. Het is bijzonder fijn als er gewoon licht schijnt tijdens een grote actiescene waardoor wij als kijkers goed kunnen volgen wat er daadwerkelijk voltrekt op het scherm. Vorige week waren verschillende scènes weer zo donker dat de helderheid van de tv weer helemaal omhoog moest om maar iets te kunnen zien. Elora krijgt door dat ze ‘voor haar komen’, maar uiteraard weet het team te ontsnappen.

De grens van de wereld wordt opgezocht in Willow

De lange, lange tijd op zee wordt niet alleen besteed om relaties tussen personages nog iets uit te diepen (jawel, de kus vindt eindelijk plaats!), maar ook om de personages van elkaar weg te laten stappen. Gewaarschuwd werd dat de zee de reizigers gek zou maken, tegen elkaar op zou zetten en misschien zelfs ervoor zou zorgen dat ze elkaar zouden gaat uitmoorden. Willow ziet hoe zijn dochter op het laatste moment van haar leven is omdat haar vader haar verliet. Hij wil terug, de groep verlaten. Ook Boorman ziet het na een tijd niet meer zitten en wil terug naar het vaste land. Weg van de missie. Weg van Airk’s redding en vooral weg bij Elora Danan. Het is dan ook mooi om te zien dat Elora en Kit, de zwakkere schakels uit het team nadat ze elkaar niet uit konden staan en Kit denkt dat haar vader haar verlaten heeft door Elora, hier juist de kracht in elkaar vinden om door te gaan. Om vertrouwen te hebben. Vertrouwen in de missie, in de magie en in elkaar. En daar, aan de rand van de wereld, na maanden reizen, laten ze zich over de rand storten. Puur uit vertrouwen, terwijl de rest toekijkt.

Wanneer ze wakker worden na een flink lange val naar beneden vinden ze dan eindelijk de Immemorial City. Dit terwijl de rest van het team hen niet achtervolgde. Ze staan er alleen voor. Tot een deur open gaat en daar een compleet nieuwe versie van Airk staat. Wat moet dit betekenen? Heeft het kwaad hem volledig in haar macht? Is Airk dood en is dit een projectie van zijn perfecte zelf? We gaan het horen in de komende finale…

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!