The Mandalorian

The Mandalorian Chapter 20: The Foundling Review

De kinderen zijn de toekomst

In Chapter 20 van The Mandalorian staan de vondelingen centraal; Grogu, Ragnar Viszla en zelfs de kinderen van een groot vliegend beest die de Mandalorians versloegen om Ragnar te redden.

Deze aflevering probeert ons meer te laten zien over het vormen van nieuwe banden en oude te versterken. In tegenstelling tot de relatief lange aflevering van vorige week waarin de worldbuilding grotendeels centraal stond, gaan we in deze door Carl Weathers geregisseerde en relatief korte aflevering weer terug naar de kern van het verhaal: de relatie tussen Din Djarin en Grogu. En ook de relatie tussen leraar en leerling, vader en zoon. Thema’s die natuurlijk veelbesproken zijn in Star Wars, maar nooit vervelen.

We zien Mandalorians niet vaak trainen, dus de openingsscène van de aflevering was een leuke manier om een glimp op te vangen van wat de Mandalorians op een gewone dag zoal uitspoken. Omdat het een krijgerscultuur is, spart iedereen met elkaar, inclusief een jury om te beoordelen wie de beste was. Din besluit om Grogu in zijn eerste trainingssessie op te werpen tegen de vondeling wiens ceremonie we in de eerste aflevering van dit seizoen onderbroken zagen worden door een groot krokodilachtig beest.

The Mandalorian leert Grogu in zichzelf te laten geloven

Het leek onverstandig om Grogu tegen de oudere jongen op te zetten terwijl hij nog steeds erg kwetsbaar is en om eerlijk te zijn vond de jonge Vizsla ook dat het kind te jong was om hem onder ogen te zien. Zoals verwacht won Grogu uiteindelijk door wat acrobatische moves uit te voeren, maar naar mijn mening zag dit er niet bepaald goed uit. Op beeld lijkt het nog enigszins spectaculair omdat de camera Grogu volgt, maar vanuit Din en Bo-Katan’s perspectief moet het er behoorlijk sullig uit hebben gezien dat zo’n klein mormel over de jonge Ragnar stuitert met een salto alvorens hem met een driedubbele salvo te verslaan. Cliché en niet overtuigend.

Wanneer Ragnar plotseling wordt meegenomen gaan de Mandalorians met dank aan Bo-Katan’s navigeerwerk erachteraan. Zonder de inzet van haar en haar schip hadden ze niet geweten waar Ragnar naartoe is gebracht, aangezien hun jetpacks het niet lang genoeg volhielden. Toch zullen ook de Mandalorians wel een schip moeten hebben, hoe zijn ze anders daar terechtgekomen?

Ik was verrast dat Paz zich niet vrijwillig aanmeldde om het groepje te leiden, aangezien zijn zoon gevaar loopt. Toch is het Bo-Katan die de eer krijgt en daarmee ook als enige bij het vuur mag zitten tijdens het eten. Het was interessant om te horen hoe Mandalorians het doen, al was het niet onverwacht: na je eten te hebben gekregen zoek je een plekje op waar je veilig je helm af kunt doen zodat je ongezien met ontbloot gezicht je lichaam kan versterken met nieuwe energie. Je maakt mij echter niet wijs dat er nooit iemand al dan niet per ongeluk iemand heeft zien eten op die manier, bovendien lijkt het me voor de persoon die eet bijzonder stressvol om te eten met de angst dat je elk moment door iemand gezien kan worden.

Wanneer het tijd is om de berg te beklimmen en de jonge Ragnar te rijden van zijn noodlot is het vader Paz die roekeloos de actie opzoekt en daarmee het reddingsplan bijna om zeep helpt. Een spannende achtervolgingsscène door de lucht volgt en na een spectaculair shot waarbij het beest wordt verslonden door iets wat in het water leeft is het kind gered en kunnen de Mandalorians samen huiswaarts keren. Wat hier wel gebeurt is dat Paz Viszla en Din Djarin een wederzijds respect voor elkaar lijken te creëren, zeker vanuit Paz was dat iets wat we niet snel hadden verwacht te gaan zien. Zijn dankbaarheid voor het feit dat Din zijn zoon heeft gered is groot. This is the way.

De flashback waar we sinds 2019 op wachtten

Terwijl de Mandalorians druk bezig zijn met Ragnar redden, was Grogu bij The Armorer in de grot en worden we op dezelfde manier teruggebracht naar het verleden als hoe dat in seizoen 1 gebeurde bij Din Djarin zelf. Het slaan van de hamer lijkt een hoop herinneringen te triggeren bij Grogu en daarmee zien we vandaag eindelijk voor het eerst hoe en door wie hij is gered uit de Jedi Temple. Niemand minder dan Kelleran Beq (Ahmed Best!), bekend van de kinderspelshow Star Wars: Jedi Temple Challenge is de Jedi Master die Grogu uit de tempel heeft laten ontsnappen. Tof om weer een van de landingsplatformen te zien die we nog kennen uit Attack of the Clones en Revenge of the Sith terwijl enkele soldaten van Naboo de Clones proberen af te stoppen en ze hun schip opofferen voor Kelleran en Grogu om veilig weg te komen.

Een verrassende wending om Kelleran Beq Grogu’s redder te laten zijn en in het bijzonder fantastisch voor eenieder die het verhaal van acteur Ahmed Best kent na alles wat deze beste man heeft meegemaakt sinds hij de rol van Jar Jar Binks in The Phantom Menace op zich nam. Dit is een man die mentaal op de afgrond heeft gestaan en op deze manier op grootse wijze een terugkeer maakt in Star Wars met een belangrijke rol in een sleutelmoment voor een van de hoofdpersonages in Star Wars’ meest succesvolle live-action serie tot nu toe. Grandioos! En ja, natuurlijk gaat het vechten tegen de Clones hem wel heel makkelijk af. Maar ik kan me er niet over opwinden, hij heet niet voor niets “The Sabered Hand”.

Aan het einde van de aflevering krijgt Bo-Katan een nieuw zegel van een mythosauriër als onderdeel van haar pantser, en het is nu duidelijk dat ze het ziet als bewijs dat ze het verdient om het Mandaloriaanse volk opnieuw te leiden. Ze vertelt The Armorer eigenlijk dat ze een levende mythosaurus met haar eigen ogen heeft gezien, maar het lijkt erop dat ze haar niet gelooft. Het lot van Bo ligt buiten dit beperkte geheim, zo lijkt het.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!