The Bad Batch review
The Bad Batch review

The Bad Batch S3 Aflevering 4: A Different Approach review

Omega en Crosshair pakken het anders aan

The Bad Batch S03 aflevering 4 - 1Na de indrukwekkende eerste drie afleveringen van The Bad Batch vorige week, knalden we vandaag direct in de actie met “A Different Approach”, de vierde aflevering van het laatste seizoen van The Bad Batch. Het is even wennen, slechts één aflevering na de anderhalf uur die we een week eerder voorgeschoteld kregen. Maar gelukkig biedt de nieuwste aflevering genoeg actie, spanning en emotie.

The Bad Batch S03 aflevering 4 - 2Going down

We beginnen in Hyperspace. Hier volgen we de gehavende Rho-class shuttle die aan het einde van de aflevering Shadows of Tantiss ontsnapte van het Keizerlijke laboratorium op de planeet Wayland. Aan boord zijn uiteraard Omega, Crosshair en hun geadopteerde lurca hound Batcher. Al snel blijkt dat de helden het schip nauwelijks nog onder controle kunnen houden. Noodgedwongen verlaten ze Hyperspace en storten neer op een onbekende planeet. Net als de vorige aflevering dus wéér een neerstortende shuttle. Is er in deze serie geen enkele piloot die die voertuigen normaal kan doen landen? Overigens gebeurt het wederom buiten beeld en zie je de shuttle achter de horizon verdwijnen. Dit is waarschijnlijk een bepaalde stijl van in beeld brengen, maar ik zou toch wel eens willen zien hoe zo’n crash nou echt gebeurt. De twee clones en hun nieuwe waakhond weten het gelukkig te overleven en vervolgens trekken ze naar de dichtstbijzijnde nederzetting om hier naar hulp op zoek te gaan. Maar Doctor Hemlock zit ondertussen ook niet stil en zet stilletjes de achtervolging in.

The Bad Batch S03 aflevering 4 - 3Het stadje waar Omega, Crosshair en Batcher terechtkomen is een typische Star Wars-locatie in de trant van Mos Eisley, maar uiteraard met een heel eigen sfeer. De planeet heeft een wat kouder klimaat (wat direct duidelijk wordt door de condenswolkjes die je ziet wanneer de karakters ademen) en het stadje blijkt een doorvoerhaven vol duistere figuren en dito kroegen. The Empire is hier aan de macht, wat goed is te zien aan de vele TK troopers die patrouilleren. En oh wat zien die er weer tof uit. Vooral de troopers met een speciale outfit tegen de kou. De hoofdpersonen moeten zich vermommen om zich onopvallend onder de bevolking te kunnen begeven. Hierbij bekroop me enigszins het gevoel dat dit het soort aflevering zou worden dat weinig met het overkoepelende plot van de serie te maken zou hebben. Dit omdat ik al voelde aankomen dat het verhaal zou gaan over de hoofdpersonen die op hun reis een obstakel moeten zien te overwinnen. Iets wat velen een ‘filler-aflevering’ zouden noemen. Gelukkig krijgen we tussendoor ook nog iets van de bedoelingen van Hemlock mee. Verder is de aflevering natuurlijk gefocust op het opnieuw opbouwen van een verstandhouding tussen Omega en Crosshair, waarbij ze telkens opnieuw van elkaar kunnen leren.

The Bad Batch S03 aflevering 4 - 4In de ruimtehaven besluit het vermomde duo om te proberen mee te liften met een streng bewaakt passagierstransport. Crosshair stelt voor om alle troopers om te leggen, maar Omega overtuigt hem dat er ook een andere aanpak mogelijk is, namelijk de controle te omzeilen. De transport-beambte die de helden eerst om hun Chain Codes vraagt is gelukkig vatbaar voor omkoperij. De persoon vraagt echter 30.000 credits. Een bedrag wat de clones niet zomaar op zak hebben.

The Bad Batch S03 aflevering 4 - 5

Een gokje wagen

Teleurgesteld verlaten Omega, Crosshair en Batcher de ruimtehaven en komen terecht in een kleine cantina. Hier zien ze een alien die flink wat credits aan het verdienen is met een kaartspel en Omega ziet haar kans schoon. Blijkbaar kan ze er zelf ook wat van, want door tegen de alien te spelen, weet ze in korte tijd al snel tienduizenden credits te verdienen. Zou Omega’s Force-gevoeligheid hierbij een rol spelen? Helaas weten ze ook de aandacht te trekken van de lokale Keizerlijke commandant, die zelf ook niet vies is van een kaartspelletje. Omega neemt het tegen hem op maar weet ook hem twintigduizend credits af te troggelen. De commandant blijkt een karakteristieke smerige Imperial, want na zijn verlies legt hij Omega direct een boete op van tienduizend credits vanwege illegaal gokken, wat op de planeet verboden schijnt te zijn.

The Bad Batch S03 aflevering 4 - 6Gelukkig houden onze helden nog genoeg credits over voor wat ze van plan waren. Maar het zou geen aflevering van The Bad Batch zijn, wanneer alles volgens plan zou gaan. Omega en Crosshair raken Batcher kwijt en bij de zoektocht komen ze uit bij een opslagplaats voor gevangen dieren. De trend waarbij deze serie eerbetoon lijkt te geven aan klassieke films komt ook nu weer naar voren, want deze locatie deed mij erg denken aan de tweede Jurassic Park-film: The Lost World (1997). Zoals bijna voorspelbaar leek, lopen onze helden op deze locatie in een valstrik, opgezet door de commandant met hulp van Hemlock. Omega’s plan om alles geweldloos op te lossen is in duigen gevallen. Het is nu aan haar om toe te geven dat een andere aanpak nodig is. En wel de aanpak die Crosshair’s specialiteit is: iedereen uitschakelen.

The Bad Batch S03 aflevering 4 - 7Helemaal het einde

Dit zorgt voor een knallende finale, waarbij precies de dingen gebeuren waar ik al op hoopte: de gevangen dieren worden (wederom geheel in Jurassic-stijl) losgelaten en de Imperials krijgen hun verdiende loon. Nadat Omega, Crosshair en Batcher aan boord klimmen van een transportschip en van de planeet ontsnappen, had dit een prima einde van de aflevering kunnen zijn. We krijgen echter gelukkig nog een prachtige epiloog met een emotioneel weerzien tussen Omega, Wrecker, Hunter en Crosshair op een afgelegen locatie. Hoewel het avontuur in de ruimtehaven voor een zeer onderhoudende aflevering zorgde, was dit einde toch wel het hoogtepunt van deze week!

The Bad Batch S03 aflevering 4 - 8

De belevenissen tussen de ontsnapping van vorige week en de reünie op het eind zorgden voor een prima aflevering. Al zal het grootste deel niet snel meer herinnerd worden wanneer je de serie als geheel gaat beschouwen. Zoals ik aan het begin al verwachtte, gaat het deze week vooral over de relatie tussen de twee ontsnapte clones en de hereniging met de rest van het team. Met een afleveringstitel als A Different Approach had ik stiekem gehoopt op wat meer originaliteit. In plaats daarvan kregen we een enigszins inwisselbaar en voorspelbaar verhaal. Gelukkig wel vol met andere typische Star Wars-zaken waar we zo fan van zijn: prachtige beelden, volop actie en een wijze les. Het zorgt er vooral voor dat ik uitkijk naar volgende week, waarin we hopelijk gaan zien hoe The Bad Batch weer als team in actie komt!

The Bad Batch S03 aflevering 4 - 9

Lijkt het je leuk om met ons mee te praten over de eerste drie afleveringen? Doe vanavond (28 februari) mee met Star Wars Awakens LIVE! Of check de show en chat vanaf 21:30 mee op o.a. YouTube en Twitch!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!