The Bad Batch review
The Bad Batch review

The Bad Batch S3 aflevering 9: The Harbinger review

Uit de dood opgestaan

Al sinds het moment dat de trailer voor The Bad Batch verscheen wisten we dat het eraan zat te komen: de terugkeer van Asajj Ventress. Voldeed het aan de verwachtingen en was de aflevering deze plek in het slotseizoen waard?

Wat mij betreft zeker wel. Vorige week eindigden we met een soort cliffhanger; de vraag hing in de lucht met wie Fennec Shand nu aan het bellen was over de locatie van de Bad Batch na hun vraag over M-count waarden. Inmiddels blijkt dat zij inderdaad in contact was met Asajj Ventress en dat de Batch zich niet zo goed heeft verstopt als ze denken. Hoe Ventress hen precies heeft kunnen vinden wordt dan weer niet uitgelegd, maar dat zullen we de serie maar vergeven.

Asajj Ventress, herrezen uit de dood

Iets anders wat we de serie voor nu ook maar zullen moeten vergeven is dat we niet weten hoe Asajj haar ‘dood’ in het boek Dark Disciple (2015) heeft overleefd. Om nu alle antwoorden in één aflevering te krijgen is wellicht ook wat veel gevraagd. Op de vraag hoe Maz Kanata aan Luke’s lightsaber komt hebben we volgens mij ook nog geen definitief antwoord gehad (?). Richting het einde van de aflevering hint Ventress nog wel dat ze nog een aantal levens “in zich heeft”, wat doet vermoeden dat ze wat (Nightsister-)trucjes heeft moeten toepassen om de definitieve dood te omzeilen.

De Force-trials van Omega

Door de aflevering heen ondergaat Omega enkele testjes om te zien of ze het inderdaad in zich heeft om haar Force-krachten te ontwikkelen. Het opzetten van Omega en Ventress als een echo van de relatie tussen Luke en Yoda uit The Empire Strikes Back, of de relatie van Rey en Luke uit The Last Jedi, zorgt voor een interessante verhaalvertelling. Omega is immers een zorgzaam en diep empathisch persoon, iets wat in het huidige seizoen nog zichtbaarder werd omdat zij de drijvende kracht was achter het accepteren van Crosshair door Clone Force 99. Door haar te koppelen aan Ventress wordt Omega – en ook de rest van de Batch – uitgedaagd. Een interessante dialoog vindt halverwege de aflevering plaats als Crosshair Omega ervan beschuldigt naïef te zijn omdat ze gelooft dat er iets goeds in Ventress zou kunnen zitten. Omega antwoordt: “Ik geloofde in jou, nietwaar?” Deze scène geeft alles waar The Bad Batch over gaat met verrassende precisie weer.

Aan het eind van de aflevering ondergaat Omega nog een laatste Force-test met Ventress op het water. Ergens deed dit denken aan Luke’s proces om de X-Wing uit het moeras van Dagobah te tillen in The Empire Strikes Back. Tegelijkertijd verdraait The Bad Batch echter alle verwachtingen van de kijker, omdat de capaciteiten van Ventress deels buiten haar controle liggen en een monster wakker maken dat onder het wateroppervlak op de vloer ligt. Ja, de “monster of the week” ligt dan voor de hand, maar zoals Dirk in de liveshow aangaf is dit ook juist een element van Star Wars waar veel mensen die geven om de lore– en world building juist goed op gaan.

De Bad Batch duikt erin om Omega te redden met hun vuurkracht… om erachter te komen dat Ventress uiteindelijk degene is met de nodige vaardigheden om het beest te onderwerpen. Dit alles zorgt voor een interessante climax, die een intern conflict illustreert: soldaat zijn of een Jedi zijn? Er zijn verschillende momenten in deze aflevering waarin Omega worstelt met de training door de Bad Batch als ‘soldaat’ en de training waaraan Ventress haar onderwerpt als Force-gebruiker.

Prima aflevering van The Bad Batch

The Harbinger doet relatief veel in weinig tijd, in vergelijking met eerdere afleveringen. Het maakt gebruik van filmische Star Wars-invloeden, herintroduceert een oud personage, levert toffe actie en verankert alles in een plot dat de karakterontwikkeling verder duwt. De prestaties van Michelle Ang, Dee Bradley Baker en Nika Futterman als Omega, de clones en natuurlijk Asajj Ventress zijn fantastisch. Ik, als zijnde iemand die bekendstaat als criticus van The Bad Batch, was aardig tevreden met wat we deze week te zien kregen en was dan ook teleurgesteld dat ik vanwege griep niet in staat bleek om aan te schuiven in onze wekelijkse liveshow waarin Dirk en Johan onder leiding van Lennaert het gesprek aangingen over deze toffe Bad Batch-aflevering:

Wil jij ook met ons meekletsen over Star Wars: The Bad Batch en nog vele andere Star Wars- en popcultuurgerelateerde onderwerpen? Join dan onze Discord!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!