Review: Black Series Clone Captain Rex Helm

Captain Rex
Captain Rex in Star Wars: Ahsoka

”My name is Rex, Captain, 501st Clone Battalion.”

Als jij net bent als ik, dan had je waarschijnlijk ook kippenvel toen je die woorden hoorde toen de trailer voor het tweede seizoen van Star Wars: Rebels op New York Comic Con getoond werd. Captain Rex is één van mijn favoriete personages in de Star Wars wereld, mede door zijn ontzettend gave visuele ontwerp. CT-7567 werd geïntroduceerd in The Clone Wars, waar hij het gezag had over de 501st Clone Battalion dat min of meer altijd Jedi Knight Anakin Skywalker gezelschap hielden tijdens de strijd tegen de Seperatists.

Hasbro Pulse produceert in de Black Series lijn al een aantal jaar life size helmen, die zowel dienst kunnen doen als object dat mooi op de plank staat, als daadwerkelijk gedragen kunnen worden. De nieuwste helm in die lijn is de Clone Captain Rex Premium Electronic Helmet, gebaseerd op zijn live action debuut in Star Wars: Ahsoka. Ahsoka is de eerste keer dat we Rex in levende lijven gezien hebben, en het ontwerp van de helm, de details, weathering, etc is dus op dat – o, zo korte – optreden gebaseerd. Zo is deze helm voorzien van dezelfde krassen in de verf, en zwarte strepen van blaster bolt inslagen, etc.

Deze helmen bevatten over het algemeen verschillende functies, de Rex helm heeft een range finder die omlaag gedaan kan worden, en hij beschikt over een voice changer. Als je op een verborgen knop aan de zijkant van de helm (het zwarte oordetail aan de linker kant) drukt wordt je stem door een interne microfoon en speaker versterkt en vervormd. De helm heeft (net als de standaard Clone Trooper helm) een paneel aan de achterkant dat verwijderd kan worden, waar 3 AAA batterijen in passen, om de voice change functie te gebruiken. Naast de stemvervormer maakt de helm ook geluid als je de range finder omhoog en omlaag beweegt. De range finder heeft echter geen verlichting zoals bij de range finders in veel van de Mandalorian helmen het geval is.

Eén van de interessante dingen aan het ontwerp van het armor van Rex is dat hij bij de overgang van de Phase I armor sets die we in Attack of the Clones zagen, naar de Pahse II armor sets die we in Revenge of the Sith zagen, niet tevreden was over alle aanpassingen die doorgevoerd werden. Hij heeft dan ook gereedschap ten hand genomen en het beste van de twee samengevoegd tot zijn eigen custom armor. Voor de helm betekende dat dat hij het vizier uit zijn Phase I helm gesneden heeft, en die vervolgens in zijn Phase II helm gelast heeft. En dat kun je hem niet kwalijk nemen, het meer Mandalorian geïnspireerde T-vizier ziet er natuurlijk veel stoerder uit dan het nieuwe vizier in de Phase II helmen! Op die manier verlies je aan de zijkant van je zicht wel wat zichtbaarheid, maar recht naar voren zie je juist meer als je de twee types met elkaar vergelijkt.

Dat hij dat vizier overgezet heeft is goed zichtbaar door de overduidelijk aanwezige lasnaden aan de voor- en zijkanten van de helm. Lasnaden die de ontwerpers van Hasbro Pulse zorgvuldig gereproduceerd hebben in deze helm! De naden hebben dimensie, ze zien er niet alleen realistisch uit als lasnaden, ze voelen ook zo. Het enige minpunt aan de lasnaden op deze Black Series helm? Het feit dat de lasnaad boven het vizier ontbreekt! De bovenrand is wel geverfd met dezelfde verkleuring als die langs de andere naden oplopen, maar de dimensionale naad zelf ontbreekt, helaas. Waarom die lasnaad ontbreekt is niet moeilijk te raden, Hasbro Pulse heeft zo veel mogelijk dezelfde onderdelen voor deze helm gebruikt als ze voor hun andere Clone Trooper helmen gebruiken. Enkel de faceplate is custom voor Rex gemaakt, de rand boven het vizier is onderdeel van de bovenkant van de helm, die verder identiek is aan de anderen. Een (begrijpelijke) kostenbesparing is dus helaas waarom we het zonder die naad moeten doen. Is dat een groot probleem? Niet echt, de verfapplicatie geeft de illusie dat die naad er wel is, en als we tussen The Clone Wars, Rebels en Ahsoka heen en weer switchen zien we dat die naden overal anders zijn, dus waarom hier niet ook?

Over de verfapplicatie gesproken. Toen ik de helm uit zijn doos haalde kwamen er verschillende emoties over me heen. In eerste instantie werd ik overvallen door een ”Wow wat ontzettend gaaf!” reactie, gevolgd door een ”oh, die weathering ziet er wel netjes uit” door ”hmm, de witte stukken glimmen wel heel veel in vergelijking met de ”smerige” delen.” Ik was een klein beetje bang dat het glimmende witte plastic wat raar over kwam in vergelijking met de verfapplicatie. Toen ik de helm in mijn handen bewoog en het licht er overheen zag spelen bekroop dat gevoel me nog wat meer. Maar ik moet zeggen dat het op een iets grotere afstand – een meter is al genoeg – helemaal niet het geval is. Ik heb de helm inmiddels al even in huis, en heb hem op verschillende plekken in huis rond laten slingeren en heb er dus in een hoop verschillende situaties naar gekeken, en ik moet zeggen dat hij als decoratiestuk echt ontzettend gaaf is. Met je neus er bovenop is goed te zien dat het plastic veel ”nieuwer” is dan de verfapplicatie moet doen geloven. Maar op een afstandje komt het juist ontzettend realistisch over. #ChefsKiss

Wat de verfapplicatie betreft is het enige dat in het oog springt het feit dat de range finder brandschoon is. De complete helm is van roet, roest en vuil voorzien, behalve die range finder. Die krijgt wellicht van mijzelf nog eens een likje verf, om wet beter bij de rest van de helm te passen.

De binnenkant van de helm is identiek aan andere Clone Trooper helmen. Dat wil zeggen dat er een hoop dimensionaal detail in zit om de helm realistisch en echt te laten lijken, maar al het detail is mat zwart. Bij de Mandalorian helmen zit er wat kleurverschil in wat de binnenkant visueel net wat interessanter maakt, maar er valt er weinig over te klagen. Of je de helm draagt of op de plank hebt staan, de binnenkant zie je toch zelden. Maar ondanks dat is er dus detail genoeg te vinden.

Het vizier is natuurlijk donker getint, maar niet super donker. Net als de andere helmen zul je geen problemen hebben om naar buiten te kijken, maar van buiten naar binnen is vrijwel niets te zien. Tenzij ik m’n vingers min of meer tegen het vizier aan leg zie ik enkel zwart en weerspiegeling. En tenzij je er met een felle lamp recht in schijnt zul je ook de ogen van iemand die de helm draag niet zomaar zien. Verder is ook deze helm voorzien van een eenvoudig te verstellen frame om hem goed op je hoofd te kunnen bevestigen. Het flexibele frame kun je eenvoudig uit de helm verwijderen, en de verschillende hengsels kun je in lengte verstellen zodat de helm comfortabel op je hoofd blijft hangen. De helm zit wel maar met twee punten vast aan het binnenwerk, dus er zit wel een klein beetje beweging in als je je hoofd beweegt. Als je er mee gaat cosplayen en die beweging wil elimineren moet je misschien wat extra padding aanbrengen om hem stabieler op je hoofd te laten zitten.

Wat cosplayen betreft: De helm ziet er ontzettend goed uit, en je zult flink de blits maken als je hiermee rondloopt. Maar hij is wel wat aan de zware kant, met bijna 1,7 kilogram weet ik niet of het comfortabel genoeg is om een hele dag op een comic con rond te lopen. De helmen van veel cosplay veteranen zijn niet voor niets van gevacuum formed ABS of van polyester gemaakt en van binnen zo kaal mogelijk! Gewicht op je hoofd dragen is namelijk ontzettend vermoeiend. Maar als je niet van plan bent er dagen lang mee rond te gaan lopen dan kan hij er prima mee door!

Wat cosplay betreft hoor ik je denken: ”Kan ik met deze helm bij de Dutch Garrison?” en daar moet ik je helaas teleurstellen. De helm ziet er heel goed uit, maar er zijn genoeg punten die hem daarvoor diskwalificeren. De zichtbare naden waar de Range finder aan de helm vastgeklikt zit, de naden rondom het batterijcompartiment, de ontbrekende lasnaad, de naad om de hanenkammen waar verschillende onderdelen samenkomen, etc. Er zijn genoeg punten die niet screen accurate zijn. Maar dat mag de pret niet drukken natuurlijk, als jij lekker met deze helm op wil rondwandelen op HDCC, laat je dan vooral niet tegenhouden! Cosplay gaat voor de meeste mensen immers om plezier, niet om elk minieme detail!

Ben ik tevreden over deze helm? 100%! Het is een ontzettend mooie aanvulling aan mijn verzameling. Ik sluit niet uit dat ik zelf nog eens een helm maak die net even iets meer screen accurate is, maar voor de prijs van deze helmen mag je ze eigenlijk niet laten liggen als je net als ik graag overal in huis helmen aan de muur hangt en op planken neerzet. Zou een Denuo Novo Rex helm nauwkeuriger zijn in de details en een mooiere paint job hebben? Daar twijfel ik niet aan, maar daar zou het prijskaartje ook naar zijn. Voor de gemiddelde verzamelaar heeft Hasbro Pulse met deze Black Series helmen naar mijn idee wel een heel mooi alternatief voor de peperdure (custom) replica’s die er al op de markt zijn. Dit is mijn vierde Black Series helm, en ik weet zeker dat het niet mijn laatste gaat zijn.

 

Met dank aan Hasbro Pulse voor het beschikbaar stellen van de Clone Captain Rex Helm voor deze review.

Boekrecensent & Redacteur
Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!