The Mandalorian

The Mandalorian Chapter 22: Guns for Hire Review

De liefde staat centraal in dit detectiveverhaal

In Chapter 22 van The Mandalorian lijkt vanaf de openingsscène over een Mon Calamari en een Quarren de liefde centraal te staan. Een aflevering die in eerste instantie het plot niet veel verder lijkt te duwen, maar vooral focust op een detectiveverhaal en eindigt met een spectaculair slotstuk waar ik toch even kippenvel van kreeg.

Din en Bo-Katan bevinden zich op de in Star Wars lore gloednieuwe planeet Plazir-15 in een poging om te onderhandelen met de voormalige krijgers van Bo-Katan (hallo en welkom terug Koska Reeves en Axe Woves!) en hen te overtuigen zich weer bij hen aan te sluiten voor de herovering van Mandalore. Axe Woves en zijn gang zijn inmiddels echter blijkbaar als mercenaries aan de slag, loyaal aan degene die het meeste geld biedt.

Menselijke aliens in The Mandalorian en The Book of Boba Fett

Waar ik tijdens deze aflevering consequent van heb genoten, is de overvloed aan world-building en de hoeveelheid droids – liefde voor de prequels straalt ervan af! Persoonlijk ben ik dan weer geen fan van de grote hoeveelheid cameo’s en het gegeven dat de aliens wel heel menselijk klinken (denk eens terug aan hoe dat in de originele films werd gedaan). Ik had hetzelfde ‘probleem’ met de Majordomo in The Book of Boba Fett, een Twi’lek die meer weg had van een menselijke cosplayer dan een rasgenoot van Bib Fortuna.

Wanneer we het koninklijke echtpaar van Plazir-15 ontmoeten, worden we getrakteerd op de eerste cameo’s. Jack Black en Lizzo (toegegeven, haar kende ik nog niet vóór deze Mandalorian-aflevering), je voelt meteen dat iets niet helemaal ‘klopt’ met hun aanwezigheid – of ligt het aan mij? Het haalt mij in elk geval net iets teveel dan ik liefheb uit de immersieve ervaring die Star Wars mij meestal biedt. Zo erg als bij Ed Sheeran’s optreden in Game of Thrones is het nog net niet, gelukkig.

Detectiveplot

Nadat Din en Bo-Katan hun marsorders hebben gekregen van het koninklijk paar van Plazir-15, kwamen we in een snel detectiveplot met malafide droids en loyale separatisten terecht. Kijk gerust meer dan eens naar de droidbarscène The Resistor die volstaat met prachtige props! Het ‘mortuarium’ waar een B2 Super Battle Droid uit de muur werd getrokken leek regelrecht uit een CSI-aflevering te komen en voelde voor mij wel wat vreemd. Niet alleen omdat dit droids betrof, maar juist ook omdat het wel heel erg leek op hoe het er in het echte leven uitziet met echte mensen. En dat uiteindelijk Christopher Lloyd, oftewel Commander Hellgait de schuldige bleek te zijn was een typische Scooby Doo-onthulling die op een of andere manier toch wel werkte voor dit korte, op zichzelfstaande verhaal. Jammer voor de mensen die hoopten dat Lloyd een substantiële rol zou gaan krijgen in dit seizoen, het lijkt er vooralsnog op dat het bij deze ene verschijning zal blijven.

Uiteindelijk voelde het gros van de aflevering als een speurtocht naar de rest van de Mandalorians. Maar omdat het ons een inkijk gaf op een unieke wereld in de Outer Rim, met de terugkeer van de welbekende (Super) Battle Droids uit de prequels en nog vele andere droids die deze aflevering getoond werden (R2 Builders, leef je uit!) is dat ze wat mij betreft meteen vergeven. We hebben in The Mandalorian veel mindere afleveringen gehad; Chapter 10, ik kijk naar jou.

Nee, jij bent ‘m!

Wanneer we eindelijk aankomen bij het kamp met Mandalorians, confronteert Bo-Katan Axe Woves. Nadat ze Woves versloeg, verspilde hij geen tijd door haar erop te wijzen dat ze de Darksaber nog steeds niet heeft. In een opvallend gebruik van logica dat in Harry Potter niet zou misstaan, geeft Din de Darksaber aan Bo, en dat is goed genoeg voor de groep. In onze Star Wars community werd deze logica naar aanleiding van Chapter 18 ook al toegepast, naar nu blijkt was dit ook correct: omdat Din Djarin werd ontwapend door het mechanische spinnenbeest en Bo-Katan deze mede dankzij de Darksaber heeft verslagen zou je kunnen beargumenteren dat zij nu de rechtmatige eigenaar van de Darksaber is. Ze kan er in elk geval veel beter mee overweg dan Din ooit heeft gekund!

Bo-Katan is hard op weg om haar lot als heerser van Mandalore te omarmen en maakt in deze aflevering reuzenstappen met de Darksaber, een schepenvloot en haar Mandalorians. Zoals The Armorer zei, Bo-Katan loopt beide Wegen en is in staat om alle Mandalorians te herenigen.

Met nog twee afleveringen te gaan in dit seizoen tasten we vanaf vandaag volledig in het duister wat we nog te zien krijgen dit seizoen, aangezien volgens mij vanaf vandaag alle trailerbeelden de revue zijn gepasseerd. De enige lead die we nu hebben is de slotscène van vorige week, die suggereerde dat Moff Gideon ontsnapt is tijdens zijn transport – waarbij wellicht Cara Dune om het leven is gekomen? Luister de Star Wars Podcast voor meer over deze theorie!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!