The Bad Batch

The Bad Batch S2 Aflevering 10: Retrieval Review

The Bad Batch strikes back

Een nieuwe woensdag en daarmee alweer de tiende aflevering van The Bad Batch seizoen 2 genaamd Retrieval. Een logische titel na de gebeurtenissen van vorige week; de Bad Batch zal immers hun schip terug moeten vinden nadat deze onverwachts gestolen werd door een toen nog mysterieuze dief.

Aan het begin van de aflevering begint Wrecker met de uitspraak “I’m bored, and hungry”. Na de aflevering te hebben gezien kan ik me daar deels wel in vinden.

Algemeen genomen vond ik het een prima ‘freak of the week’ aflevering die wellicht iets opzet voor nieuwe karakters die we in de toekomst nog terug kunnen zien, maar het is niet het type aflevering waar ikzelf nu heel blij van wordt. In onze Star Wars community zijn mensen (evenals ikzelf) vooral te spreken over de zevende en achtste aflevering van een paar weken geleden, maar daarbij werd ook geconstateerd dat juist die afleveringen weer niet voor iedereen (en dan met name jonge kinderen) even interessant waren.

Wat dat betreft moet ik deze serie nageven dat Lucasfilm – kijkend naar het grotere plaatje van het tweede seizoen tot nu toe – een aardige balans weet te slaan tussen avonturen die zowel het jongere als het wat oudere Star Wars publiek proberen aan te spreken. Voor een animatieserie met een set hoofdkarakters die waarschijnlijk in niemands top tien favoriete personages voorkomt (!) is dat nog best een flinke klus en daar mogen de makers zeker trots op zijn.

Mokko en Benni

De dief die vorige week het schip stal van de Bad Batch blijkt een jongeman genaamd Benni te zijn, die samen met zijn lotgenoten hard moet werken voor een klein beetje voedsel en water. Hoewel het heel andere omstandigheden zijn, kreeg ik toch wat scavenger-vibes van Rey uit The Force Awakens toen zij Unkar Plutt de door haar gevonden voorwerpen moest brengen en daarvoor een schamele beloning kreeg. Ook hier rapporteert Benni aan Mokko, een gierige baas die zijn mensen onderbetaalt. Bovendien onderhoudt hij een ongezonde relatie met zijn dieven en faciliteert hij een onderlinge competitie over wie de meeste en beste voorwerpen steelt. Zelfs het hevig aangepaste schip van de Bad Batch, die Benni braaf naar Mokko terugbrengt, is niet genoeg om de ‘prijs’ in de wacht te slepen.

Wanneer de Bad Batch via een zender in hun schip-droid Gonk de jonge Benni tegen het lijf lopen, besluit hij hen te helpen om hun schip terug te krijgen, ook al probeert hij eerst nog tevergeefs te ontkomen. Samen met Omega betreedt hij de toren om het schild uit te schakelen, terwijl de overige Bad Batch leden hun schip (dat in stukken ligt omdat Mokko die als losse onderdelen wilt verkopen) proberen te herstellen. Op het moment dat Omega Benni wat te eten geeft, lijkt Benni te beginnen te twijfelen aan zijn loyaliteit naar Mokko. In het shot waarin hij een paar keer zijn blik wisselt van de deur naar Omega, was ik overtuigd dat hij op dat moment de keus maakte om de Bad Batch oprecht te gaan steunen – maar dit bleek toch (nog) niet het geval.

De reden dat hij naar de deur bleef kijken was omdat hij Mokko al had ingelicht over het plan. Voordat Omega werd gevangengenomen deelde ze nog wel haar ontdekking over Mokko’s geheim: de grondstof ipsium is in tegenstelling tot wat hij altijd beweerde helemaal niet aangetast, maar door dit te claimen heeft hij een groter gedeelte van de winst voor zichzelf kunnen houden. Een onbetrouwbare maffiabaas die slaafjes voor hem laat werken, uniek in Star Wars! 😉

The Bad Batch strikes back

Deze heist-aflevering eindigt uiteindelijk vrij voorspelbaar: de Bad Batch krijgt hun schip terug, de gemene en gierige Mokko wordt verslagen en de lokale ‘dieven’ houden hierdoor meer over voor zichzelf en kunnen de mijn verder zelf gaan runnen. Door de manier waarop Benni tegen Omega zegt dat hij altijd bij haar mag aankloppen als ze een dief nodig heeft, krijg ik de indruk dat we het laatste van Benni nog niet hebben gezien. Dat wil niet zeggen dat we hem dit seizoen al terug gaan zien, maar het is wel een typisch karakter dat zomaar in de toekomst op een onverwacht moment nog eens zou kunnen opduiken.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!