Comic review: Star Wars – The High Republic Adventures (Phase III) #1

What the Mikkian Wants

The High Republic Adventures Phase III header
Titel: Star Wars: The High Republic Adventures (Phase III) #1
Schrijver: Daniel José Older
Tekenaar: Harvey Tolibao
Uitgever: Dark Horse Comics
Publicatiedatum: 6 december 2023
4.5

The High Republic Adventures (2023) #01Het is alweer bijna twee jaar geleden dat de eerste fase van The High Republic eindigde. In de eerste Adventures-reeks maakten we kennis met Jedi Padawan Lula Talisola. We zagen hoe ze bevriend raakte met Zeen Mrala, een Mikkian van de planeet Trymant IV. Deze karakters leefden in het tijdperk waarin de Nihil een grote bedreiging voor de galaxy far, far away vormden, zo’n 250 jaar voor de gebeurtenissen uit de bekende films. In Phase I zagen we hoe deze terroristische organisatie verantwoordelijk was voor diverse gebeurtenissen die voor flink wat opschudding zorgden in het Star Wars-universum: De Great Hyperspace Disaster, de aanval op Valo, en de vernietiging van het Jedi-ruimtestation Starlight Beacon. Hierna verscholen de Nihil zich in een onbereikbaar deel van het universum: de Occlusion Zone. Daarmee eindigde Phase I en omdat Phase II honderdvijftig jaar verder terug ging in de tijd, moesten we even wachten op het vervolg binnen dit tijdvak.

The High Republic Adventures Phase III panel 1The High Republic Phase III is inmiddels eindelijk gestart. Inmiddels zijn van uitgevers Marvel en Random House reeds de eerste comics en een roman verschenen. Nu is Dark Horse Comics aan de beurt met een nieuwe reeks The High Republic Adventures, waarbij we vanzelfsprekend opnieuw met deel 1 beginnen. Het is wellicht wat verwarrend, al die reeksen met dezelfde naam, maar gelukkig is Phase III te herkennen aan het zwarte logo. Iets wat wellicht al verraadt dat dit een duistere periode zal gaan worden?

De toon wordt direct gezet wanneer we Zeen als zangeres zien optreden tijdens een herdenking van alle overleden Jedi. Deze worden geëerd door middel van hologrammen die om beurten verschijnen en verdwijnen. Hierbij zien we een aantal bekenden die Phase I helaas niet hebben overleefd, zoals Loden Greatstorm, Orla Jareni , Stellan Gios en Torban Buck. Wanneer plotseling ook het hologram van Lula Talisola verschijnt, schrikt Zeen en verlaat ze het podium. Ze ging er van uit dat Lula enkel vermist was na de laatste terreurdaad van de Nihil, maar volgens het hologram is ze overleden. Navraag leert dat het inmiddels al een jaar geleden is dat Starlight Beacon werd vernietigd en Jedi die al zo’n lange periode vermist worden in het systeem automatisch de status ‘overleden’ krijgen.

Gelukkig is daar oude bekende Qort om Zeen te steunen. Ook maken we kennis met de droid 5A-G3 die met hen samenwerkt. Het blijkt dat deze club al een jaar op zoek is naar aanwijzingen over het lot van de verdwenen Jedi, en vooral waar Lula Talisola is gebleven. Ten einde raad duikt Zeen opnieuw in de gigantische hoeveelheid data, waartussen ze plotseling een bericht opmerkt. Een Nihil-krijgsheer op de maan van Bracont stuurt berichten uit die overduidelijk bedoeld zijn om Zeen te lokken. In haar enthousiasme gaat onze heldin er direct op af, waarna de actie losbarst.

The High Republic Adventures Phase III panel 2We hebben er lang op moeten wachten, want elke High Republic-lezer wilde uiteraard weten hoe het avontuur na de val van Starlight Beacon verder zou gaan. Schrijver Daniel José Older maakt hierbij een gedurfde zet door het verhaal pas een jaar later weer op te pakken. Maar persoonlijk vind ik dit erg gaaf: het zorgt voor heel wat interessante verrassingen. De bekende karakters hebben in de tussentijd opnieuw hun plek in het universum moeten vinden, waardoor de veranderde situatie door de lezer weer opnieuw ontdekt kan worden.

Maakt het dit dan niet wat lastig voor lezers die pas op dit moment instappen? Dat valt gelukkig mee. De gebeurtenissen uit de eerste fase van The High Republic Adventures worden in de intro netjes samengevat. En hoewel deze reeks uiteraard een vervolg is, merken we al gauw hier een op zichzelf staand verhaal verteld zal gaan worden. Wat overigens niet wil zeggen dat je de voorgaande comics makkelijk kunt overslaan, want deze zijn zeker aan te raden. Niet alleen vanwege wat extra voorkennis, maar uiteraard ook vanwege de algehele kwaliteit, die erg hoog is!

The High Republic Adventures Phase III panel 3

The High Republic Adventures Phase III panel 4Want als je de voorgaande delen (en dan vooral die uit Phase I) kent, is het lezen van dit nieuwe eerste deel als een heerlijk weerzien. Het is geweldig om opnieuw de vertelstijl van Older te mogen meemaken in combinatie met het tekenwerk van Harvey Tolibao. Over zijn tekenstijl was ik in mijn eerdere reviews al lyrisch, maar er lijkt iets te zijn gebeurd wat ik bijna niet voor mogelijk hield: deze comics zijn nóg mooier om te zien! Ik kan hierover gaan uitweiden, maar hopelijk spreken de preview panels bij deze review voor zich. Hoewel ik ook erg te spreken ben over het uiterlijk van de andere twee lopende High Republic-reeksen van ‘concurrent’ Marvel Comics, vind ik dat de Adventures-reeks hier de vloer mee aanveegt!

The High Republic Adventures Phase III panel 5En mocht ik niet positief genoeg zijn, dan kan ik je nog vertellen dat er aan het eind van de comic een gebeurtenis op je staat te wachten die je nog meer doet uitkijken naar het vervolg van deze reeks! Vanwege spoilers kan ik hier uiteraard niet teveel over zeggen. Maar mede hierom raad ik iedereen aan deze comic zeker zo snel mogelijk te gaan checken. Het helpt als je al wat kent van de voorgaande High Republic-verhalen (en dan vooral de Adventures comics), maar deze nieuwe serie belooft nu al om ook voor beginnende lezers de moeite waard te zijn!

The High Republic Adventures Phase III panel 6

Star Wars: The High Republic Adventures (Phase III) #1 wordt door Dark Horse Comics enkel in de Verenigde Staten en Canada uitgegeven. Het is uiteraard wel mogelijk deze comic te importeren via bepaalde webwinkels, of af te wachten tot een Europese uitgever de comic hier uitbrengt.

Met dank aan Dark Horse Comics voor het ter beschikking stellen van Star Wars: The High Republic Adventures (Phase III) #1 voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!