The Bad Batch review
The Bad Batch review

The Bad Batch S3 aflevering 14: Flash Strike review

Opmars naar de seriefinale

The Bad Batch S03 Episode 14: Flash Strike 1Al vroeg in dit derde seizoen van The Bad Batch knaagde er iets aan me. Hoewel ik prima van de afleveringen kon genieten, miste ik iets. Iets essentieels. Maar ik kon de vinger er niet op leggen. Tijdens de aflevering van vandaag viel het kwartje. Ik weet dat The Bad Batch niet Lucasfilm’s paradepaardje is en dat ik er niet al te veel van moet verwachten, maar ik ben er eindelijk uit waar het voor mij in dit derde seizoen aan ontbreekt: Ik mis de manier van verhalen vertellen waar ik bij Star Wars normaliter zo van hou.

The Bad Batch S03 Episode 14: Flash Strike 2Ik hou van mooie verhalen. Verhalen met een interessante opzet, een bijzondere reis en een bevredigend slot. Het Star Wars-universum leent zich hier perfect voor. En het maakt daarbij niet uit in welk medium: film, serie, game, boek, comic of wat dan ook. Telkens als er een nieuw verhaal verschijnt ben ik benieuwd hoe de Galaxy Far, Far Away verder wordt uitgediept: Nieuwe karakters, werelden of interessante geschiedenissen die we te zien gaan krijgen. Dingen die het rijke universum van bedenker George Lucas nog rijker maken.

Het mag geen naam hebben

The Bad Batch S03 Episode 14: Flash Strike 3The Bad Batch laat het op dit vlak de laatste tijd vaak afweten. Met de aflevering van vandaag als perfect voorbeelden. Waar we in animatieserie The Clone Wars regelmatig interessante nieuwe karakters en korte verhaallijnen zagen, en in The Mandalorian wekelijks een wonderlijke nieuwe wereld voorgeschoteld kregen, is daar inmiddels maar weinig meer van terug te vinden in The Bad Batch. En al helemaal niet in Flash Strike. Wanneer een op zichzelf staand verhaal in een aflevering wordt verteld, wordt dit vaak afgedaan als een ‘filler’. Iets waar ik ook niet altijd fan van ben, want ik heb al vaker genoemd dat ik liever een mooie balans zie tussen herkenbaarheid en vernieuwing. Wanneer een show zoals nu volledig de andere kant op slaat en daardoor op zichzelf geen mooi geheel vormt, is het niet meer dan een hoofdstuk in een langer verhaal. Iets wat eigenlijk niet eens een eigen titel verdient.

The Bad Batch S03 Episode 14: Flash Strike 4Het helpt daarbij ook niet dat er dit seizoen over het algemeen vrij weinig interessante plotontwikkelingen langskomen. Waardoor de vijftien afleveringen tot nu toe totaal niet aanvoelen als zijnde een memorabel onderdeel van Star Wars. Belangrijkste voorbeeld: Sinds de introductie aan het eind van seizoen 2, weten we nog steeds niet wat er zich precies allemaal in Mount Tantiss afspeelt. Ja, we krijgen mondjesmaat nieuwe info, maar het schiet niet echt op. Wanneer het zo lang duurt voor plotlijnen tot een goed einde worden gebracht (iets wat in de eerdere seizoenen op kleinere schaal vaker gebeurde) komt The Bad Batch gewoonweg niet als een bevredigende serie over. Elke episode staat enkel in het teken van het grote geheel, maar per aflevering wordt er nauwelijks nog een ‘eigen’ verhaal verteld.

Voorspelbaarheden en verrassingen

The Bad Batch S03 Episode 14: Flash Strike 5Toen het onderzoekscentrum van Hemlock bijna een seizoen geleden werd geïntroduceerd, prikkelde dit onze verbeelding. Inmiddels beginnen de shots van de berg inmiddels zelfs een beetje te vervelen. Interessante nieuwe personages hebben we op deze locatie nauwelijks ontmoet. Vinden er wellicht onverwachte ontwikkelingen plaats? Nee, ook niet echt: Omega is nog steeds bezig met haar ontsnappingsplan en de momenten waarop de muziek aanzwelt zagen we al van mijlenver aankomen. Okay, ik geef toe: op een kleine tease aan het einde (waarin Omega het in het tweede seizoen gevangengenomen Zillo Beast ontdekt) na. Maar zelfs bij Echo die zich vermomde als TK Trooper dacht ik “oh nee, toch niet wéér iemand die het volledige keizerrijk met enkel een verkleedpartijtje voor de gek houdt”? Tot overmaat van ramp kwam er ook weer een ‘monster of the week’ langs.

The Bad Batch S03 Episode 14: Flash Strike 6Is er dan verder niets positiefs over deze aflevering te melden? Nou, met de actie zat het wel goed. We knalden er direct in en het tempo leek over de hele aflevering wat hoger te liggen dan de voorgaande weken. Uiteraard is The Bad Batch één van de mooiste animatieseries van het moment, dus de aflevering er weer prachtig uit. Ook leek het even spannend te worden toen Omega op onderzoek uitging, terwijl haar medegevangenen de Tantiss-medewerkers probeerden bezig te houden. Daarnaast werd het Zillo Beast dat zich nog op Tantiss bevindt niet zomaar getoond: die gaat vast nog een belangrijke rol spelen in de finale.

Finaliteit

The Bad Batch S03 Episode 14: Flash Strike 7Waar dit laatste voor Omega een verrassing was, was het dit voor de oplettende kijker natuurlijk niet. Het gevoel van verwondering dat de Star Wars-franchise altijd zo kenmerkte, lijkt verdwenen. En te hebben plaatsgemaakt voor een langzaam voortschrijdend plot dat zich focust op slechts één planeet. Ik hou mijn hart vast, want met nog maar één aflevering te gaan in deze serie, verwacht ik niet dat er volgende week een mooie strik om het verhaal heen wordt geknoopt, waarmee deze periode in Star Wars netjes wordt afgesloten. Of wel, maar om de diverse verhaallijnen met betrekking tot (onder andere) Palpatine, Hemlock, Emerie, de gevangen Clones, Omega, de Batchers, Project Necromancer en de Keizerlijke Troopers allemaal in één aflevering af te sluiten, gaat er dan vast iets worden afgeraffeld. Of we komen er achter dat de complete serie slechts als verbindend hoofdstuk fungeerde voor een opvolger.

The Bad Batch S03 Episode 14: Flash Strike 8Maar we zullen zien. De ervaring leert dat seizoenseindes in elk geval vaak heel wat meer te bieden hebben dan reguliere afleveringen. Ik vermoed alleen dat de serie volgende week voor weinigen op een fijne of verrassende manier zal worden afgesloten. Al zou ik graag in het ongelijk worden gesteld. Het zou bijvoorbeeld van lef getuigen wanneer niemand van The Bad Batch het eind zou overleven (á la Rogue One) maar gezien het tempo waarop dit hele seizoen tot nu toe voortkabbelde, verwacht ik niet dat ons ineens zulke schokkende gebeurtenissen worden voorgeschoteld.

Niet mee eens? Laat het ons weten door mee te kletsen in onze Discord-server! En vergeet ook niet de Star Wars Awakens LIVE nabespreking te checken:

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!