The Force Unleashed

Star Wars: The Force Unleashed Nintendo Switch Review

Een favoriet uit het verleden keert terug...

The Force Unleashed
Verhaal is nog steeds het vertellen waard
The Force is nog steeds een indrukwekkende tool
Starkiller
Duidelijk voelbaar dat dit een oudere game is
De Wii-versie van het spel was nooit een superieure versie
8

Aspyr heeft ons in de laatste jaren al heel wat ‘oudere’ Star Wars-games opnieuw laten spelen, met The Force Unleashed brengen ze opnieuw een port uit. Zo brachten ze in de laatste jaren ook al Republic Commando, Episode I Racer, Jedi Outcast, Jedi Academy en Knights of the Old Republic naar hedendaagse spelsystemen. Naast het feit dat een complete remake van die laatste game in ontwikkeling is bij de ontwikkelaar, brengt het team nu The Force Unleashed (oorspronkelijk uit 2008) voor het eerst naar de Nintendo Switch.

In The Force Unleashed speel jij als Galen Marek, codenaam Starkiller (de originele naam van Luke Skywalker in de eerste versie van het script van Star Wars en nu de naam van een grote, dodelijke basis). Nadat zijn  ouders de dood vonden (twee bekwame Jedi) nam Darth Vader de jonge Galen mee om hem te trainen als zijn ‘secret apprentice’. Het was zijn missie dan ook om alle nog levende Jedi te vinden en uit te moorden om zo het universum echt te laten buigen voor The Empire. Starkiller opereerde vanuit de schaduw en wist The Force naar zijn hand te zetten. Vader hield hem zo geheim dat zelfs The Emperor niet van zijn bestaan wist. Starkiller is bijzonder sterk met een lichtzwaard en briljant met The Force,. Het was in 2008 het bijzondere uitgangspunt voor een game die niet alleen een volwassen kant van Star Wars wilde laten zien, maar ook een nieuwe start voor LucasArts moest zijn.

Het spel, wat origineel verscheen voor de Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii, PlayStation 2, PlayStation Portable en de PC, werd een groot succes. De titel kon rekenen op belangrijke prijzen, waaronder de Writers Guild of America Award voor Outstanding Achievement in Writing for Videogames. En ook vandaag de dag staat het verhaal nog als een huis. Als leerling van Vader heb je een groot aandeel in zijn leven, maar vervul je ook een belangrijk rol in het verhaal dat we kennen uit de originele filmtrilogie. Het schijnt nieuw daglicht op dingen die al vele jaren op onze schermen te zien zijn geweest. Het geeft daardoor het idee dat jij onderdeel bent van het grote verhaal, ook al is het personage nooit in de films langsgekomen en exclusief verzonnen voor dit spel.

Ontketen The Force

Maar, misschien nog wel belangrijker is de aanwezigheid van The Force. De hele game dankt zijn titel hier dan ook aan. Starkiller is enorm bedreven in het gebruik van The Force en zal tijdens het spel ook keer op keer krachtiger worden tijdens het gebruik hiervan. Het ‘unleashed’ gedeelte uit de titel staat er ook niet voor niets, Starkiller weet The Force te gebruiken op manieren die we nooit eerder zagen. De iconische scene waarin hij een complete Star Destroyer naar beneden weet te halen met The Force is dan ook niet alleen een spectaculair moment tijdens het spelen, maar was veertien jaar geleden ook voldoende om als trailer te dienen en veel zieltjes te winnen. De Force is krachtiger dan ooit.

Tijdens het spelen gebruik je dan ook een dodelijke combinatie tussen je lichtzwaard en deze Force-krachten terwijl je je een weg baant door actievolte levels. De platform-elementen worden hier en daar afgewisseld met stukken waar je als een heuse ‘hack-and-slasher’ aan de slag kunt gaan. Veel vijanden tegenover jou, jij loopt als enige overlevende weg. Tijdens het hakken gooi je tegenstanders met The Force tegen de muur, trek je stukken uit je omgeving om naar de vijanden te gooien en ontdek je steeds nieuwe manieren om The Force naar jouw wil te buigen. En wetende dat je door de gehele game heen steeds sterker wordt, wordt het gebruiken van The Force niet alleen heftiger, maar ook veel leuker.

Van Wii naar Switch

De versie die naar de Nintendo Switch is gebracht, was origineel te spelen op de Nintendo Wii. Het is logisch dat de ontwikkelaar ervoor heeft gekozen om deze versie van de game over te zetten in plaats van bijvoorbeeld de versie voor de Xbox 360. Reden? De Wii had de mogelijkheid om met het bewegen van de controller, de ‘Wii-mote’, deze bewegingen over te brengen naar het spel. Je moest dus daadwerkelijk doen alsof je sloeg met je lichtzwaard of de beweging van een Force Push simuleren om deze actie uit te voeren. De Nintendo Switch staat misschien niet meer zo bekend om dit bewegende aspect, maar het zit daadwerkelijk nog steeds in het systeem verweven. Met de twee Joy-con controllers kunnen de bewegingen wederom gesimuleerd worden. Door het zwaaien met je rechter Joycon ‘simuleer’ je de bewegingen van je zwaard, terwijl de linker dienst doet als The Force. Naar voren duwen met de controller staat bijvoorbeeld gelijk aan een Force Push. Het werkt prima, maar is nooit mijn favoriete manier van spelen geweest.

Waar de versies voor PC, Xbox 360 en PlayStation 3 origineel ontwikkeld zijn door LucasArts en draaien op de Ronin Engine, zijn de versies van het spel voor de Wii, PlayStation 2 en PlayStation Portable ontwikkeld door Krome Studios. Omdat deze ontwikkelaars wel samen konden werken, maar toch ook hun eigen project wisten te maken van het spel, verschiltde game van Krome op momenten van die van LucasArts. Heb je het spel ‘vroeger’ dus gespeeld op de Xbox 360, dan is deze Wii versie op de Switch op flink wat punten anders. Zo zijn er meer personages en locaties aanwezig tijdens het spel, zoals de ruïne van een Jedi Tempel. Wel is het zaak om te weten dat de Wii minder krachtig was dan de Xbox en PlayStation in die tijd, waardoor de engine in deze versie van het spel minder spannende dingen doet dan in die versies van de game. Wel loopt deze versie van het spel soepeler dan ooit op de veel krachtigere Switch.

Een ander voordeel van het feit dat de game de Wii-versie gebruikt ten opzichte van de andere versies, is het feit dat deze editie van het spel een extra had voor twee spelers. In een speciale ‘Duel Mode’ neem je het tegen je vrienden op (met beide een Joy-Con in de handen), op bekende locaties uit de films. Denk aan Kashyyyk, Geonosis, Bespin of Hoth. Het leuke is ook dat personages van buiten de game om hier hun intrede doen. Het is hier daardoor niet alleen mogelijk om te spelen met personages als Darth Vader, Galen Marek en Rahm Kota, maar ook als Count Dooku, Luke Skywalker en Anakin Skywalker. Met diverse power-ups kun je tijdens het vechten het leven van de tegenstander nog net wat moeilijker maken. Het is een leuke mode om even met vrienden te spelen, al verwacht ik niet dat je hier avonden lang mee bezig gaat zijn.

The Force Unleashed is een heruitgave van een game van veertien jaar oud. Dat merk je. De gameplay voelt op momenten dan ook aan als een game van veertien jaar geleden. Grafisch oogt de game vaak ook als een game van veertien jaar geleden. Maar, net als veertien jaar geleden is het nog steeds een enorm toffe en leuke ervaring om The Force Unleashed te spelen. Het loopt allemaal net wat soepeler als toen en het feit dat je de game op je Switch kan spelen waar je wilt is ook een groot pluspunt. Hoewel de game geen lange is (het verhaal heb je met een uurtje of zes wel gehad), is er voldoende vrij te spelen en is de Duel mode een leuke extra. Voor een lekker lage prijs is de game zo te downloaden in de Nintendo shop. Mocht je de game gemist hebben, dan is het een grote aanrader om de aanschaf te doen. Heb je de game eerder al eens gespeeld? Dan zijn er (afhankelijk van de versie die je vroeger speelde) enkele nieuwe dingen te vinden. Soms is het herspelen van een klassieker ook gewoon leuk, toch?

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!