Ahsoka

Ahsoka Review: Part Seven

Dreams and Madness

Ahsoka aflevering zeven is er weer en het was mij toch een aflevering. Wij kregen de iconische broer-en-zus-dynamiek tussen Ezra en Sabine, epische gevechten met de Force en lightsabers, Thrawn die laat zien waarom hij een Grand Admiral was en als kers op de taart een aflevering met humor en typische Star Wars-sass.

De Eenzame Wolf

Baylan Skoll is nog steeds op zoek naar zijn doel/prooi waarvan hij ons kleine hints van geeft door de serie heen. In het begin van de aflevering geeft Baylan gelijk aan dat het pad splitst tussen Shin en hem. Baylan vertelt dat zij haar plaats moet nemen in het komende Keizerrijk en geeft haar nog één laatste les. Baylan bekijkt het gevecht dat voor hem plaatsvindt, maar blijft er (jammer genoeg) buiten, wetende dat zijn lot hem ergens anders naartoe roept. Baylan neemt het ook weer op tegen Ahsoka en is natuurlijk erg verrast van haar terugkeer. Baylan is de betere krijger en weet dat hij het weer zal winnen, maar Ahsoka zoekt geen winst. Na hem af te leiden met wat flares en het stof dat voorbij zweeft kijkt Baylan in de verte. Kijkend naar de leegte en gekte die Peridea is. Een vrouw die hij dacht vermoord te hebben is terug vanuit de dood, de bevreesde heksen van oud zijn hier de dominante kracht en zijn kracht die alles moet veranderen is hier. Hier op de planeet waar dromen en gekte samen komen.

Baylan Skoll is vernoemd naar één van de zonen van de Noorse wolf Fenrir: Skoll. Skoll en zijn broer Hati jagen op de maan en zon, maar wanneer zij hun prooi vangen begint het einde der tijden; Rägnarok. Deze kleine samenvatting is misschien handig om in het achterhoofd te houden voor Baylan zijn karakter en de uiteindelijke fusie van de ‘Mandoverse.’ Baylan jaagt nu al enige tijd op een enorme kracht die niet in te beelden is. Nu denk ik dat deze kracht iets te maken zal hebben met de Nightsisters of met de Zeffo. We zien oude runen worden gebruikt op het obelisk-achtig gebouw waar Thrawn en de Great Mothers zich bevinden. De runen zien we ook in de Star Wars game Jedi: Fallen Order. Dit detail was mij pas opgevallen toen ik laatst een video keek van Star Wars Explained die de kaart die tijdens de end credits te zien is vertaalde. Dus deze kracht zal misschien wel te maken hebben met de oude Force-sensitive volkeren.

Zoals Baylan zelf zei is Peridea een plek waar de Jedi over praten alsof het een sprookje is. Een plek vol fictie en spinsels van uitgelopen fantasieën. Zal dit de plek zijn waar de grote, boze wolf zijn prooi pakt, maar toch wordt verslagen? Of is dit het sprookje van de wolf die zocht naar de lekkerste maaltijd en zich zo suf zocht dat hij verhongerde?

Een Krachtige bondsgenoot het is

Zoals gezegd in de wijze woorden van grootmeester Yoda. De Force is sterk met Ezra Bridger zoals we kunnen zien in deze aflevering. Ik wil graag geloven dat Ezra na deze lange tijd alleen te zijn op Peridea de Force zijn enige hoop was voor zijn terugkeer en deze totaal tot zich heeft genomen. Tijdens het gevecht met de bandieten en Shin gebruikt Ezra de Force in plaats van zijn lightsaber. Want zoals Ezra zegt is de lightsaber nu van Sabine. Wanneer Ezra de Force gebruikt doet hij dit met precisie en duwt hij zijn vijanden weg. Een andere instantie met wanneer Ezra de Force gebruikt is om de lightsaber van Shin te stoppen. In deze actie is ook te zien dat het plasma van de lightsaber uitwijkt en dus echt teruggedreven wordt. Dat vond ik mooi om te zien, want het plasma dat de lightsaber eigenlijk maakt is omhuld in een energieveld en zoals we weten is de Force ook een energieveld dat blijkbaar toch krachtiger is. Zo zien we dat een lightsaber een krachtig wapen is, maar niks gaat boven de onzichtbare draad die ons allemaal bindt.

Los van dat Ezra een sterke gebruiker is van de Force kunnen Ahsoka en de Great Mothers er ook behoorlijk wat van. Ahsoka gebruikt telepathie om tegen Sabine te kunnen praten en erachter te komen waar zij nou eigenlijk is op Peridea. Later in de aflevering gebruikt Ahsoka twee keer een Force Push om eerst een aantal Night Troopers een stukje verder te gooien en kort daarna Shin die haar aanvalt. De Great Mothers zijn de beste van de beste Night sisters en gebruiken daarom hun befaamde invalhoek van de Force; Magick. Dankzij hun Force magie kunnen zij exact de locatie vinden van Ahsoka. De locatie die Thrawn nodig had voor zijn aanval.

De Force is en blijft een mysterieus iets, zelfs als je de midichlorians meetelt is het nog niet helemaal rond. Dat is wat de Force nou zo mooi en mysterieus maakt; je moet je eraan overgeven en erin vertrouwen.

Thrawn’s bestijging

In deze aflevering was onze boze smurf er weer goed los op gegaan met zijn tactiek en ultieme doel. Thrawn is een meester in strategie en laat dit ook duidelijk zien met elk gevecht dat hij coördineert vanuit zijn obelisk. Wat mij altijd opvalt als je Thrawn ziet of leest is dat het je altijd wordt uitgelegd wat hij nou van plan is of wat zijn doel was. Dit geeft voor mij weer dat Thrawn als een ongrijpbaar genie wordt neergezet in plaats van een slim wezen.

Wat mij wel opviel is dat Thrawn even stil stond bij de gedachte dat Anakin Skywalker de meester was van Ahsoka Tano. Wetende dat Anakin strategisch is in een strijd en hoe hij het beste iemand verslaat, maar toch zichzelf kan verliezen in de chaos. Bovendien is hij ook een van de weinige overlevenden die weet wat er later van Anakin geworden is. Het doel van Thrawn was om de mysterieuze cargo aan boord van de Chimaera te zetten en dat blijkt bijna gelukt te zijn dankzij de strategie van het tijd rekken.

Thrawn is een interessante schurk en we hebben in deze aflevering nog veel meer gezien dan dat we vorige aflevering van hem zagen. Mijn enige kritiek op Thrawn tot nu toe is dat we hem pas nu zien en niet al eerder zagen in de serie. Ik snap dat we een dramatische opbouw wilde naar Thrawn, maar om zijn verschijning pas in de laatste paar afleveringen te zien vind ik een beetje jammer. Dat gezegd hebbende ben ik wel blij dat deze serie een middenstuk is van de hele ‘Mandoverse’ en niet één verhaal vertelt om het daarna te laten vallen.

Cameo’s all around

In het begin van deze aflevering zagen we al een bekende admiraal voorbij komen die helaas niks gezegd heeft. Communitylid en redacteur Machiel viel het op en na dat commentaar ging ik gelijk het spoor achterna. Het blijkt inderdaad Admiral Ackbar te zijn na het onderzoeken van zijn stippen. Vijf blauwe stippen op een plaquette betekenen in The New Republic een admiraal en zo lijkt het inderdaad Admiral Ackbar te zijn. Maar daar in The New Republic rechtszaal kwam ook de gouden vriend langs met cruciale data. Jazeker; C-3PO kwam binnenwandelen in zijn karakteristieke, stijve loopwijze. Het was mooi om Anthony Daniels weer even te zien in zijn iconische rol voor deze toch snelle cameo. Ik zeg laten we een Law & Order-achtige show maken in The New Republic, dat zal vast interesse wekken.

Een universum vol mogelijkheden

Nu dat het einde van Ahsoka nadert kan ik terugkijken op een serie waar ik enorm blij mee ben. Elke aflevering is in mijn beleving tot nu toe een goede geweest met hoogtepunten, wat ik miste in de Star Wars series die hiervoor kwamen. Ik kan met trots zeggen dat dit wel echt de serie is die Star Wars tot nu toe het best neerzet. The Mandalorian en Andor waren fantastisch en zetten het universum dat we kennen in een geheel ander licht, maar Ahsoka is wat Star Wars echt Star Wars maakt. Ik kijk enorm uit naar volgende week om de afsluiting te zien van deze serie!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!