Andor

Andor Aflevering 8: Narkina 5 Review

Vandaag is het niemand minder dan Star Wars influencer Sidney (Revenge of the Sid), een van onze trouwe communityleden, die aanbood om een review te schrijven voor de Andor-aflevering van deze week.

Deze review staat vol met spoilers. Heb je de aflevering nog niet gezien, stream deze dan, voor het lezen, eerst op Disney+.

Review Aflevering 1: Kassa

Review Aflevering 2: That Would Be Me

Review Aflevering 3: Reckoning

Review Aflevering 4: Aldhani

Review Aflevering 5: The Axe Forgets

Review Aflevering 6: The Eye

Review Aflevering 7: Announcement

Cassian in de cel

In deze aflevering gaan we gelijk verder met Cassian Andor die onder de naam Keef Girgo gaat op Niamos. In de vorige aflevering kreeg hij zes jaar celstraf door “Anti-keizerlijke uitspraken”. Meteen na dat proces zien we schepen op een landingsplatform die de gearresteerden naar de gevangenis brengen. Eenmaal in de gevangenis zien we dat zij goede maatregelen hebben voor hun gevangenen. Een elektrisch geladen vloer die met de hand bediend kan worden. Na een kleine introductie wordt Cassian naar de werkvloer vervoerd. Daar ontmoet hij Kino Loy (Andy Serkis), de manager van gevangenissector 5-2-D. Na de 30 ploegendiensten zien we dat Cassian helemaal ingewerkt is aan het saaie routinewerk van de gevangenis.
Wat ik mooi vind om te zien is dat Cassian zich langzaam maar zeker verzet tegen het Keizerrijk. In de vorige afleveringen haatte hij het Keizzerijk al, maar toen verzette hij zich voor geld. Nadat hij onterecht wordt gearresteerd maakt hij verbaal verzet. Hij is onschuldig, hij heeft niks gedaan. De volgende afleveringen gaan we echt verzet zien. Overlevingsinstinct en gerechtigheid. Mijn predictie is dat de elektrisch geladen vloeren een deel gaan uitmaken van de rebellie in de gevangenis die waarschijnlijk in aflevering negen te zien is. Aangezien aflevering 1-3 een verhaallijn had en 4-6 ook.

De vonk van Ferrix

Ferrix is bezet door het keizerrijk. Om de tien meter staan er een duo Stormtroopers en een handvol aan officieren. Niemand is er blij mee, maar weinig willen of kunnen er wat aan doen. Maarva (de voogd van Cassian) probeerde een sluis open te maken, maar was gevallen terwijl zij bezig was. Dit deed zij zodat rebellen via de tunnel naar binnen konden om zo de Keizerlijke soldaten te verrassen. Nadat zij naar huis was gebracht door wat van de ‘grapplers’ gaat Bix naar haar toe om haar te verzorgen. Eén van de andere grapplers, Brasso, komt ook langs om te checken of Maarva oké is. Na het nagesprek dat Bix en Brasso hadden zien we een stel bekende gezichten, Vel en Cinta. Zij zitten nu op Ferrix opzoek naar Cassian. Niet wetende dat Cassian al even weg is van Ferrix.

Even later wordt de stad op Ferrix weer gewaarschuwd met getik op metaal. Dit keer voor Salman Paak. Hij is mysterieus verdwenen en zijn zoon wilt antwoord van een keizerlijke officier. Na het maken van een oproer arresteren de officieren Paak z’n zoon met een hele menigte mensen om hun heen. Na het zien van Bix roept een luitenant tegen de Stormtroopers om haar te grijpen. Bix rent weg, maar is helaas opgepakt. In de keizerlijke ondervragingenkamer zien we dat Salman Paak goed ingemaakt is en niet eens zelf kan praten of lopen door de marteling.

Wat mooi te zien is op Ferrix is dat alledaagse mensen zich op hun manier verzetten. Op metaal tikken wanneer er iets loos is. Een medemens helpen naar huis dragen zonder het te vertellen aan de autoriteiten. Mensen proberen nog binnen de lijntjes zich te verzetten.

De Smokkel Senator en de ISB op je hielen

Op Coruscant was het mij weer een visueel festijn. De aristocraten en senatoren op Coruscant hebben weer een feestje bij Mon Mothma. De toekomstige rebellenleider houdt zich nog sterk tussen alle mensen. Je ziet goed dat Mon Mothma zich niet veilig en fijn voelt in alledaagse dingen. Het praten met andere senatoren of zelfs een drankje doen met haar man geeft haar meer gevoel van schijn dan plicht. Nadat zij weer met Tay Kolma heeft gepraat weten wij dat er 400.000 galactische credits weg zijn gesmokkeld en niet alles nog goed verborgen is. Dat kan een groot probleem worden als het ontdekt wordt. Mon Mothma zal het nu goed moeten spelen zodat zij niet wordt ontdekt als ‘verrader van het Reizerrijk’.

Eerder in deze aflevering zagen we dat onze grote vriend Syril Karn in minder dan een maand tijd al vijf onderzoeken heeft aangevraagd en het data-centrum van het Bureau van Standaarden afkamt naar Cassian Andor. In de afleveringen hiervoor zien we dat Syril een sterk idee heeft van gerechtigheid en regels. Tenminste, dat denkt hij vooral. Vanwege zijn curieuze gedrag wordt hij ondervraagd door luitenant Dedra Meero bij het ISB. Na een klein gesprek komt luitenant Meero erachter dat Syril het verslag van Blevin niet heeft gelezen, maar hij heeft het wel ondertekend omdat hij geen andere keuze had. Nadat luitenant Meero de kamer uitstapt wilt ze dat Syril toch het verslag leest. Om te zien of hij hen meer kan vertellen over Ferrix en Cassian Andor.

Luthen’s Gerrera Tactics

In het laatste stukje van Andor zien we dat Luthen Rael op reis gaat naar een andere rebellengroep. De vrijheidsstrijders van Saw Gerrera en Saw zelf die zich schuil houden op Segra Milo. Na het uitwisselen van ideologie in een kwetsende zin biedt Luthen zijn spullen aan Saw. Maar niet voor een prijs in credits. Een prijs om Anto Kreegyr te ontmoeten. Anto heeft een krachtcentrale in Spelhaus gepeild van het Keizerrijk en Luthen ziet dit wel zitten. Saw ziet hierop tegen. Helaas voor Luthen gaat het niet door. Saw heeft een ander idee van verzet en laat zich niet omkopen als een soort huurling. Zo blijven de ‘Rebel cells’ nog steeds apart en werken zij niet naar een duidelijk doel.

Mijn mening over Andor zover

Deze aflevering was weer leuk om naar te kijken en geeft ons weer wat ruimte om alles op te nemen. Andor neemt de langzame route. Er gebeuren hier en daar dingen die we niet zien op het scherm. Dat maakt het universum in Star Wars mooi uitgebreid. Het laat mij ook vragen stellen naar het scherm. Hoe komt Cassian vrij van de gevangenis? Hoelang zal Mon Mothma het nog vol houden? Krijgt Ferrix gerechtigheid? Gaat Syril z’n leven nog meer de soep in? Hopelijk hebben alle antwoorden en zoveel meer vragen na Andor aflevering negen.

Deze review is geschreven door Sidney Hermus, stamgast van de Star Wars Awakens community en contentmaker op TikTok en Instagram. Je kunt hem daar volgen voor een dagelijkse Star Wars update waarin hij je dieper meeneemt in de Star Wars lore. Sidney, bedankt voor je bijdrage!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!