The Bad Batch review
The Bad Batch review

The Bad Batch S3 aflevering 10/11: Identity Crisis & Point of No Return review

Veel Clones en Force, maar weinig 99

The Bad Batch S03 Afl 10+11 1Het is nog maar drie weken geleden dat we ook al een dubbelaflevering van The Bad Batch voorgeschoteld kregen. En deze week krijgen we er weer twee voor de prijs van een! Nu was dit natuurlijk allang aangekondigd, maar het voelt toch een beetje alsof Disney+ ons dit seizoen redelijk in sneltreinvaart wil laten beleven. We moeten natuurlijk ook wel op tijd klaar zijn voor Star Wars Day op 4 mei (“May the Fourth be With You”). En tussendoor even op adem komen voordat The Acolyte begin Juni van start gaat. Gelukkig voelt de dubbele release van vandaag niet geforceerd, want Identity Crisis en Point of No Return passen als tweeluik perfect bij elkaar!

The Bad Batch S03 Afl 10+11 2Door een andere bril
Net als vorige keer lijkt het of de schrijvers bij Lucasfilm Animation expres hebben gewacht om de belangrijke plotontwikkelingen van deze serie te bewaren voor de dagen waarop er meer dan één aflevering verschijnt. Want in tegenstelling tot de ‘monster of the week’-episodes gebeurden er in aflevering 10 en 11 veel dingen die essentieel zijn voor de eindsprint van het verhaal nu we langzaam op de uiteindelijke finale van deze serie afstevenen.

Net als in vorige seizoenen en eerder dit seizoen, krijgen we zo af en toe een hoofdstuk waarin we de titelkarakters relatief weinig zien. Of helemaal niet. Dat is ook het geval in Identity Crisis, de tiende aflevering van dit slotseizoen en het eerste deel van dit tweeluik. In de fan-community worden dit soort afleveringen als de beste gezien. Is dat ook nu weer zo? Velen hoopten ook al dat we wat meer te zien zouden krijgen van Emerie Karr, de ‘zus’ van Omega die in het onderzoekscentrum van Mount Tantiss werkt. Nou, de fans werden dit keer op hun wenken bediend, want nagenoeg de gehele tiende aflevering staat dit personage in de spotlights.

The Bad Batch S03 Afl 10+11 3De top van de berg
Emerie hadden we al een paar afleveringen niet meer gezien. Maar ze is nog steeds onderzoekster in dienst van Hemlock. Ze vindt het inmiddels wel tijd dat iemand de rol van de gevangengenomen Nala Se overneemt en suggereert dat zijzelf een logische opvolger zou zijn. Hemlock stemt in en brengt haar op de hoogte van Project Necromancer. Je weet wel, het uiterst geheime project van Emperor Palpatine dat later in de tijdlijn (tijdens de gebeurtenissen in The Mandalorian) nog terug gaat komen.

Hemlock geeft Emerie toegang tot een extra beveiligd deel van de Tantiss-basis. Hier vindt ze tot haar verrassing kinderen die in een sobere, afgesloten omgeving wonen. In feite zijn deze kleintjes dus gewoon gevangen. Dat is goed te zien aan hun uitdrukkingen die aangeven dat ze allemaal liever ergens anders zouden willen zijn. Ze blijken echter belangrijk voor Necromancer, omdat ze allen over een hoge M-count in hun bloed beschikken. Dit betekent dat deze kleintjes aanleg hebben voor The Force. Door middel van een parallele vertelling zien we hoe The Empire deze kinderen vindt en opsluit: met behulp van premiejagers. En niet de minste: Cad Bane is terug! Geheel in stijl verschijnt deze oude bekende uit The Clone Wars opnieuw ten tonele.

The Bad Batch S03 Afl 10+11 4

Crisis op Tantiss
Emerie komt in contact met Bane vanwege een nieuw subject voor Project Necromancer. Het blijkt een wel erg jonge alien, die op wrede wijze bij diens moeder is weggerukt. Voor de jonge kijkers een vrij dramatische gebeurtenis. Ik dacht nog bij mezelf dat dit extra heftig zou zijn geweest wanneer dit een menselijk kind zou zijn geweest. Wanneer ook nog een ander kind uit het onderzoekscentrum probeert te ontsnappen en daarbij door de Clone Commando’s wordt neergeschoten, wordt deze aflevering wel erg duister. Zo denkt Emerie er ook over. Ze wordt aan het twijfelen gebracht over het project en haar rol. Het moge duidelijk zijn dat de titel ‘Identity Crisis’ op haar slaat.

The Bad Batch S03 Afl 10+11 6Ook de tweede aflevering van deze week heeft een veelzeggende titel: ‘Point of No Return’. Emerie zien we hierin niet terug. Ook komen we de leden van Clone Force 99 in eerste instantie niet direct opdraven. Deze aflevering lijkt namelijk vooral te draaien om CX-2, de mysterieuze geherprogrammeerde Clone uit Infiltration en Extraction. Hij komt via oude bekende Phee op het spoor van zijn doelwit Omega. Vervolgens duurt het niet lang of hij landt op Pabu en krijgt haar opnieuw in het vizier, vergezeld door Batcher, Hunter, Wrecker en Crosshair. Al snel arriveert ook een Keizerlijk bataljon TK Troopers. Door hen wordt het hele eiland overhoop gehaald in de zoektocht naar Omega. Weet de Bad Batch opnieuw te ontsnappen?

Een knallend einde
Inmiddels hoop ik dat je de aflevering al gezien hebt, want waar ik het einde normaal liever niet verklap, gebeuren er dit keer zulke schokkende dingen dat we het er toch even over moeten hebben. Niet alleen worden Wrecker en Hunter tijdelijk uitgeschakeld, maar Omega offert zich vervolgens op om Pabu te redden. En tot overmaat van ramp wordt de Marauder ook nog eens opgeblazen! De aflevering eindigt met Omega die in gevangenschap van CX-2’s terug naar Tantiss reist.

The Bad Batch S03 Afl 10+11 7Poeh. Dit was wel even wat anders dan het ‘monster van de week’. In de Discord-server van Star Wars Awakens was de Nederlandse fan community er ook een beetje van ondersteboven. Xavier benadrukte ook de impact van deze afleveringen en Ibowan was blij dat er eindelijk meer bekend is over Project Necromancer. Merlin vond het jammer dat er weinig over is van het idyllische Pabu. En dan heb ik de mening van Joelle (misschien wel de grootste The Bad Batch-fan van ons land) nog niet eens genoemd. Zij was erg onder de indruk van het duistere karakter van deze aflevering en positief over de karakterontwikkeling van Emerie. het einde vond ze hartverscheurend.

En ik kan het allemaal beamen, want het was een gevarieerde en onderhoudende dubbelaflevering. Daarbij vormde het samen een interessant tweeluik: Waar Identity Crisis wat meer ingetogen was en zich focuste op Emerie en Tantiss, was Point of No Return een spektakelstuk op Pabu met de nadruk op CX-2. Maar hoe verschillend beide afleveringen ook zijn, beide maken ze nog maar eens extra duidelijk hoe kwaadaardig The Empire is. Vooral in het eerste deel vond ik het opvallend hoe heftig het lot van de kinderen in beeld kwam, maar ook de acties van de TK Troopers kwamen erg gewelddadig over voor een show die voornamelijk op kinderen is gericht.

The Bad Batch S03 Afl 10+11 8Niets nieuws onder de zon(nen)?
Nu we de lovende woorden achter de rug hebben, moet ik me toch iets van het hart. Ondanks dat dit twee mooie afleveringen waren, kan ik me niet aan het gevoel onttrekken dat we weer terug bij af zijn: Omega op Tantiss. We hebben uiteraard nog niet gezien dat ze daar arriveert, maar we hebben dankzij Hemlock natuurlijk niet voor niets al een introductie gehad in de extra beveiligde kerkers van Project Necromancer. Het lijkt onvermijdelijk dat Omega hier ook terecht zal komen.

Nieuwe informatie komt jammer genoeg ook maar mondjesmaat naar buiten in deze afleveringen. We snakken nu al weken naar meer info over de bedoelingen van Emperor Palpatine, de identiteit van CX-2 en het uiteindelijke lot van Clone Force 99. Maar hierin is de serie nog niet heel duidelijk. Uiteraard krijgen we pas over een aantal weken de finale te zien en weten we dan wellicht pas of de leden van The Bad Batch hun eigen serie zullen overleven. Maar tot nu toe zijn de gebeurtenissen in dit seizoen niet heel erg verrassend, hoe mooi het allemaal ook in beeld wordt gebracht.

The Bad Batch S03 Afl 10+11 9Speculeren kun je leren
Wellicht is dit ook gewoon de vloek die je meedraagt wanneer je een enthousiaste Star Wars-fan bent. In de 47 jaar dat we van deze franchise hebben kunnen genieten, werden we regelmatig weggeblazen door briljante plotwendingen: Van de familiebanden tussen Darth Vader, Luke en Leia, via Darth Revan’s identiteit, Maul’s wedergeboorte en Rex als Rebel, tot Luke op Crait en Rey Palpatine. Je zou bijna van een Star Wars-verhaal mogen verwachten dat er een dergelijke verrassing in het plot wordt verwerkt. Zo hoopte ik stiekem dat CX-2 zich deze week zou ontpoppen als een oude bekende (Tech? Echo? Cody?). Of dat Project Necromancer meer is dan een langetermijnplan voor het klonen van Palpatine, bijvoorbeeld als experiment om andere Force-gevoelige individuen opnieuw tot leven te wekken (Dooku? Anakin? Joruus C’Baoth?). Om nog maar te zwijgen over de theorie dat een tweede Clone War wellicht op handen zou zijn.

Maar niets van dat alles. Hopelijk krijgen we in de finale nog een dergelijke verrassing. Vooralsnog is het wat verrassingen betreft dun gezaaid. Maar misschien verwacht ik er teveel van. Speculeren is in dat opzicht natuurlijk altijd een beetje gevaarlijk, want wat we te zien krijgen zal daardoor altijd enigszins tegenvallen. Mocht je daar geen moeite mee hebben, dan heb je aan de afgelopen twee afleveringen prima vermaak gehad: De typische Star Wars-balans wordt goed getroffen: De balans tussen goed en kwaad, vernieuwing en herkenbaarheid, sci-fi en fantasy. De schijnbare hopeloosheid aan het einde deed mij zelfs even denken aan mijn favoriete saga-films: The Empire Strikes Back en The Last Jedi. Wat is nou een beter compliment dan dat?

The Bad Batch S03 Afl 10+11 10

Hou je ook van discussie over deze serie? Check dan ook de nabespreking van deze dubbelaflevering, waarin Ramon met community-leden Lennaert en Johan napraat over Identity Crisis en Point of No Return. Ook benieuwd naar deze community en wellicht ook zin om te speculeren (of juist niet, dat kan ook)? Doe ook mee met de gezelligste popcultuurgemeenschap van Nederland!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!