Ahsoka

Ahsoka Review: Part Five

Ahsoka duikt in haar verleden

Toen de eerste afleveringen van Ahsoka uitkwamen schreef ik nog over een stoïcijnse en gesloten Ahsoka. Het heeft even geduurd voordat het personage hier een ommekeer in heeft mogen maken en blijkbaar is een les van iemand uit haar verleden hetgeen wat ze nodig had om overtuigd te worden van zichzelf en de naasten om haar heen. Zoals Anakin tegen Ahsoka zei: “You lack conviction.”

Het einde van de vorige aflevering, die Sidney heeft gerecenseerd, was een moment die de fans lang zal bijblijven. Ik heb Revenge of the Sith als 15-jarige in de bioscoop mogen zien in 2005 en om het personage Anakin Skywalker zoals we hem uit die film kenden terug in live-action te zien voelde als een emotioneel weerzien met een oude vriend. Desondanks kan ik veilig stellen dat de aflevering van vandaag daar nog eens gladjes overheen ging. De World Between Worlds met het duel tussen Ahsoka en Anakin/Vader en de flashbacks naar The Clone Wars brachten tranen van geluk over mijn gezicht.

Waar ik de de-aging van Hayden Christensen vorige week nog wat twijfelachtig vond, zou dat ook door de bijzondere belichting in de World Between Worlds kunnen komen. Na deze nieuwe aflevering te hebben gezien durf ik namelijk wel te stellen dat we nog niet eerder de-aging in een Star Wars serie zo goed uitgevoerd hebben gezien als hoe ze dat nu hebben aangepakt. Bij vlagen was het net alsof je naar de Anakin keek uit de de laatste prequel, die maar liefst twintig jaar geleden werd opgenomen (!).

Een nieuwe les voor Ahsoka

Terwijl Hera met Jacen en een squadron X-Wing piloten op zoek is naar sporen van Ahsoka en Sabine heeft Anakin nog een nieuwe les voor zijn voormalige Padawan: live or die. Als Ahsoka hierop de woorden “I won’t fight you” uitspreekt geeft Anakin meteen aan dat hij die al eens eerder heeft gehoord. In eerste instantie dacht ik dat hij op Obi-Wan doelde, maar achteraf gezien is het logischer dat hij naar zijn zoon Luke uit Return of the Jedi (1983) verwijst. Obi-Wan heeft immers nooit tegen Anakin gezegd dat hij niet tegen hem wil vechten, al zei hij wel tegen Yoda dat hij Anakin niet wil doden.

Het gegeven dat Anakin hier in de World Between Worlds naar een uitspraak verwijst die Luke naar hem deed in de originele films is significant, aangezien dit betekent dat de Anakin die we hier Ahsoka zien confronteren ook herinneringen heeft die alleen van hemzelf kunnen zijn. Daarmee wordt de waarschijnlijkheid dat hij een projectie is van Ahsoka’s construct van haar voormalige meester een stuk kleiner. Later in de aflevering weet hij bovendien ook precies waar Ahsoka op doelt als ze hem erop wijst dat niemand had kunnen verwachten hoe sterk en gevaarlijk hij zou worden (uiteraard verwijzend naar zijn transformatie in Darth Vader). Het lijkt dus voor de hand liggend dat we te maken hebben met een restant van Anakin Skywalker in de Force (zijn geest?), die dus ook de herinneringen en kennis heeft van de Anakin Skywalker die door Luke werd bekeerd aan het eind van de originele trilogie.

Terug naar de Clone Wars met Ariana Greenblatt

Toen Ahsoka via de World Between Worlds door Anakin naar een van hun eerste missies in de Clone Wars werd gestuurd voelde ik mijn hart sneller kloppen van de mogelijkheden die dit met zich meebracht. Zouden we cameo’s van Kenobi, Rex en andere bekende personages gaan zien? Wellicht is het maar goed dat het verhaal zich grotendeels focust op de relatie tussen Anakin en Ahsoka, meester en leerling.

Ahsoka lijkt moeite te hebben met zelfacceptatie: ze vindt zichzelf ongeschikt als leider en commandant van Clone Troopers die ze in haar ogen de dood injaagt en daarnaast heeft ze ook moeite om volledig te doorgronden dat ze als Jedi de nalatenschap is van een orde die hun kennis en kracht generaties op generaties heeft doorgegeven. Anakin wijst haar erop dat ze deel uitmaakt van een legacy. Jezelf opofferen voor vrijheid van jezelf en anderen is met dergelijke krachten en training geen keus meer, maar je (morele) plicht. Niks doen is dus geen optie. Live or die.

En om te leven zul je soms moeten vechten. Anakin probeert Ahsoka uit te leggen dat de Jedi hun verantwoordelijkheid moeten nemen en voorop in de strijd gaan, ook al is het niet waar Ahsoka aangeeft voor te hebben getraind. De Jedi moeten zich aanpassen aan de tijd; toen Anakin onder Obi-Wan begon met trainen waren ze nog vredebewaarders, maar ten tijde van de Clone Wars moesten ze (leren om) een soldaat (te) zijn.

Jonge Ahsoka wordt in de flashbacks gespeeld door Ariana Greenblatt, voornamelijk bekend als jonge Gamora in Avengers: Infinity War en Sasha in Barbie. Greenblatt’s prestatie als Ahsoka is te prijzen, want het is natuurlijk ontzettend moeilijk om een personage dat in animatie is gemaakt 1-op-1 te vertalen naar live-action. We zagen het live-action debuut van Ahsoka natuurlijk al in 2020 in The Mandalorian, maar omdat die zich vele jaren na de animatieseries afspeelt was de missie om Ahsoka overtuigend terug te brengen destijds simpeler. De naïeve en kinderlijke Ahsoka wordt overtuigend door Greenblatt neergezet, waarbij het meehelpt dat er nauwkeurig rekening is gehouden met het uiterlijk van het personage uit die tijd en de vechtstijl van Ahsoka tegen de loyalisten van de Shadow Collective op Mandalore. Wellicht hadden ze nog wel iets beter hun best kunnen doen om net als in de animatieserie een iets minder kinderlijk ogende Ahsoka te gebruiken voor de Siege of Mandalore, maar dat neem ik ze niet al te kwalijk. Echter maak ik wel graag de kleine kritische noot dat de stem van Ashley Eckstein niet had misstaan. Ik begrijp best dat een vertaling van animatie naar live-action niet 1-op-1 hoeft te zijn, maar als we de originele stem van Anakin Skywalker gebruiken had Ahsoka’s originele stem juist in dit Clone Wars-tijdperk best gebruikt mogen worden. Het is niet storend dat het niet is gebeurd, maar ik vind het zelf een gemiste kans om het niveau van de aflevering net iets hoger te tillen voor de fans die de animatieserie hebben gezien.

Natuurlijk is het fantastisch dat men besloot om Rex in beide flashbacks terug te laten keren in zijn verschillende outfits, waarbij Temuera Morrison de stem heeft ingesproken. Maar minstens even blij was ik met de flitsen van Darth Vader op de momenten dat Anakin van haar wegliep in de eerste flashback en naar haar toeliep na de tweede flashback. Deze momenten, samen met de namedrop van Kanan Jarrus die door Huyang als vader van Jacen wordt aangeduid waren bevredigend om op het scherm te zien.

Ahsoka herboren met hernieuwde hoop en overtuiging

De ervaring van de World Between Worlds, waarin Ahsoka heeft geleerd dat gebruikmaken van haar mogelijkheden omwille van wie ze is en de nalatenschap die ze met zich meedraagt een goed iets is, heeft Ahsoka enigszins veranderd. Haar nonverbale houding is meer opengesteld naar de wereld om haar heen, daarbij glimlacht ze ook meer. Hoop en overtuiging dat het wel goedkomt overheersen angst om te falen en onzekerheid over de gewenste uitkomst. Ze is vrij van haar angst en wellicht ook vrij van haar verleden. Met haar lichtergekleurde tuniek laat Filoni ook symbolisch zien dat Ahsoka gereinigd en hernieuwd is, klaar voor het volgende avontuur.

De scène met de Purrgils zag er prachtig uit, de manier waarop de majestueuze beesten langs de New Republic vloot vlogen om Ahsoka en Huyang naar de andere galaxy te brengen werd ondersteund door opzwellende muziek en het zou me niet verbazen als ik een minuut lang met open mond naar mijn televisie heb gekeken. Ik heb overigens niet helemaal begrepen waarom Hera, Jacen en Chopper niet met hen mee konden reizen; er vlogen genoeg Purrgils rond waar ze bij hadden gepast. De manier waarop Ahsoka aangeeft overtuigd te zijn dat ze Ezra en Sabine gaat vinden is een optimisme dat we sinds het live-action debuut van het personage nog niet eerder hebben gezien.

Ik kijk enorm uit naar het vervolg van de voor mij tot nu toe meest vermakelijke Star Wars live-action serie tot dusver! Lijkt het je leuk om met andere Star Wars fans mee te praten over deze serie en vele andere onderwerpen? Join onze community!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!