The Bad Batch review
The Bad Batch review

The Bad Batch S3 aflevering 6/7: Infiltration & Extraction review

Clones versus clones

The Bad Batch S03E06 - Infiltration 1Waar de aflevering van vorige week een ietwat voorspelbare en wat minder essentiële was voor het plot van de serie, werden we deze week getrakteerd op een spectaculaire en verrassende dubbelaflevering. Dit tweeluik maakte in elk geval een hoop duidelijk over de richting die de serie op wil gaan.

The Bad Batch S03E06 - Infiltration 2Oude bekenden

Nadat de focus in The Return op Clone Force 99 lag, opent Infiltration met een scene waarin een aantal bekende karakters uit voorgaande seizoenen terugkeren. Het zijn Senator Avi Singh en GS-8 (uit de aflevering Common Ground), die door Commander Rex, Captain Howzer en enkele andere loyale Clone Troopers worden begeleid naar een geheime ontmoeting met Senator Riyo Chuchi. En die kennen we uiteraard nog uit vele Clone Wars- en eerdere Bad Batch-afleveringen. Een interessante intro! Als we iets uit voorgaande afleveringen hebben geleerd, is het namelijk wel dat de afleveringen waarbij de focus minder op de titelpersonages van de serie ligt, beter worden gewaardeerd.

De Senatoren discussiëren over de groeiende macht van Emperor Palpatine en het gevaar wat dit voor het universum zou kunnen gaan vormen. Een boeiende dialoog, die me deed vermoeden dat hier het allereerste idee van de Rebel Alliance werd gevormd. Mede daardoor is dit een scène die wat mij betreft gerust wat langer had mogen duren. Het overleg is echter van korte duur. Een duistere figuur houdt alles in de gaten en probeert alle aanwezigen om het leven te brengen, wat mislukt. Rex en zijn troepen gaan achter de mysterieuze aanslagpleger aan, waarna deze na een korte achtervolging wordt ingerekend. De figuur wordt ontmaskerd en blijkt ook een clone te zijn. 

The Bad Batch S03E06 - Infiltration 3Weerzien met Clone Force 99

De mysterieuze clone wordt aan boord van Rex’ shuttle gebracht en ondervraagd, maar hij laat weinig los. Wel ontdekken de Troopers dat deze mysterieuze figuur van Tantiss af komt en ook Omega als doelwit had. De hulp van The Bad Batch wordt ingeroepen en de groepen komen bijeen in een verlaten tempel op de planeet Teth, dat een beetje doet denken aan het paleis van Jabba the Hutt. Howzer is erg achterdochtig wat betreft de aanwezigheid van Crosshair vanwege de gebeurtenissen uit het verleden, waarbij ze tegenover elkaar stonden in het conflict. Dit zorgt voor extra spanningen, die hun weerslag hebben op de groepsdynamiek.

Ondertussen zit The Empire ook niet stil en wordt er een tweede Clone-sluipmoordenaar geactiveerd om achter Omega aan te gaan. Langzaamaan komen we erachter dat deze schimmige figuren door Hemlock geherprogrammeerde clones zijn. Maar hoe? En waarom? Daar krijgen we nog niet direct antwoord op. Wel leren we dat Crosshair tijdens zijn verblijf op Tantiss ook op de planning stond om opnieuw te worden geprogrammeerd. Aan boord van een soort duistere versie van de Delta-7 Jedi Starfighter arriveert de mysterieuze clone al snel op Teth. Vervolgens weet hij iets te makkelijk de geheime schuilplaats te infiltreren en krijgt hij Omega letterlijk in het vizier. Vervolgens wordt de basis door hem gesaboteerd en verschijnen er keizerlijke hulptroepen. De zesde aflevering eindigt met een geweldige cliffhanger: De Trooper-bataljons worden geleid door niemand minder dan Clone Commander Wolffe!

The Bad Batch S03E06 - Infiltration 4

Wolf in schaapskleren?

Na deze openbaring kan ik me niet voorstellen dat er ook maar iemand is die niet direct de volgende aflevering heeft aangezet, want dit belooft natuurlijk wat! Zoals we allemaal uit Star Wars Rebels weten, weten we waar Wolffe na deze serie zal uitkomen. Namelijk aan de zijde van Rex. Gaan we nu zien hoe ze opnieuw samen zijn gekomen?

The Bad Batch S03E07 - Extraction 1Voorlopig is het nog niet zover, want er moeten eerst nog wat andere belangrijke zaken worden afgehandeld. De aflevering Infiltration bleek een uitgebreide opzet voor een knaller van een vervolgaflevering: Extraction is namelijk een groot actiespektakel. De troepen van Rex en Clone Force 99 proberen een veilig heenkomen te zoeken, terwijl ze worden achtervolgd door de Imperials. Wolffe blijkt het niet altijd eens te zijn met de werkmethodes van de Clone-sluipmoordenaar, waarna deze besluit zijn eigen plan te trekken. Het is mooi om te zien hoe Wolffe hierbij nog steeds het credo “good soldiers follow orders” hoog in het vaandel heeft staan. 

The Bad Batch S03E07 - Extraction 2Spectaculaire finale

Het komt uiteindelijk tot een knallende conclusie. Enerzijds komt het na lange tijd tot een treffen tussen Rex en Wolffe, terwijl even verderop Crosshair het opneemt tegen de mysterieuze geherprogrammeerde clone. Wolffe lijkt verbaasd maar ook blij verrast is dat Rex nog in leven is. Rex probeert zijn geshoqueerde tegenstander te overtuigen dat The Empire niet te vertrouwen is, en dat het beter zou zijn wanneer Wolffe zich met zijn troepen bij hem aan zou sluiten. Wolffe twijfelt, maar stemt nog niet direct in. Wel besluit hij Rex en Clone Force 99 te laten ontsnappen. Maar hier hebben we het laatste uiteraard nog niet van gezien.

The Bad Batch S03E07 - Extraction 3

Het gevecht tussen Crosshair en de sluipmoordenaar gaat er ondertussen hard aan toe. Op momenten lijkt het erop dat één van de twee definitief het onderspit zal delven. Crosshair wordt bijna verdronken in de wateren van Teth, maar weet uiteindelijk weer boven te komen en ervoor te zorgen dat de duistere clone in een waterval naar beneden stort. Achteraf zal blijken dat beide hun treffen hebben overleefd. Ergens wel jammer, want de schrijvers van deze serie hebben al eerder laten zien dat ze niet bang zijn om de ernst van de situatie te onderstrepen door een belangrijk karakter te laten sterven. Uiteindelijk zullen we toch in een universum moeten komen waarin de leden van The Bad Batch waarschijnlijk niet meer tegen The Empire vechten, anders hadden we ze in 1977 wel in A New Hope moeten zien langskomen.

The Bad Batch S03E07 - Extraction 5Alle ingrediënten (bijna dan)

Alle kritiek over overlevingskansen terzijde, wat een geweldige dubbelaflevering was dit zeg! Ik was al blij dat we deze week van twee nieuwe episodes mochten gaan genieten, en dan zijn ze ook nog eens van een erg hoog niveau. Het heeft bijna alles wat je van een Star Wars-serie kunt verwachten: een spannend op zichzelf staand verhaal dat tegelijkertijd fungeert als belangrijk hoofdstuk binnen de gehele serie, interessante karakterontwikkelingen, een paar mooie verrassingen en natuurlijk prachtige beelden die ons sfeervolle locaties en spectaculaire actie voorschotelen. Dit is top Star Wars, alleen de lightsabers ontbreken nog. Maar die afwezigheid is uiteraard logisch binnen dit verhaal.

Is er dan werkelijk niets op dit tweeluik aan te merken? Misschien alleen dat je ervoor moet zorgen dat je de helderheid van je scherm goed instelt, want de vele nachtelijke scènes maken het wellicht moeilijk te volgen wanneer je beeld niet 100% is. En ook al kijk je dit in bioscoopkwaliteit, dan kan het tijdens de actiescènes soms nog steeds lastig zijn om te herkennen wie wie is. Dit omdat er (Omega uitgezonderd) bijna niemand vecht zonder helm. En dan lijken de hoofddeksels van de diverse clones en andere troopers soms toch wel erg veel op elkaar. Maar ach, dit zijn maar technische zaken. Voor de rest waren dit twee zeer onderhoudende afleveringen!

The Bad Batch S03E07 - Extraction 4

Bekijk hieronder de nabespreking van deze dubbelaflevering, waarin Ramon met community-leden Dylan, Lennaert en Johan nababbelt over Infiltration en Extraction. Ook benieuwd naar deze community? Meedoen kost niks, dus klets ook mee met de gezelligste popcultuurgemeenschap van Nederland!

 

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!