Obi-Wan Kenobi
StarWars.com

Wat verwachten we van Star Wars: Obi-Wan Kenobi?

We krijgen in elk geval de "rematch of the century"!

Obi-Wan Kenobi
Release Date
25 mei 2022
Schrijver
Joby Harold
Regisseur
Deborah Chow
Cast
Ewan McGregor, Hayden Christensen, Moses Ingram, Joel Edgerton, Bonnie Maree Piesse, Kumail Nanjiani, Indira Varma, Rupert Friend, O'Shea Jackson Jr., Sung Kang, Simone Kessell en Benny Safdie

Disney+ abonnees zullen het al zijn opgevallen dat de aankomende serie Obi-Wan Kenobi een prominente plek innam op het platform in de “Binnenkort beschikbaar”-categorie. Inmiddels is bekend dat we de serie vanaf 25 mei mogen verwachten. Star Wars fans wereldwijd kijken enorm uit naar deze serie, maar waarom is dat en wat kunnen we eigenlijk verwachten?

Obi-Wan Kenobi
Obi-Wan Kenobi is vanaf 25 mei te zien op Disney+.

Obi-Wan Kenobi: de weg naar de aankondiging

Het was een magisch moment, eind augustus 2019 op de Disney D23 Expo. Lucasfilm president Kathleen Kennedy betrad het podium en kondigde Ewan McGregor, Obi-Wan Kenobi uit de prequels, aan. De aanwezige fans werden extatisch! Ik zou iedere Star Wars fan aanraden om het fragment (terug) te kijken:

Voel je dat ook, de energie uit de zaal, de anticipatie en hype die tot een hoogtepunt kookte? Dit was groots nieuws. Er gingen al jarenlang geruchten over een film omtrent het populaire Star Wars karakter, maar de komst Disney’s eigen streamingdienst heeft daar verandering in gebracht. Voor Disney een uitgelezen mogelijkheid om Disney+ in de kijker te zetten en voor fans betekende dit meer content (zes afleveringen zullen allicht langer duren dan een enkele film van ongeveer twee uur). Nu was hier eindelijk de officiële aankondiging; Star Wars: Obi-Wan Kenobi komt naar Disney+!

Waarom willen we deze serie zien?

Make no mistake about it: het personage Obi-Wan Kenobi is een big deal in Star Wars. Oorspronkelijk bekend geworden in de originele trilogie (toen nog gespeeld door sir Alec Guinness) als mentor van Luke Skywalker, later in de prequels zien we hem als de Jedi-meester van Luke’s vader Anakin. De aanstaande serie speelt zich precies tussen deze twee trilogieën af; een tijdperk waarin de Jedi Order al is gevallen aan de hand van Darth Vader en waarin de Rebellion zich nog in de opbouwfase bevindt.

Wat deze aankondiging bijzonder maakt is dat we in tegenstelling tot bij The Mandalorian en The Book of Boba Fett nu een serie gaan krijgen met personages en acteurs in de hoofdrol die ook een grote rol hebben gespeeld in de Skywalker saga. Door zowel Ewan McGregor als Hayden Christensen (Anakin Skywalker in de prequels) een prominente rol te laten spelen, wordt deze serie in één klap onmiskenbaar onderdeel van de Star Wars films, nog meer dan de eerdergenoemde series dat kunnen zijn. Daarmee hoort Obi-Wan Kenobi in één klap ook gelijk thuis in elke Star Wars filmmarathon.

Obi-Wan Kenobi
Obi-Wan Kenobi is in de sagafilms gespeeld door Ewan McGregor en sir Alec Guinness.

Fans willen een verhaal over Obi-Wan Kenobi

In aanloop naar de eerste canon spin-off film (toen nog onder de paraplunaam “Star Wars Anthology”) Rogue One (2016) hield The Hollywood Reporter een poll op haar website over welke verhalen Star Wars fans zouden willen zien als een losstaande film of serie. Obi-Wan Kenobi ontving ruim 30% van de stemmen en won daarmee met afstand van opties zoals een Knights of the Old Republic serie (15%), Boba Fett (14%; deze fans werden de afgelopen weken natuurlijk op hun wenken bediend), of het verhaal over hoe het Ahsoka verging nadat ze de Jedi Order verliet (9%; een verhaal dat we uiteindelijk in 2020 kregen met het zevende seizoen van The Clone Wars).

We eindigen Revenge of the Sith (2005) met de scène waarin Obi-Wan de pasgeboren Luke bij zijn oom en tante aflevert op Tatooine en volgens regisseur van Obi-Wan Kenobi Deborah Chow is dat ook de setting van waaruit de serie zal beginnen. Maar waar gaan we heen vanaf dat punt?

Wat kunnen we verwachten?

Laten we beginnen met wat we al weten: de serie begint tien jaar na Revenge of the Sith en belooft ons een nieuwe confrontatie tussen Kenobi en zijn voormalige pupil Anakin Skywalker, inmiddels bekend als Darth Vader. Eind maart 2021 werd de volledige cast aangekondigd. Toen werd ook bekend dat naast Obi-Wan en Vader nog twee andere bekende Star Wars acteurs terugkeren, namelijk Joel Edgerton en Bonnie Piesse in de rollen van Owen en Beru Lars. Beiden waren in dezelfde rollen te zien in Revenge of the Sith.

Verder valt naar aanleiding van wat sommige acteurs hebben laten doorschemeren te verwachten dat we niet alleen Obi-Wan en Vader met een lightsaber gaan zien. Moses Ingram deelde een video waarin te zien is hoe zij met een lightsaber traint en ook Sung Kang gaf in een interview aan dat zijn personage een lightsaber zal hanteren. Gezien de tijdsperiode gaat het hier mogelijk om Inquisitors (bekend geworden in Star Wars Rebels); een groep Jedi-jagers die in opdracht van Darth Vader de na Order 66 overgebleven Jedi opjagen.

De caption “I play with lightsabers.” onder deze Instagrampost van Ingram hoeft niet veel te betekenen, maar interessant is het wel.

Waarom de serie voor sommige fans niet werkt

Voor sommige fans is een nieuwe confrontatie tussen Obi-Wan Kenobi en Darth Vader niet alleen onnodig, het zou ook niet in de Star Wars canon passen vanwege een uitspraak van Vader in A New Hope: “I sense something, a presence I have not felt since…”. Het is maar goed dat Vader die zin niet heeft afgemaakt, want als hij concreet naar hun confrontatie op Mustafar in Revenge of the Sith zou hebben verwezen was een duel in deze nieuwe serie inderdaad niet gepast geweest. Aangezien Obi-Wan Kenobi zich tien jaar na die film afspeelt – en daarmee dus negen jaar vóór A New Hope – is het wel degelijk geloofwaardig dat Vader zijn voormalige meester alsnog een tijdlang niet heeft gezien wanneer ze elkaar tegenkomen op de eerste Death Star.

Waarom Obi-Wan Kenobi de scène uit A New Hope sterker kan maken

De confrontatie tussen Darth Vader en Obi-Wan Kenobi is echter niet alleen logisch, maar deze is zelfs essentieel om in A New Hope – ik zeg het maar gewoon – de cirkel compleet te maken. Vader zegt immers tegen Obi-Wan het volgende: “When I left you I was but the learner, now I am the Master.” Maar liet Vader zijn vroegere meester wel echt achter in Revenge of the Sith? Was het niet eerder andersom?

Het was natuurlijk juist Obi-Wan die Anakin achterliet op die brandende lavarots, daar waar een dodelijke slag met zijn lightsaber genadiger was geweest. Vanuit dat perspectief gezien geeft deze serie ons de kans om Vader datgene te laten doen waar hij in A New Hope naar verwijst, ik verwacht namelijk dat de climax van hun duel eindigt in Vader die Obi-Wan moet achterlaten omdat hij het doden van zijn voormalige meester niet voor elkaar krijgt. Als we dan na afloop van deze serie A New Hope kijken heeft deze dialoog een hele andere lading. Hoe denken jullie daarover?

Waarom zou Obi-Wan Tatooine verlaten?

Een ander veelgehoord kritiekpunt is dat een serie waarbij Obi-Wan enkel op Tatooine blijft niet interessant zou zijn, maar dat het tegelijkertijd ook niet logisch is als hij Tatooine verlaat omdat het zijn levensdoel is om Luke Skywalker te beschermen.

Even los van het feit dat een verhaal van Obi-Wan op Tatooine best boeiend had kunnen zijn (hier zijn ook boeken over geschreven in de voormalige canon, nu tot Legends gedoopt); wat als hij de planeet verlaat omdat hij Luke moet beschermen? Wat als de grootste dreiging voor Luke’s bestaan zich niet op de woestijnplaneet bevindt, maar elders?

Obi-Wan denkt aan het einde van Revenge of the Sith dat hij Anakin voor dood heeft achtergelaten. We weten dat hij in A New Hope van Vader’s bestaan af weet. We weten echter niet wanneer en hoe hij te weten is gekomen dat Vader nog leeft. Mogelijk is dat dé reden die hem ertoe deed besluiten om op zoek te gaan naar zijn voormalige leerling, om ofwel de dodelijke en loodzware taak af te maken die hij van Yoda kreeg opgelegd óf om te kijken of er nog waarheid zat in de laatste woorden van Padmé Amidala: “There’s still good in him.

Wetende dat Luke’s vader achteraf nog in leven blijkt te zijn en dat een confrontatie tussen die twee in de toekomst onvermijdelijk is, kan ik me voorstellen dat Obi-Wan de taak op zich neemt om de Sith Lord die vroeger de naam Anakin Skywalker droeg te confronteren. Zoals Kathleen Kennedy het al noemde: de rematch van de eeuw.

Obi-Wan Kenobi wordt onmisbaar in een Star Wars filmmarathon

Ik ben ervan overtuigd dat deze serie een stevige positie zal innemen in de filmmarathon van menig Star Wars fan en dat het voorlopig ook de enige serie zal zijn die essentieel is om bij het herkijken van de Skywalker saga tussen de originals en de prequels op te zetten. Hoe denken jullie hierover? Laat het ons weten in de Star Wars community!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!