Comic Review: Star Wars – The High Republic Adventures: The Complete Phase I

Honderden pagina's genieten van de pracht van The High Republic

The High Republic Adventures — The Complete Phase 1 - header
Titel: Star Wars - The High Republic Adventures: THe Complete Phase I
Schrijver: Daniel José Older
Tekenaars: Harvey Tolibao, Toni Bruno, Nick Brokenshire, Pow Rodrix, Manuel Bracchi en Jo Geyong
Uitgever: Dark Horse Comics
Publicatiedatum: 29 augustus 2023
4.5

The High Republic Adventures — The Complete Phase 1De High Republic Adventures-reeks uit 2021/2022 is eindelijk verschenen als complete uitgave. Het verhaal verscheen oorspronkelijk in 13 delen (plus een one-shot en wat andere extra verhalen), uitgegeven door IDW Publishing. Dit voorjaar kwam daar ook nog een Free Comic Book Day-epiloog bij. Maar intussen is IDW gestopt met de Star Wars-licentie. Gelukkig kun je dankzij Dark Horse Comics onder te titel The Complete Phase I dit verhaal nu in één ruk doorlezen.

The High Republic Adventures — The Complete Phase 1 - 1En wat een verhaal. Tweehonderd jaar vóór The Phantom Menace bevindt het ons bekende Star Wars-universum zich in een bloeiperiode. Veel bekende personages uit de films en series zijn uiteraard nog niet geboren (behalve Yoda, die hier zelfs al oud en wijs is), maar we zien genoeg bekende alien-rassen, locaties en technologie om dit onmiskenbaar als Star Wars te laten aanvoelen.

We beginnen in een tijdperk van vrede, maar met “Wars” in de titel is dit uiteraard van korte duur. De Republiek wordt geterroriseerd door de Nihil en de planeet Trymant IV is in gevaar. De hulpmissie en gevolgen worden verteld vanuit het oogpunt van Padawan Lula Talisola. Ze is een complex personage dat erg veel waarde hecht aan haar relaties met anderen, zoals haar mede-Padawans, Jedi Masters, en alle nieuwe vrienden die ze maakt tijdens haar avonturen. Uiteraard komen deze andere personages ook af en toe in de spotlights, maar de focus blijft bij Lula.

The High Republic Adventures — The Complete Phase 1 - 2Wellicht weet je al dat de High Republic-serie naast deze comic ook bestaat uit diverse Marvel-beeldverhalen en een reeks romans, jeugdboeken en Young Adult-boeken. Wat de comic extra leuk maakt zijn de verschillende verhaallijnen, unieke personages en hun belevenissen die je in de verschillende media als herkenningspunten ziet terugkomen. De Great Hyperspace Disaster en Battle of Valo komen in elke reeks weer terug en hoe meer je leest, hoe meer je herkent uit de andere titels. Zo kom je Ty Yorrick uit haar eigen Marvel comic en de romans ineens tegen. Of Ram Jomaram uit de jeugdboeken en de bemanning van The Vessel uit Into The Dark.

The High Republic Adventures — The Complete Phase 1 - 4

The High Republic Adventures — The Complete Phase 1 - 3De lengte van deze serie biedt ook genoeg ruimte voor dit soort herkenningsmomenten en is op zo’n manier geschreven dat het nergens gehaast aanvoelt. Toch is het niet niks, zo’n stripboek van 370 pagina’s. Maar ondanks de lengte vormt deze uitgave een prachtig coherent geheel. Dit dankzij het schrijfwerk van Daniel José Older, die alle delen voor zijn rekening nam. Hierbij werd hij voornamelijk terzijde gestaan door tekenaar Harvey Tolibao, met afwisselend extra tekenwerk van Toni Bruno, Nick Brokenshire, Pow Rodrix, Manuel Bracchi en Jo Geyong.

Het mag geen geheim zijn dat ik erg fan ben van de bijzondere stijl van Harvey Tolibao. Zijn panels zijn ongelooflijk gedetailleerd en de expressie straalt er bij de karakters van af. Door de mate van detail worden actiescènes soms wel erg druk en is het af en toe wat lastig om te volgen wat er nu precies gebeurt, maar het is geen straf om af en toe wat langer naar Tolibao’s tekenwerk te moeten kijken. Vooral zijn paginavullende scènes zien er uit alsof ze voor een cover gebruikt zouden kunnen worden.

The High Republic Adventures — The Complete Phase 1 - 6

The High Republic Adventures — The Complete Phase 1 - 5Maar uiteraard niets ten nadele van de overige tekenaars. Het voelt bij zo’n dikke pil op momenten als een frisse wind wanneer er ineens een andere stijl opduikt. En gelukkig past de stijl van elke tekenaar perfect bij de sfeer van The High Republic: de periode waarin de galactische Republiek een soort ‘Gouden Eeuw’ doormaakt (wat zich uit in kleding, omgevingen, en technologische ontwikkelingen), terwijl de vertelstijl altijd vrolijk en toegankelijk blijft.

The High Republic Adventures — The Complete Phase 1 - 7Ondergetekende heeft inmiddels alle comics van The High Republic Phase I gelezen, evenals het grootste deel van de boeken. Als geheel is deze serie veel meer dan de som der delen, maar uiteraard heeft ieder een eigen favoriete deel of titel. Mocht je de High Republic-romans en Marvel comics wat te serieus vinden, dan is dit wellicht meer iets voor je. Wat ik zelf in elk geval wel kan zeggen, is dat The High Republic Adventures misschien wel mijn favoriete deel van Phase I is!

The High Republic Adventures — The Complete Phase 1 - 8

Star Wars – The High Republic Adventures: The Complete Phase I wordt door Dark Horse Comics enkel in de Verenigde Staten en Canada uitgegeven. Het is uiteraard wel mogelijk deze comic te importeren via bepaalde webwinkels, of af te wachten tot een Europese uitgever de comic hier uitbrengt.

Met dank aan Dark Horse Comics voor het ter beschikking stellen van Star Wars – The High Republic Adventures: The Complete Phase I voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!