Ahsoka

Ahsoka Review: Part Eight

The Jedi, The Witch and the Warlord

Ja hier is het dan, de Ahsoka seizoensfinale. In onze Discord-server zijn er al vele meningen geweest over deze seizoensfinale. Ik heb vele berichten voorbij zien komen die erg positief waren over hoe de serie de karakters heeft gehanteerd. Er zijn ook leden die het niet positief ervaren en het nut van de serie niet echt zien zitten. Eén ding staat wel vast en dat is dat er weer volop wordt gepraat over deze aflevering in onze community.

Toen ik deze aflevering zag was ik aangenaam verrast over het tempo dat hier werd neergezet. Dit seizoen is een hectische achtbaan aan tempo en verhaal naar mijn mening. Soms is er minuut na minuut een actie scène en blijft het tollen. Dan zijn er ook momenten zoals nu dat we lang blijven bij een langzame actie scène in het gebouw onder de chimaera. Het was een show die ons mee nam in hoge pieken en niet zo lage dalen qua verhaal en ik kan met volle trots zeggen: Dit is de show die Star Wars symboliseert.

Altijd twee zijn er: Een Meester en een Leerling

Dit gehele seizoen zien we dat de bond tussen meester en leerling cruciaal is. Natuurlijk is de meester-en-leerling trope het brood en boter van het Star Wars universum qua verhalen vertellen. Deze serie legde het er wel goed dik op en ik ben zo blij dat we alle aspecten van deze bond hebben gezien. We hebben de bond tussen de meester en loyale leerling gezien in Baylan Skoll en Shin Hati. Baylan is een meester die zijn wijsheden uit pijn heeft geleerd en zo leert hij het ook aan Shin. Baylan had in zijn tijd geen macht om de Jedi weer op te bouwen en zich weer thuis kunnen laten voelen. Baylan heeft dus geleerd dat je enorme kracht nodig hebt om dit op te kunnen bouwen tot zijn oude glorie; goddelijke kracht. Baylan geeft dit ook door aan Shin en zij volgt dit ook op tot op het laatste moment wanneer zij toch voor zichzelf kiest.

Het tweede aspect is de bond tussen de vastberaden meester en leerling die zichzelf niet kent. Dit aspect is meer een stap naar de derde en beste bond van een meester en leerling. Een mooie vergelijking is natuurlijk Sabine en Ahsoka pre-Ahsoka en tot en met aflevering zes. Deze bond is er één die het of maakt of breekt qua vertrouwen en samenwerking met de twee personen. Zoals we horen van Huyang dacht Ahsoka dat Sabine een Jedi wilde worden om kracht en wraak te nemen vanwege de purge (uitroeiing) van Mandalore. Hond onderlinge band focust zich op een te grote afhankelijkheid van zowel gehoorzaam zijn, maar toch jezelf willen zijn. Daarom werkt deze band nooit voor een lange periode en dit zien we ook bij Sabine: zij heeft echt moeten leren dat je inderdaad je meester moet vertrouwen, maar niet blindelings moet volgen en jezelf achter moet laten.

De derde en beste bond is de respect en groei van Meester en Leerling. Deze bond hebben we al vaak gezien en we hebben al het fruit gezien dat deze bond laat groeien. We beginnen met Ahsoka die naar haar wederkering weer wat luchtiger is. Ze is inderdaad een ronin, maar haar innerlijke zelf heeft vrede met haar beslissingen en haar nalatenschap. We zien ook Ezra die na al die jaren op Peridea meer op zijn meester Kanan Jarrus begint te lijken. Kanan Jarrus was een Jedi die liefde, compassie en vrede had met de mensen om zich heen en vertrouwde in de Force. Ezra heeft dit nu ook geleerd en daarom was het zo mooi om te zien dat Ezra nu ook de emitter (het lightsaber-element waar de lichtbundel uit komt) van Kanan gebruikt. Als een echte zoon die van zijn geadopteerde vader erft waar hij recht op heeft. Als laatst hebben we nu ook Sabine. Vooral in deze laatste aflevering zien we dat Sabine bij haar meester zal staan, ongeacht welke situatie. Sabine laat vrijwillig de kans los om terug naar huis te keren om haar meester te redden en samen het kwaad verslaan die dwaalt op Peridea.

De bond tussen meester en leerling heeft zoveel betekenissen en het zal ook nog uitgebreid worden in de toekomst. Daarom was deze show zo mooi om te zien met zoveel verschillende aspecten op deze bond. Ikzelf zal nooit genoeg krijgen wanneer twee personen meer van elkaar leren kennen en elkaar helpen groeien. Een nalatenschap zal er altijd wezen, laat het een goede zijn.

De zonden van de vader

Baylan Skoll is al een lange tijd opzoek naar een kracht buiten je wildste dromen. Natuurlijk hadden wij al wat bedenkingen wat deze kracht nou zou kunnen zijn, maar dit was wel een mooie confirmatie. Baylan heeft een heel eind gelopen op Peridea en heeft eindelijk zijn bron van kracht gevonden. Op de vinger van The Father staat Baylan daar kijkend naar zijn doel die eindelijk te zien is. Het gloeiende licht aan het einde van zijn reis is eindelijk te zien en als we mogen geloven is dit wat Baylan al een hele lange tijd zoekt. Wat mij ook opviel was dat The Father en The Son nog compleet waren in hun standbeeldvorm, maar dat The Daughter erg afgebrokkeld was en zowat niet meer bestond. Dit was een callback naar de opoffering die zij heeft gemaakt om Ahsoka weer tot leven te maken in ruil voor haar eigen leven. Naast dat was Morai ook weer te zien in de serie en dit kan heus geen toeval zijn.

In onze Discord is ook gelijk opgemerkt dat dit beeld en het licht dat op de berg is enorm lijkt op the Lord of the Rings. Communitylid en moderator Anton merkte op dat de standbeelden lijken op de Argonath. De twee beelden van Elendil/Anarion en Isildur waar we over lezen en kunnen zien wanneer het genootschap op de rivier vaart. Het licht op de bergtop deed Machiel denken aan het Oog van Sauron waar ik mijzelf ook wel in kan vinden.

Ik hoop dat Ray weet dat wij van Baylan Skoll houden en meer willen zien van deze Saber-for-hire. Rust in vrede Ray, we zullen van Baylan blijven houden.

Magick heeft altijd z’n prijs

Morgan Elsbeth heeft in deze serie laten zien dat zij een bekwame heks is en waardige schurk. We kregen al een klein beetje te zien wat te kon in seizoen twee van The Mandalorian, maar in deze serie blinkt ze uit als een tweedegraads schurk. Deze aflevering zorgde er ook voor dat Morgan een enorme boost kreeg om Ahsoka aan te kunnen. De gift van de schaduwen gaf haar een echte night mother-look en zelfs een zwaard met groene vlammen. Morgan is een bedreven krijger en ze geeft alles op voor haar missie en dit is te zien omdat zij haar gehele leven opgeeft voor deze kracht.

Het gevecht dat zij met Ahsoka voerde was ook echt spannend weergegeven naar mijn mening en dit was echt het einde voor haar verhaal. Morgan heeft alles gegeven in dit gevecht en ik zat inderdaad echt op de rand van de bank om te zien of ze ging winnen. Gelukkig is Morgan verslagen door Ahsoka en is het kwaad van Elsbeth eindelijk gedoofd met haar dood. Naar mijn mening was Morgan een beetje aan de kant gezet voor Baylan en Shin met gevechten. Ik zit niet te klagen over de kwaliteit van de gevechten die we kregen met Baylan en Shin, maar het lijkt wel alsof we niet veel actie hebben gekregen van Morgan wat een beetje jammer is.

Vrede met het heden

Deze aflevering hebben we vele eindes gezien van karakters. Shin Hati gaat een bandietenleven leiden met de bandieten op Peridea, Baylan Skoll is op zijn reis naar goddelijkheid, Sabine en Ahsoka worden de krijgers van Peridea die een ronin-levensstijl hebben, Thrawn is eindelijk begonnen aan zijn meesterlijke terugkeer van het Keizerrijk en Ezra Bridger is nu weer thuis. Ja, het was heel wat om in te nemen en weer genoeg om naar uit te kijken. De Chimaera staat nu boven Dathomir en dat kan vast niet veel goeds betekenen nu dat The Great Mothers in ons universum zich bevinden. Het ruim van de Chimaera zit natuurlijk ook nog vol met mysterieuze, rechthoekige kratten waar hoogstwaarschijnlijk lijken inzitten.

Persoonlijk dacht ik dat dit een eenmalige serie zou worden. Een serie die een deel vertelt van het verhaal dat echt verteld moet worden voor de film van Dave Filoni. Na het einde van Ahsoka ben ik juist nu nog meer een voorstander van het maken van een tweede seizoen. Blijkbaar denkt Disney hier hetzelfde over, want in een officiële tweet is de term ‘seriefinale’ veranderd in ‘seizoensfinale.’ Nu dat de schrijversstakingen voorbij zijn en binnenkort hopelijk ook de acteurs goed betaald zullen krijgen kijk ik met een positief beeld naar de toekomst van deze serie. Ik heb enorm genoten van deze aflevering en ik zal deze weer opnieuw kijken, zeker aflevering vijf en zes. Ik hoop over een aantal jaar nog lid te zijn van deze mooie community en site zodat ik seizoen twee zou mogen reviewen, want er valt genoeg te zeggen; maar het is teveel om te typen.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!