The Bad Batch review
The Bad Batch review

The Bad Batch S3 aflevering 15: The Cavalry Has Arrived review

Het zit er eindelijk op voor The Bad Batch

Afgelopen nacht las ik op diverse Redditfora dat de laatste aflevering van deze serie maar liefst twee keer zo lang zou duren als normaal; een welkome verrassing voor het einde van de serie en onze laatste The Bad Batch review. Enthousiast deelde ik dit nieuws in onze community, maar een halve dag later kom ik toch tot de vraag die je liever niet wilt hebben als een serie tot een einde komt: was dit het dan?

Waar de afgelopen weken werd gehint naar een Omega die nu wel écht bezig was met het bedenken van een ontsnappingsplan terwijl haar ‘broers’ Wrecker, Hunter en Crosshair nu toch wel écht druk waren met het vinden van Tantiss (en daarmee Omega) was “The Cavalry Has Arrived” de episode waarin alle lijntjes samen moesten komen. In grote lijnen heeft het dit ook wel gedaan, al speelt de aflevering zich grotendeels uit zoals je zou kunnen voorspellen: zonder verrassingen, emotionele momenten, impactvolle cameo’s of interessante opzetjes voor een toekomstig verhaal.

Veilig en voorspelbaar

Althans, voor mij niet. In onze community lees ik reacties van bijvoorbeeld Ruben, Sophie en Arne die het einde van de serie een waardevolle toevoeging van deze afsluiting vinden tot aan het punt dat er bij sommigen een traan werd gelaten. Don’t get me wrong, ik heb vandaag met plezier gekeken, maar meerdere keren bekroop mij het gevoel dat het allemaal wel heel erg ‘veilig’ en ‘voorspelbaar’ was. Het was weinig bijzonders wat dit seizoen, of voor mij überhaupt de serie als geheel, als must-see zou moeten bestempelen. Daarin voel ik me toch wat misleid, al is het maar door mijn eigen verwachtingen. Maar dit is blijkbaar de conclusie na ongeveer drie jaar The Bad Batch en evenveel seizoenen: de karakters én gebeurtenissen doen mij allemaal te weinig om hier nog heel erg enthousiast over te kunnen praten.

En dat is dan niet makkelijk, als je het thuis al warm hebt, deze review tikt en weet dat je vanavond in de liveshow je mening zal verdedigen. Ik zal me er maar bij neerleggen dat er veel anderen zijn die de serie wél de moeite waard vonden en dat dit simpelweg niet mijn ding was. Dat vermoeden had ik in 2021 al, maar werd de afgelopen weken desalniettemin steeds zichtbaarder.

Spannend, maar zonder pay-off

Was er dan helemaal niets wat de moeite waard was? Dat zal ik ook weer niet zeggen. De aflevering was spannend en bij vlagen had ik het idee dat er iets groots op het punt stond om te gebeuren, zoals het verlies van een van de hoofdpersonages. ‘Helaas’ bleek dit eigenlijk telkens niet het geval, op de moord op Nala Se na dan. Dat we het einde van Rampart en Hemlock in deze aflevering te zien zouden krijgen was te verwachten, al zal Lennaert het jammer hebben gevonden dat we Emperor Palpatine niet nog een laatste keer hebben zien opdraven om Hemlock te vertellen dat hij hem voor de laatste keer gefaald heeft.

Een interessante rol was weggelegd voor Tarkin, die besloot om uit de assen van Project Necromancer alle overgebleven resources toe te wijzen aan Project Stardust – de werktitel van de Death Star, zoals we sinds Rogue One (2016) weten. Over die film gesproken, wie had er gedacht dat de resterende hoofdpersonages van The Bad Batch de serie zouden overleven? Volgens mij was het Lennaert die een aantal keer tijdens Star Wars Awakens LIVE zei te verwachten dat de Bad Batch leden waarschijnlijk op Pabu van hun pensioen gaan genieten. Dit heb ik een paar keer lacherig weggewuifd, want zo zoetsappig kan deze serie nu ook weer niet eindigen toch? Het feit is echter dat we inmiddels kunnen stellen dat Tech in seizoen 2 nog steeds het laatste hoofdpersonage was dat we zijn kwijtgeraakt. Wat dat betreft kon deze seriefinale ook een stuk slechter; stel je voor dat Tech het inderdaad had overleefd?! Sorry Johan.

Tegen alle overlevingskansen in overleeft iedereen alles

Het uitbreken van de Zillobeast, het laten ontsnappen van de kindersubjecten in het lab op Tantiss en het helpen bevrijden van alle resterende clones in de faciliteit zijn alledrie situaties waarin het de Bad Batch wederom tegen alle overlevingskansen in lukt om de missie te voltooien en tegelijkertijd hier zelf zonder kleerscheuren uit te komen (oké, Crosshair verliest een hand). Zou deze serie niet sterker zijn geëindigd als er hierin wat narratieve risico’s waren genomen door bijvoorbeeld een deel van Clone Force 99 zichzelf te laten opofferen voor het grotere goed? De meerwaarde van het kunnen zien dat ze vredig oud worden zie ik zelf eerlijk gezegd niet in, behalve dat er nu mogelijkheden liggen om op een later moment iets meer met deze personages te doen (maar ook weer niet teveel later, want ze worden natuurlijk sneller oud dan normaal).

Ook vond ik de keus om de eindscène uitgerekend tussen Omega en Hunter, enkele jaren later, af te laten spelen. Waren het niet juist Wrecker en Crosshair waar ze een sterkere band mee had? Maar misschien is dat juist bewust gedaan, om hun laatste interactie aan onze eigen verbeelding over te laten.

Toen Omega haar schip instapte om de Rebellion te helpen als piloot moest ik ineens denken aan de uitspraak van Patty Jenkins waarin ze aangaf dat ze nog steeds werkt aan Rogue Squadron. Zou het immers niet tof zijn om Omega daarin te gaan zien? Ik had vooraf nooit verwacht dat ik het zou zeggen, maar dat is iets waar ik wel benieuwd naar zou zijn. Misschien is de ontwikkeling van mijn eigen character arc daarin wel interessanter dan die van Omega of de andere Bad Batch leden zelf, want op Crosshair’s arc na zijn het voor mij helaas vlakke en oninteressante personages gebleken.

Maar Tech is wel echt dood. En dat is ook wat waard.

Star Wars Awakens LIVE

Praat jij vanavond rond 21:30 gezellig met ons mee in onze liveshow, wanneer we de seriefinale gaan bespreken met enkele communityleden? Dit kan zowel via YouTube (zie hieronder) als op Twitch!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!