The Acolyte review

The Acolyte review: Lost / Found en Revenge / Justice

Het begin van een groots tijdperk op het kleine scherm

We kunnen het vandaag eindelijk zeggen: The Acolyte is gearriveerd! En daar hebben we lang genoeg op moeten wachten: een Star Wars serie die zich eens niet direct rondom de welbekende filmsaga afspeelt. Vandaag zijn de eerste twee afleveringen verschenen en dat hebben we in Nederland mogen vieren met maar liefst vijf premières op maandagavond, op het grote scherm te zien bij diverse Pathé-bioscopen.

Hoewel het evenement fantastisch was om te beleven, daar wij met Star Wars Awakens in grote getalen in met name Tilburg en Utrecht Leidsche Rijn verschenen zal ik in deze review vooral inhoudelijk ingaan op de eerste afleveringen van deze gloednieuwe serie. Een korte terugblik op het evenement zelf kun je echter zeker in onze liveshow verwachten vanavond, die ook altijd terug te kijken zal zijn op onze YouTube-pagina.

Osha (Amandla Stenberg) in The Acolyte. ©2024 Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved.

Twee zijden van één munt

Om maar met de deur in huis te vallen; Star Wars lijkt met Osha en Mae (beiden gespeeld door Amandla Stenberg) wederom te gaan leunen op het aloude principe van tweelingen waarvan de ene ‘slecht’ en de ander ‘goed’ is. Het concept ’tweeling’ is natuurlijk al meerdere keren in Star Wars lore verkend in o.a. de personen van Luke Skywalker & Leia Organa, Jaina & Jacen Solo (Legends boeken), Karre en Am in Star Wars: Visions “The Twins”, Arcann en Thexan in Star Wars: The Old Republic en from a certain point of view zelfs met Kylo Ren en Rey in The Rise of Skywalker – ook al waren zij ondanks hun diade natuurlijk geen biologische tweeling.

Zoals Sidney in onze community benoemde komt het ook buiten Star Wars natuurlijk vaker voor in popcultuur: het idee van een tweeling met conflicterende agenda’s en een eigen want en een need. Het is ook wel interessant om te bedenken hoe het nu komt dat zo’n concept vaak voorkomt in popcultuur of zelfs Star Wars-specifiek; ik weet in ieder geval dat er veel culturen zijn die geloven dat tweelingen een diepere band hebben die niet valt te evenaren met liefde of vriendschap. Dit raakt natuurlijk wel een diepe kern voor het vormen van relaties tussen mensen en aangezien Star Wars in het bijzonder erg leunt op relaties tussen verschillende personages (ik ben inderdaad van mening dat de oorlog eromheen in de verhalen slechts een bijzaak is) is het eigenlijk niet gek dat we dit concept in verschillende contexten verkennen. Het is daarbij natuurlijk wel belangrijk om het publiek te blijven verrassen en niet hetzelfde verhaal opnieuw te vertellen.

In tegenstelling tot de Jedi Yord Fandar heb ik hier wel een goed gevoel bij, omdat ik op basis van de gesprekken die ik showrunner Leslye Headland zag voeren wel geloof dat er hier meer achter zit dan wij denken. Een munt heeft niet alleen twee zijden, maar daarmee ook verschillende perspectieven. En de waarheid van de ene hoeft niet het van de ander te zijn, zoals Rian Johnson al liet zien in The Last Jedi toen Ben Solo en Luke Skywalker beiden een eigen versie hadden van de gebeurtenissen rondom de vernietiging van Luke’s Jedi tempel.

(L-R): Yord Fandar (Charlie Barnett) en Tasi Lowa (Thara Schöön) in The Acolyte. ©2024 Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved.

Een sterke introductie van vele nieuwe personages

Hoewel we in de trailers vooral actievolle beelden van Mae (de ‘slechte’ van de tweeling) hebben gezien, lijkt het daadwerkelijke verhaal in de eerste afleveringen zich vooral rondom Osha af te spelen. Aan het begin van de serie zien we Mae Jedi Master Indara (Carrie-Anne Moss) confronteren. Indara zegt dat Jedi geen onbewapende mensen aanvallen, waarop Mae resoluut antwoordt “Yes, you do…”. Vervolgens worden we in de eerste twee afleveringen getrakteerd op een ‘whodunit’ mysterie waarbij Mae in opdracht van een onbekende en gemaskerde antagonist op jacht gaat naar vier specifieke Jedi die aanwezig waren op de planeet Brendok, op de plek waar haar familie levend werd verbrand. Volgens Osha en Jedi Master Sol was het Mae die deze brand heeft veroorzaakt, waarmee ze ook zichzelf van het leven zou hebben beroofd. Aangezien dit laatste achteraf gezien sowieso niet klopt, is het nog maar de vraag wat er precies heeft plaatsgevonden op die bewuste dag. De opmerking van Mae jegens Indara zou een zaadje kunnen zijn dat later in de serie nog geoogst gaat worden: wat zijn de geheimen van de Jedi, welk aandeel hebben zij gehad in de crisis op Brendok en heeft het gemaskerde figuur hier ook iets mee te maken? Aangezien we al wat beelden in trailers hebben gezien die zich duidelijk in het verleden afspelen zullen we middels flashbacks nog wel meer te weten gaan komen over het verleden.

In de zoektocht naar de moordenaar van Indara leren we o.a. Yord Fandar, Tasi Lowa, Jecki Lon en Vernestra Rwoh kennen. Aan de kant van Mae ontmoeten we Qimir, haar leverancier van gif en wapens. De eerste afleveringen doen er goed aan om deze karakters te introduceren en we krijgen van ieder van hen gelijk ook al een bepaalde vibe van wat voor type persoon zij zijn en vanuit hun verschillende perspectieven leren we al vrij snel de andere personages kennen. Het is slim om in een grote serie qua cast als deze ons al gelijk te introduceren aan scènes waarin deze karakters veel met elkaar praten.

Wat ik persoonlijk iets minder vond aan de serie is dat ik het gevoel heb dat er enorm veel potentie in zit, maar dat hetgeen wat ik tot nu toe heb gezien mij nog niet van mijn stoel af blaast. Ik vind de verhaallijn interessant en denk dat ze met deze personages absoluut iets moois kunnen gaan neerzetten. Met nog maar liefst zes afleveringen te gaan is het ook onmogelijk om de serie nu al te beoordelen, het gaat erom of je geneigd bent om verder te kijken en daarop moet ik natuurlijk volmondig “ja” beantwoorden. Al geef ik toe dat ik niet het idee heb dat het verhaal in de tweede aflevering veel verder is gekomen dan waar de eerste eindigde. De Jedi zijn nog steeds op zoek naar Mae, die is op haar beurt druk bezig om de vier Jedi te doden met wie nog een varkentje heeft te wassen.

Verder was het tof om de Barash Vow genoemd te zien worden, afkomstig van Barash Silvain – de zus van Porter Engle, ook bekend als The Blade of Bardotta in verhalen van The High Republic. Een Jedi die de Barash Vow (gelofte) aflegt trekt zich terug van alle activiteiten van de Jedi Order en wijdt diens leven enkel nog aan de Force met als doel om deze beter te begrijpen. Dit wordt weleens gedaan als een toon van berouw, als iemand een grote fout heeft gemaakt. Ik heb het idee dat we er de volgende aflevering achter gaan komen waarom Jedi Master Torbin deze eed heeft afgelegd.

(L-R): Vernestra Rwoh (Rebecca Henderson) en Master Sol (Lee Jung-jae) in The Acolyte. ©2024 Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved.

Claustrofobisch

Een opmerking die ik Roy heb zien maken en waar ik ook wel achter sta is dat er regelmatig shots te zien waren die de illusie wekten van een grote omgeving, maar op het moment dat er inhoudelijke scènes zoals een actiescène of dialoog plaatsvindt werd de omgeving weer zo klein dat het leek alsof de acteurs ten alle tijden door kamers liepen van vergelijkbare en beperkte grootte. Met een budget van ca. $180 miljoen (het dubbele van wat Obi-Wan Kenobi kreeg, die twee afleveringen minder duurde) is het eigenlijk wel jammer dat dit zo goed opvalt. Wellicht dat hierop in de eerste afleveringen is bespaard en er later in de serie meer diepte in de shots zitten, maar voor nu viel dit voor mij ook wat tegen. Verder werd ik persoonlijk wat uit de serie getrokken door het uiterlijk van Jedi Master Torbin, die eruit zag als een twintigjarige met een nepbaard. De reden hiervoor lijkt inmiddels echter ook wel duidelijk, aangezien er beelden in trailers zijn verschenen die erop duiden dat we het karakter mogelijk nog in een flashback gaan zien. Desalniettemin kwam hij op mij over als een Jedi cosplayer die toevallig in een officiële serie zit en dat is toch wel iets wat ik de makers kwalijk neem, zeker in het tijdperk van (de-)aging en de visuele mogelijkheden van vandaag de dag.

De grootste vraag voor iedereen blijft natuurlijk: wie is de mysterieuze meester van Mae? Is het een Sith? Is het iemand die we al kennen? Zijn stem is vervormd en hij draagt een helm, dus dat er nog een reveal zit aan te komen lijkt logisch. Dat de onthulling van Darth Vader’s relatie tot Luke niet valt te overtreffen is echter evident en ook het moment waarop we leren wat Kylo Ren’s relatie tot Han en Leia is zullen we niet snel vergeten. Waarom dan weer zo’n personage introduceren? Als The Acolyte zich aan een vergelijkbare formule houdt moet deze persoon immers óók een belangrijke band hebben met een van de andere personages in de show. Iemand die hierover durft te speculeren?

The Jedi live in a dream. A dream they believe everyone shares. If you attack a Jedi with a weapon, you will fail. Steel or laser are no threat to them. But an Acolyte, an Acolyte kills without a weapon. An Acolyte kills the dream. – De mysterieuze antagonist en meester van Mae

De uitspraken van dit personage waren voor mij in elk geval intrigerend en roepen bij mij vragen op. We zullen echter nog minimaal een week (en waarschijnlijk wel iets langer) moeten wachten om meer over hem te weten te komen, maar tot die tijd kun je hier natuurlijk altijd over meekletsen binnen Star Wars Awakens, de grootste Nederlandstalige Star Wars community. Join onze liveshow vanavond vanaf 21:00!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!