The Acolyte review: Teach/Corrupt

De twin-turbo neemt even wat gas terug

Na het actiespektakel van vorige week is het deze week weer tijd voor een rustigere aflevering van The Acolyte. Op enkele korte confrontaties na is dit zelfs een episode zonder fysiek spektakel. Waar we tijdens aflevering 5 een half uur onze adem inhielden bij de gebeurtenissen, krijgen we nu een verlate adempauze. Hierbij ligt natuurlijk het gevaar op de loer dat dit als saai kan worden gezien. Wordt het verhaal nodeloos opgerekt of is Teach/Corrupt een essentiële aflevering?

Zelf heb ik er nog steeds alle vertrouwen in dat showrunner Leslye Headland heel goed weet waar ze mee bezig is. Dit in tegenstelling wat boze tongen beweren: ze zou de nalatenschap van Star Wars zogenaamd helemaal kapot maken met The Acolyte. De serie zou volgens velen vol zou zitten met zaken die de bestaande lore tegenspreken of niet in de Galaxy Far, Far Away thuishoren. Zelf heb ik hier gelukkig nog weinig van gemerkt. In de aflevering van vandaag viel me zelfs een detail op waaruit blijkt dat Headland Star Wars misschien wel beter ‘snapt’ dan de gemiddelde fan. Maar hierover later meer.

Olifantvogeltjes

We begonnen de aflevering met een geinige visuele callback naar de allereerste aflevering: Osha werd wakker en veerde op uit haar bed, waarbij de camera een zelfde draai van 90 graden maakte. Dit keer bevond ze zich echter op een onbekende planeet. Langzaam kwam ze er achter dat ze alleen is met Qimir op een eiland, iets wat me direct al deed vermoeden dat deze twee elkaar gedurende deze aflevering beter zouden gaan leren kennen. De locatie deed mij ietwat denken aan het eiland op Ahch-To waar Luke Skywalker in de sequel-trilogie verbleef, maar de lokale fauna (enkel wat schattige olifantvogeltjes) deed vermoeden dat het hier om een andere planeet ging.

Over schattige wezentjes gesproken: Bazil was er ook nog! We zagen hem nog steeds rustig rondsnuffelen op het Jedi-schip. Zijn zoektocht naar de waarheid duurde lang genoeg, waardoor we alle tijd kregen om de spanning tussen Master Sol en Mae te zien opbouwen. Steeds wanneer er een ongemakkelijk moment tussen deze twee plaatsvond, dacht ik dat Sol de bedriegster door zou hebben. Maar telkens wist ze hem opnieuw om de tuin te leiden. Tot het op een gegeven moment bijna vervelend werd. Really? Een Jedi Master moet hier toch sneller doorheen kunnen prikken? We houden het er maar op dat zelfs machtige Jedi Masters ook weleens een mindere dag hebben. Zeker na een nachtje flink doorhalen! De rustigere momenten (en het feit dat onze aandacht niet meer kan worden afgeleid door de jonge garde) gaven acteur Lee Jung-jae wel de gelegenheid om zijn acteertalent te kunnen laten zien. Zonder woorden konden we zien hoe hij van binnen werd verscheurd door tegenstrijdige emoties. Topacteur hoor!

Lichtzwaardzweep

Nadat Sol aangaf om voor de Jedi High Council te willen verschijnen en het perspectief naar Coruscant verschoof, had ik even hoop dat we Yoda en de overige opper-Jedi zouden gaan zien. Helaas bleef de focus op Vernestra Rwoh, al was dat ook geen straf. Met een eigen afvaardiging besloot zij om richting Khofar te gaan. Natuurlijk arriveerde ze precies nadat Sol met Mae was vertrokken. Dit gaf ons wel de kans om te zien wat Vernestra voor een bad-ass wass, want op de planeet zagen we haar al even in actie met die brute lichtzwaardzweep van d’r! Dit korte moment leek me niet voor niets, want ik ga er van uit dat deze als introductie diende, zodat ze hiermee in de laatste aflevering vol in actie kan komen.

Waarom pas in de laatste dan? Die verschijnt toch pas over twee weken? Nou, ik verwacht dat we volgende week in de op één na laatste aflevering wederom een flashback zullen gaan zien. Niet alleen kondigde Sol in de aflevering van vandaag aan dat hij eindelijk openheid van zaken wil geven over wat er zestien jaar geleden is gebeurd, maar ook weten we al dat deze aflevering is geregisseerd door Kogonada, dezelfde regisseur als “Destiny”. Deze hints maken mij er vrij zeker van dat we volgende week weer naar de jeugdige jaren van de tweeling gaan. Jammer voor diegenen die er niet van houden om terug in de tijd te gaan. Maar ach, dat hoort nu eenmaal bij Star Wars. Wellicht krijgen ook nog wat te zien over de voorgeschiedenis van The Stranger!

The Power of Manny

Ik loop een beetje op de zaken vooruit, dus terug naar de aflevering van vandaag. Ik kan me goed voorstellen dat de meer karakter-gedreven vertelstructuur niet bij iedereen in de smaak valt. Vooral niet bij diegenen die vorige week helemaal lyrisch waren over iets wat in feite een gevechtsscène van een half uur was. Ik moet toegeven dat ik ook even moest schakelen. Maar waar er vorige week nauwelijks ruimte was voor verhaal of karakterontwikkeling, werd daar nu uitgebreid ruimte aan gegeven. Meer nog zelfs dan in eerdere afleveringen, want we zien personages belangrijke en geloofwaardige keuzes maken. De geloofwaardigheid komt hierbij ook voort uit het feit dat de acteurs eindelijk wat meer ruimte lijken te krijgen om te shinen. Eerder gaf ik aan dat het een genot was om Lee Jung-jae als getergde Jedi Master te zien, maar nu zien we ook hoe goed Manny Jacinto als manipulerende Dark Lord is. Ook Rebecca Henderson maakt van haar Vernestra Rwoh een steeds intrigerender personage.

“Teach/Corrupt” was een aflevering die z’n naam eer aandeed. Na het kijken had ik wel enigszins het gevoel dat hier minder een op zichzelf staand verhaal werd verteld dan in voorgaande episodes, maar als opzet voor een laatste flashback en de finale is dat natuurlijk prima. Ook zat de aflevering vol met toffe details, zoals het benoemen van het materiaal Cortosis; dit maakte duidelijk hoezeer Leslye Headland de geschiedenis van Star Wars serieus neemt. De naam en eigenschappen van dit materiaal komen namelijk uit de oude Legends-verhalen. Dit soort ogenschijnlijke fanservice-momentjes zorgen er in elk geval bij mij toch voor dat de serie een bepaald soort zekerheid van z’n zaak meekrijgt. Maar ook zonder dat ben ik tot nu toe al erg tevreden met The Acolyte. En kijk ik ontzettend uit naar de laatste twee afleveringen!

Geen zin om nog een week te wachten en zoek je toch een dosis The Acolyte? Check dan onze Discord-community waar we als fans lekker over de aflevering kunnen kletsen. Ook is er vanavond om 21:00 wederom een liveshow waarin we de aflevering bespreken. Deze kun je later terugluisteren als bonusaflevering in de Star Wars Awakens-podcast!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!