Review: Star Wars X-Wing Epic Battles

Ben je een groot fan van de Death Star II battle? Is het ruimtegevecht boven Scarif je ding?

Lees dan snel verder aangezien je X-Wing Epic Battles van Fantasy Flight Games waarschijnlijk geweldig gaat vinden.


Wat is X-Wing (Epic Battles)?

Niet bekend met deze enorm populaire tabletop game? Dan adviseer ik je om onze review even te lezen aangezien het hier goed wordt uitgelegd. Heb je dit gedaan (of ken je het spel) dan kunnen we weer verder.

Wat X-Wing2.0 ten opzichte van de originele versie uit 2012 miste was de mogelijkheid om echt grote schepen in het spel te gebruiken. Met Epic Battles kan dit wél én bestaat zelfs de mogelijk om het spel met tot wel 8 spelers (in plaats van 2) te doen. In een standaard X-Wing sessie speel je met een vloot ‘kleine’ schepen. TIE Fighters, Slave I, een A-Wing, de Falcon… er zijn echter ook 5 ‘huge ships’ verschenen:

  • Corellian Corvette (de Tantive IV uit A New Hope)
  • C-ROC cruiser (het schip van Azmorigan uit Star Wars Rebels)
  • Gozanti-class cruiser (Een Imperial schip uit Star Wars Rebels)
  • Imperial Raider (een Star Destroyer-achtig schip wat voor dit spel ontworpen is)
  • GR-75 Rebel transport (de Bright Hope uit The Empire Strikes Back)

Van deze vijf schepen zijn er van de bovenste twee inmiddels ook kant en klare 2.0 edities die ‘vliegklaar’ zijn om in Epic Battles te gebruiken. Van de overige drie zijn vooralsnog alleen de oude 1.0 edities verschenen en zul je de Huge Ship conversion kit nodig hebben om ze speelbaar te maken.

Wat heeft Epic Battles te bieden?

Thematische, cinematische scenarios. In plaats van simpelweg twee vloten tegen elkaar te laten strijden gaat het nu om een specifiek doel te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld de evacuatie van Hoth uit The Empire Strikes Back zijn. Daarnaast is er de mogelijkheid om met zogenaamde ‘wingmen’ te vliegen; in plaats van 1 schip bewegen er (met behulp van de speciale tool in deze set) 3 tot 6 tegelijk. Dit maakt het spelen een stuk vlotter aangezien er één dial wordt gebruikt. Daarnaast kan er voor het eerst met meer dan 2 spelers het spel worden gedaan. In totaal kunnen er maar liefst 8 personen deelnemen aan een sessie! Als laatste levert het natuurlijk zeer fraaie beelden op:

Wat heb je nodig?

Uiteraard de Core Set van X-Wing en één of meer van bovengenoemde 5 schepen (plus mogelijk een conversion kit indien je alleen 1.0 versies hebt). Heb je alleen deze zaken dan kun je al aan de slag en het standaard spel spelen. Voor de scenarios, multiplayer optie én het vliegen met attack wings is ook de Epic Battles set een vereiste.

De inhoud van de Epic Battles set: zoals we van Fantasy Flight Games gewend zijn veel kaarten, tokens en een regelboek.

Meer dan een spel.

Klaar met spelen? De schepen van X-Wing zijn zo enorm gedetailleerd dat veel spelers de schepen niet zomaar opbergen maar ze als display model in bijvoorbeeld een (vitrine)kast hebben staan. Er zijn zelfs fans die het spel niet spelen maar de modellen puur als verzamelobject aanschaffen!

Nieuwsgierig geraakt? Bekijk een Youtube video waar men het spel speelt of vraag aan je lokale spellenwinkel of er een demo mogelijk is. Wees wel gewaarschuwd (ik spreek uit eigen ervaring): voor je het weet heb een een behoorlijke collectie in je huis staan.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!