The Bad Batch

The Bad Batch S2 Aflevering 14: Tipping Point Review

De weg naar de finale lijkt duidelijk!

Jaren geleden was er een grote controverse in ons land. Ten tijde van het Koningslied, toen Willem-Alexander eindelijk onze Koning werd, was ons land verdeeld. De zinsnede ‘de dag die je wist dat zou komen’ riep veel weerstand op bij taalexperts. Toch is deze controversiële zin inmiddels redelijk ingeburgerd. Daarnaast is het een perfecte beschrijving van dat wat we zagen in Tipping Point.

Wanneer de aflevering opent zien we hoe een Imperial en zijn Stormtroopers enkele gevangenen op een transportschip wil krijgen om ze te vervoeren. Al deze gevangen zijn Clones. Waar ze eerder vochten voor de vrijheid in het melkwegstelsel en onder valse voorwendselen zo het leger van The Empire in werden gelokt, zijn het nu gevangen van datzelfde Empire. Puur omdat het Clones zijn. Klonen met een eigen invulling van de gebeurtenissen en de orders die ze krijgen. En we weten dat The Empire geen tegenspraak wil, dus is opruiming de beste optie. Het is tijdens de vlucht vanaf de planeet dat we eindelijk Echo weer tegenkomen, welke samenwerken met Fireball om de Clones te bevrijden. Na een sterk gevecht in de ruimte (waarbij de actie van het scherm knalt) zien we hoe ze het schip infiltreren, de Stormtroopers weten te verdoven (de Clones schieten nog steeds niet met dodelijk vuur) terwijl de Imperials snel alle informatie uit de computers van het schip verwijderen. Het is duidelijk dat niet uit mag lekken wat er hier aan de hand is. Zo duidelijk zelfs dat de leider van het schip zelfmoord pleegt om de informatie maar niet te overhandigen.

Een tweede Clone Wars na The Bad Batch?

De Clones weten, na een nieuwe aanval af te slaan, hun weg te vinden naar Coruscant. Hier leren we al snel dat de Clones afgevoerd worden naar een onbekende plek en daarna verdwijnen, puur omdat ze het niet eens zijn met de orders die gegeven worden vanuit de top van The Empire. Na Order 66, waarbij elke Clone tegen de Jedi en de Republic keerde, lijken ze nu langzaam maar zeker meer op meer in te zien dat die geprogrammeerde ‘keuze’ tijdens Order 66 niet de juiste bleek te zijn. Gelukkig wist Echo op het schip van The Empire nog net een beetje data te verkrijgen om duidelijkheid te scheppen in een duistere onwetendheid. Het idee dat steeds meer Clones in opstand komen geeft mij keer op keer het idee dat er mogelijk een tweede Clone War aan zit te komen. Dit keer strijden de Clones echter niet voor een ander, maar voor zichzelf.

Ondertussen zien we hoe Crosshair nog steeds gevangen is in Mount Tantiss, de geheime basis waar duidelijk experimenten gedaan worden die het daglicht niet verdragen. Alles hier is ‘onder de radar’ en mag niet naar buiten gebracht worden. Dokter Hemlock laat Crosshair weten dat er echter een mogelijkheid is voor hem om toch uit deze situatie te komen. Enige wat hij moet doen is Clone Force 99 opgeven, hun locatie doorgeven en dus vooral Omega voor de Imperialistische leeuwen gooien. De laatste keer dat we Crosshair zagen, wisten we eigenlijk al dat hij zich eindelijk tegen The Empire ging keren. En het moment is dan eindelijk daar. Crosshair geeft zijn oude team niet op, blijft Omega in bescherming nemen en offert zichzelf op om haar te beschermen. Omdat de doden niet kunnen praten, ondergaat hij een fikse marteling. Maar hij weet de kaken op elkaar te houden. Star Wars is vaker een verhaal waarin verlossing centraal staat. En hoewel Crosshair veel fout heeft gedaan, lijkt hij hier het licht weer te zien.

Maar Crosshair weet zijn doel verder te brengen. Hij ontsnapt, schiet enkele troopers dood (jawel, geen verdoving vanuit hem richting zijn opvolgers) dreigt dokter Emerie Karr om te leggen als ze hem niet helpt. Hier gebruikt hij wel de stun-optie op het wapen (we hebben haar nog nodig in het komende verhaal) en neemt haar toegangskaart om te ontsnappen. Echter, een ontsnapping is het niet. Hij zet alles op alles om de Bad Batch te waarschuwen. Om een bericht uit te zenden waardoor ze weten wat hen te wachten staat. Om te laten weten dat er op hen gejaagd wordt. ‘Plan 88, the seeker’ weet hij net te versturen voordat een gas hem van het bewustzijn ontneemt. Hij geeft het laatste dat hij had om zijn oude team, om Omega veilig te krijgen.

De stilte voor de storm nadert zijn einde

The Bad Batch zit echter nog steeds op Pabu, de planeet die vorige week onder de dreiging van een tsunami lag. Inmiddels is de schade veelal verholpen en loopt het rustige leven weer zoals het hoort. Het is tof om te zien hoe Wrecker geniet van dit leven. Hij bouwt wat dingen, vangt wat vis en weet daadwerkelijk een belangrijke schakel te zijn in de samenleving van het stadje. Ondertussen leert Tech Omega hoe te vliegen in de Marauder terwijl ze wachten op de aankomst van Echo. Hij heeft hulp nodig met het decoderen van alle data die hij afhandig heeft gemaakt van het schip van The Empire. Het is goed om het team weer even compleet te zien. Tenminste, het team zonder Crosshair.

Ondertussen is aan de kant van The Empire duidelijk dat het schip met Clones onder aanval heeft gelegen, informatie die bij niemand minder dan Grand Moff Tarkin terecht is gekomen. Hij is bang dat de operatie van Hemlock openbaar kan worden, maar volgens hem zijn er genoeg protocollen in werking gezet om dit tegen te gaan. Ook laat hij weten dat het niet slim is om Clones die niet meer mee willen werken zomaar te ontslaan. Daar moet meer mee gaan gebeuren. Hij heeft plannen voor deze ‘afvalligen’, plannen die hij spoedig met Tarkin wil bespreken. Gaan deze Clones gebruikt worden in de experimenten van The Empire om uiteindelijk Palpatine terug te brengen? Of worden ze gewoon vernietigd, afgedaan omdat het geen ‘echte mensen’ zijn? Hoe dan ook, de toekomst voor deze Clones is geen prettige.

Gelukkig weet Tech al snel de data te ontcijferen die Echo mee had genomen en ontdekt de geheime operatie van de ‘Advanced Science Division’. Hemlock blijkt ooit voor de Republic te hebben gewerkt, maar is daar buiten gegooid wegens onorthodoxe werkmethodes en plannen. Ook ontdekt Tech dat Crosshair hier gevangen zit, maar ook dat hij een waarschuwing het universum in heeft geschoten. Een waarschuwing voor het complete team. Een waarschuwing… of een val? De finale van het tweede seizoen van The Bad Batch krijgen we volgende week…

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!