The Bad Batch

The Bad Batch S2 Aflevering 13: Pabu Review

Op de plaats rust

The Bad Batch schakelt een paar versnellingen terug om de rust op te zoeken op het vakantieoord dat Pabu heet.

Goed, dat was wel een wat gechargeerde één zinssamenvatting van deze aflevering, maar het punt is wel dat de serie er op dit moment voor kiest om een pas op de plaats te maken en de diepte in te gaan met de karakters, in plaats van het plot voort te duwen. Verder kregen we letterlijk een storm te zien die het onderste gedeelte van het eiland behoorlijk in de waterproblemen bracht, waarmee het gezegde “stilte voor de storm” niet vergezocht is en waarschijnlijk een goede beschrijving is van wat we in deze aflevering voor onze kiezen krijgen.

Phee nodigt de Bad Batch uit op Pabu

Waar de actie van deze aflevering zich met name in de eerste drie minuten afspeelt tijdens een shoot-out met piraten in een mislukte artifact-transactie (en de eerste keer dat we de Kouhun duizendpootachtige wezentjes zien sinds Attack of the Clones), wijst Phee onze helden de weg naar een veilig tropisch eiland genaamd Pabu. Daarvoor krijgen we nog wel even een hint te zien van Cid als mogelijk nieuwe antagonist in het vervolg voor de Bad Batch; ze is niet bepaald blij dat Hunter en co hun banden met haar hebben gebroken omdat ze hierdoor veel geld is misgelopen en belooft dat het niet bij enkel loze dreigingen zal blijven.

Phee, die mogelijk nog steeds een oogje op Tech ‘Browneye’ heeft, wijst de Bad Batch de weg naar Pabu. Dit is een prachtig weergegeven eiland dat doet denken aan een eiland in het Middellandse Zeegebied. Pabu is een eiland waar veelal vluchtelingen wonen en Phee legt uit dat een groot deel van de voorwerpen die zij vindt onderdeel uitmaakt van hun culturen. Zoals ze zelf zo graag over zichzelf hoort en zegt: ze is een “bevrijder van oude wonderen”.

De Bad Batch staat voor een keuze

Phee wees de Bad Batch er al op dat het voor Omega goed zou zijn om zich te omringen met mensen die niet haar DNA delen en meer van haar eigen leeftijd zijn. Aangekomen op Pabu lijkt het al snel te klikken tussen Omega en Lyana, Phee’s nichtje. Wat sowieso grappig is, want Pabu betekent tante (van vaders kant).

Shep Hazard, de burgemeester van Pabu (wiens naam overigens verdacht veel lijkt op ‘Ship Hazard’, wat dan weer toevallig is voor een aflevering waarin we Omega en Lyana’s schip tegen een rots zien botsen) doet mij verdacht veel denken aan een wat vollere versie van Dwayne Johnson en hij verwelkomt de Bad Batch met open armen.

Wanneer Wrecker met volle teugen geniet van al het eten wat Pabu te bieden heeft (Star Wars sushi en fruit!) en naar eigen zeggen voor het eerst in z’n leven verzadigd raakt, dreigt het eiland door een vloedgolf overspoeld te raken. Gelukkig zijn daar onze Bad Batch leden die de bewoners van het eiland in veiligheid helpen brengen.

Hunter en Tech zien hoe Omega het naar haar zin heeft op het eiland met Lyana en benoemen ook dat ze haar nog nooit zo hebben horen lachen. Waar ikzelf dacht dat de Bad Batch, al dan niet tijdelijk, Omega hier zouden achterlaten zodat ze in elk geval een poosje veilig kan opgroeien kiezen ze ervoor om nog een tijdje op Pabu te blijven zodat ze kunnen helpen met de wederopbouw van het eiland. Zoals Phee al zei, een beetje stabiliteit zou geen slecht idee zijn. Lyana was verbaasd over het feit dat Omega na Kamino nooit meer langere tijd op één plek is gebleven, voor haar is dat een ondenkbare manier van leven.

Hoelang blijft de Batch op Pabu?

Het eind van de aflevering werpt bij mij de vraag op hoelang de Bad Batch op Pabu zal blijven, wellicht dat de serie nu een kleine timejump zal maken? In elk geval is dit het happy end waar de Bad Batch voor kan kiezen, al zal er in de volgende aflevering ongetwijfeld iets gebeuren waardoor ze hun blik naar het avontuur en de oorlog niet kunnen afwenden.

Toen de vloedgolf opspeelde dacht ik even dat we te zien zouden krijgen dat het eiland zich op een Keizerlijke basis bevindt, maar nee, het bleef daadwerkelijk bij de natuurramp. Een vrij unieke take in een Star Wars serie, maar eentje die ik wel kan waarderen. De karakterontwikkeling stond deze aflevering centraal en het zorgde ervoor dat we toch net iets meer gaan geven om deze karakters die zoals eerder gezegd, geen van ons in hun top 10 zullen hebben staan.

Met nog een aflevering en een dubbele seizoensfinale te gaan was vandaag de letterlijke “stilte voor de storm”.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!