The Bad Batch

The Bad Batch S2 Aflevering 7 en 8: The Clone Conspiracy en Truth and Consequences

Essentieel Star Wars, eindelijk te zien in The Bad Batch!

Deze dubbele aflevering van The Bad Batch voelt aan als een heerlijke politieke thriller waarin we niet alleen eindelijk een vervolg zien op het einde van het eerste seizoen – toen Tipoca City op Kamino vernietigd werd achtergelaten – ook zijn deze afleveringen mijns inziens ‘essentieel’ Star Wars omdat het ten dele de jarenlang rondzwevende vraag beantwoordt: “Hoe is de Empire overgeschakeld van de Clone troopers naar Stormtroopers?”. Gaat dat zien!

Zoals in de Star Wars Podcast benoemd; het ‘essentiële’ Star Wars waar we in The Bad Batch op wachtten is hier.

Nog niet eerder werden scheuren in het vertrouwen van Clones vanuit de verschillende sectoren binnen de Galactic Empire zo expliciet uitgesproken als in The Clone Conspiracy. Bail Organa, de Banking Clan, Senator Chuchi van Pantora (die we nog kennen uit 15 afleveringen van The Clone Wars en voor het eerst terugzien sinds de rechtsvervolging van Ahsoka in seizoen 5 van die serie) en anderen benadrukken hun visie wat betreft het wel of niet uitfaseren van de ooit zo betrouwbare Clones die de Republic in de oorlog met de Separatists hebben gediend.

Star Wars politiek: van Clones naar Stormtroopers

Admiral Rampart probeert zijn Rekruteringswet door de Senaat te krijgen, waarmee de overgang van Clones naar reguliere menselijke troepen moet worden ingezet. Ondertussen probeert CT-0409, oftewel Slip, aan Senator Chuchi de waarheid te vertellen over wat er op Kamino is gebeurd: het was Rampart die de steden op de planeet aanviel en geen storm die voor de vernietiging van Kamino’s steden heeft gezorgd. Deze onthulling zou een bom leggen onder Rampart’s wetsvoorstel.

De jacht van een huurmoordenaar op senator Chuchi, die graag Slip zou willen laten getuigen om de waarheid boven tafel te krijgen, werd op een spannende manier in beeld gebracht. Omdat het geen hoofdpersonage betreft en we niet weten wat haar uiteindelijke lot wordt was ik toch even ‘bang’ dat we haar gingen kwijtraken. Gelukkig bleek dit niet het geval en werd ze uiteindelijk zelfs gered door een oude bekende: Captain Rex! Samen komen ze achter de identiteit van de huurmoordenaar, die een mede-Clone blijkt te zijn (naar later blijkt zonder een identiteitschip). Helaas heeft Slip het niet overleefd, maar leefde hij nog wel net lang genoeg om Chuchi te informeren over het logboek van Rampart’s schip, de Venator, waarop het onomstotelijke bewijs te vinden zou zijn dat de admiraal medeverantwoordelijk is voor het drama dat zich op Kamino heeft afgespeeld.

De aflevering raakte de juiste tonen van een politieke thriller, met een mysterieuze huurmoordenaar die iedereen uitschakelde en een steeds meer doordraaiende getuige die doodsbang was voor zijn leven. Voor mij leek het erop dat Crosshair de huurmoordenaar zou zijn die de Clones zou elimineren op bevel van Rampart, dus ik was verrast dat dat de huurmoordenaar gewoon een reguliere Clone was die net als onze grote vriend nog steeds geloofde dat goede soldaten bevelen opvolgen.

De slotscène van de aflevering en met name de overgang naar de credits waarbij we níet de inmiddels welbekende Bad Batch muziek horen maakt impact en bezorgde mij kippenvel. Waarom is het dat de afleveringen zonder de Bad Batch leden tot nu toe zo goed aanvoelen? Ik ben blij dat Lucasfilm ervoor heeft gekozen om deze afleveringen gezamenlijk uit te brengen, want dit was een aardige cliffhanger geweest. Ik vreesde wel even dat de tweede aflevering van vandaag geen direct vervolg zou zijn op de eerste, want om in de woorden van Wrecker te blijven: de opdrachten van Cid hebben we wel even genoeg van voor nu.

De Bad Batch keert terug naar Coruscant

De Bad Batch wordt in Truth and Consequences om hulp geroepen door niemand minder dan Captain Rex en de vastberadenheid van het team om naar Coruscant, het hol van de leeuw, toe te gaan om hun vriend te helpen is moedig en wellicht zelfs onverstandig. Het viel me op dat niet Hunter, maar Echo de beslissing nam en de Batch daarbij ook niet met elkaar overlegden over welke stap er genomen moest worden. Later bleek echter dat Echo zó loyaal is aan Rex dat hij zijn nieuwe team voor hem wil achterlaten.

Het is altijd geweldig om Coruscant weer te zien. De beslissing om Omega af te splitsen van de groep om senator Chuchi te vergezellen was wel opvallend, aangezien ik betwijfel of ze haar zou kunnen beschermen als Rampart besloot een andere huurmoordenaar achter haar aan te sturen. Echter was het voor Omega wel belangrijk om de Clones te vertegenwoordigen tijdens Chuchi’s gesprek met Halle Burtoni, de Kaminoan die eerder de belangen van Kamino vertegenwoordigde in de Senaat.

Hoewel Burtoni een gemeen personage was in The Clone Wars, die de oorlog koste wat het kost probeerde te verlengen voor financieel gewin, werd ze overtuigd door Omega’s pleidooi om als getuige op te treden in het belang van de klonen. Gezien het feit dat ze niet langer beweerde zich druk te maken om de overgebleven Kaminoans, verbaast het me enigszins dat ze instemde om te helpen.

De beslissing om Omega vrij door de gangen van het Senaatsgebouw te laten lopen, dreigde averechts te werken toen ze in direct contact kwam met admiraal Rampart. Ik dacht dat Rampart haar misschien zou herkennen, maar blijkbaar niet. Door zijn arrogantie was hij haar waarschijnlijk al vergeten, maar het leverde toch een spannend gesprek op.

Ondertussen ging de rest van het team met Rex mee op een missie om de navigatiegegevens te stelen van Rampart’s schip de Venator. Dit was meer de standaardactie die we van de show gewend zijn. Het team werd echter onvermijdelijk ontdekt en moest zich met de gegevens een weg uit het schip banen. Uiteindelijk bereikten de logboekgegevens senatoren Organa en Chuchi net op tijd zodat ze een volledige opname kan laten zien van de schepen van Admiral Rampart die Kamino bombarderen.

De entree van Emperor Palpatine

Een spannend moment! Want nu iedereen getuige is van de vernietiging van Kamino kan die Rekruteringswet toch nooit meer doorgaan? Echter weten wij als Star Wars fan en kijker natuurlijk wel dat dat uiteindelijk toch is gebeurd. En ja hoor; Palpatine stond onmiddellijk klaar om de situatie naar zijn voordeel te draaien. De muziek van Kevin Kiner was fantastisch en zette een onheilspellende toon toen het podium van de Emperor omhoog rees. Palpatine (ingesproken door de enige echte Ian McDiarmid!) met zijn mastermind gooide Rampart onder de bus voor zijn falen en suggereerde dat de Rekruteringswet juist nodig is om de veiligheid van de Galactic Empire te waarborgen. Daarmee werd het succes van de Bad Batch uiteindelijk tóch het succes van Palpatine.

Natuurlijk wordt in The Clone Conspiracy onthuld dat het plan om alle Clones uit te faseren niet noodzakelijkerwijs het idee van Rampart was. Zijn gesprekken met Mas Amedda suggereren dat zowel hij als Palpatine echt willen dat dit gebeurt. Het is aannemelijk dat dit idee van de top kwam, maar Rampart is na de onthulling van zijn daden het figuurlijke schaap dat moest worden opgeofferd zodat de plannen hun doorgang vinden.

Het afscheid tussen Echo en de Bad Batch

Aan het eind van de aflevering komen we als kijker samen met Omega erachter dat Echo niet terugreist met de Bad Batch. Blijkbaar had hij al van de rest afscheid genomen, want Hunter, Wrecker en Tech groeten hem alsof ze elkaar (voorlopig) niet meer zullen zien. Des te begrijpelijker dat Omega dit niet snapt en om uitleg vraagt aan Echo, die haar uitlegt dat hij meer nodig is bij Rex en dat het geen definitief afscheid is. Zo verliest de Batch na in seizoen 1 Crosshair te zijn ‘kwijtgeraakt’ nu ook Echo en eindigt de aflevering in mineur met een shot van Omega die zich vastklampt aan haar knuffel aan boord van het schip.

Deze dubbele aflevering en middenseizoensfinale waren een genot om te kijken en bracht voor mij al het goede wat The Bad Batch potentieel had kunnen zijn op de best mogelijke manier met elkaar samen. Ik ben erg blij dat we na jaren eindelijk een deel van dit essentiële Star Wars verhaal te zien hebben gekregen; dit was op en top Star Wars!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!